71 procent van het midden- en kleinbedrijf (mkb) denkt dat hun organisatie geen cyberrisico loopt. Ongeveer 65 procent verwacht dan ook dat hun bedrijfsrisico met betrekking tot cybersecurity binnen nu en vijf jaar gelijk zal blijven. Ruim een derde (35 procent) heeft digitale bedreigingen op de agenda staan en neemt maatregelen daartegen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van verzekeraar Interpolis en Capgemini Consulting.
Uit het onderzoek onder 529 mkb’ers, met een omzet tussen honderdduizend tot vijftig miljoen euro, blijkt dat de meeste ondernemers zich geen zorgen maken over de schade die wordt veroorzaakt door een cyberaanval. De ondernemers is gevraagd waar zij zich het meest druk over maken, maar een cyberbedreiging wordt niet in de top vijf van zorgen geplaatst. Zo staat een uitval van bedrijfssystemen op de zesde plek (71 procent) en wordt een cyberaanval op de negende plaats gezet (66 procent). De ondernemers liggen vooral wakker van de verzwakte economie (82 procent) en sociaal -ontwikkelingen (77 procent).
Interpolis noemt het opvallend dat mkb’ers cyberbedreigingen laag op de prioriteitenlijst hebben staan, aangezien het midden- en kleinbedrijf steeds vaker slachtoffer wordt van een cyberaanval. Bovendien is de impact van een hack, phishingmail of een uitval van ict-systemen even groot als de schade van een grote brand. Een geslaagde aanval van een cybercrimineel heeft tot gevolg dat een klant het vertrouwen in een organisatie verliest. Volgens Interpolis kost het veel tijd en energie om deze reputatieschade te herstellen.
Tot slot toont het onderzoek aan dat het kennisniveau van cybersecurity niet optimaal is. 39 procent denkt dat de it-beheerders over voldoende kennis beschikken.