We staan aan de vooravond van een historisch moment in de it-geschiedenis, een gebeurtenis zonder precedent. Mijn collega Nabeel Youakim gebruikt, terecht, grote woorden in zijn blog. Het gebeurt dan ook niet dagelijks dat een softwareonderneming op het punt staat om, weliswaar gefaseerd, een miljard apparaten uit te rusten met een nieuw besturingssysteem.
Windows as a Service is een megaoperatie die met militaire precisie zal worden uitgevoerd. Aan de hand van vier misverstanden sta ik stil bij de context van de officiële release van Windows 10.
Misverstand 1: Windows 10 is net als Windows 8 ontwikkeld vanuit ivoren toren
Over de nieuwe features van Windows 10 is al veel gepubliceerd. Wat te denken van Cortana, de persoonlijke assistente die steeds slimmer wordt. Of de nieuwe webbrowser Edge waarop je met een stylus aantekeningen op het beeldscherm kunt maken en versturen. Zelf ben ik erg gecharmeerd van Xbox Live en de geïntegreerde Xbox App. Met Windows Continuum kun je je mobiele telefoon als computer gebruiken, door deze aan te sluiten op een monitor, muis of fysiek toetsenbord. Met Windows Hello kun je inloggen aan de hand van biometrische kenmerken, zoals gezichts- of irisherkenning of vingerafdruk. Windows 10, mijn Surface Pro 3 is er helemaal klaar voor. Maar liefst 5 miljoen Windows Insiders werkten mee aan Windows 10. Iedereen is welkom in deze virtuele gemeenschap voor techies. Als je echter denkt dat bios een afkorting is van bioscoop, dan is deze community misschien niet helemaal geschikt voor jou.
Windows Insiders worden beloond voor hun inspanningen. Ze krijgen previews; zo kon ik mooi de bètaversie van Minecraft voor Windows 10 uitproberen. Windows Insiders worden ook als eerste gemigreerd naar het nieuwe besturingssysteem. Deze constructie is een mooi voorbeeld van crowdsourcing. Jarenlang had Microsoft de reputatie vooral reactief te reageren op klachten van gebruikers. Patch Tuesday, de tweede dinsdag van de maand, groeide uit tot een begrip, maar had als grootste nadeel dat bugs via Windows Update pas achteraf werden gerepareerd. Met Window 10 laat de onderneming zien dat het proactief kan acteren. Kortom: Microsoft heeft de ivoren toren verlaten en lijkt voor zowel de consumenten – als de zakelijke markt (Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education) te kiezen voor het SaaS-model.
Misverstand 2: Windows 10 is vooral een consumentenfeestje
Het kan niemand zijn ontgaan: 29 juli is een internationale feestdag, althans voor Microsoft-fans. Vanaf die dag is Windows 10 gratis te downloaden voor elke consument die Windows 7 of 8.1 heeft, of die versie nu legaal is of niet. Veel cio’s hebben het idee dat die gratis upgrade voor de consumentenversie geen gevolgen heeft voor de zakelijke omgeving. Maar dat is echt een misvatting. Bring your own device heeft een hoge vlucht genomen. Werknemers nemen massaal al hun eigen apparaten mee naar het werk, waarmee op elk moment vanaf elke plek bedrijfsgegevens en -applicaties worden gebruikt.
De verwachting is dat binnen een jaar na de lancering van Windows 10 meer dan 350 miljoen apparaten over zullen zijn. Dus of een bedrijf nu klaar is voor Windows 10 of niet, vanaf 29 juli zullen medewerkers zelf gaan overstappen. Daar helpt geen moedertje lief aan. Na een simpele reservering en een compatibiliteitscheck gaan ze Windows 10 downloaden op hun pc, tablet, phone, Xbox, of HoloLens.
Misverstand 3: Windows 10 maakt einde aan migratiehoofdpijn
Migratie van besturingssystemen stelt cio’s voortdurend voor dilemma’s. Windows 10 is daarop geen uitzondering. Prioriteit één is ervoor te zorgen dat de huidige bedrijfskritische applicaties en data ondersteund worden door het nieuwe besturingssysteem en beschikbaar blijven. Met de komst van Windows 10 zweven er in theorie nog steeds vier verschillende besturingssystemen boven de werkvloer (Windows 10, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1). Uit onderzoek van Citrix blijkt dat gebruikers van desktopvirtualisatie eerder kiezen voor een nieuw besturingssysteem. Het percentage switchers ligt daar 10 tot 15 procent hoger. Citrix AppDNA kan systeembeheerders helpen bestaande Windows-apps naar Windows 10 te migreren waardoor de migratiehoofdpijn wordt verlicht.
Misverstand 4: na Windows 10 komt ongetwijfeld Windows 11
Er komt géén Windows 11. Wél zal Microsoft tien jaar lang gratis updates verzorgen en er zullen veel frequenter dan vroeger nieuwe functionaliteiten en beveiligingsupdates worden uitgerold. In Redmond hopen ze in ieder geval dat de community van Windows Insiders ‘alive and kicking’ blijft.
Waarom 10?
Hiermee heb ik vier misverstanden uit de wereld geholpen. Ondertussen wordt eindeloos gespeculeerd over de ware reden van Microsoft om versie 9 over te slaan. Is dat vanwege de concurrentie? Apple houdt immers al veertien jaar “een tien in de lucht” (OS X). Of omdat het getal 9 in de belangrijke afzetmarkt Japan een ongeluksgetal is? Is het willekeur? Windows 10 is strikt genomen eigenlijk Windows 6.4. Is er een technische reden om 9 te skippen? In het verleden hanteerden programmeurs een verkorte zoekopdracht 9 om versies van Windows 95 en Windows 98 te traceren. En waarom is niet gekozen voor Windows X? Het blijft speculeren. Wellicht dat marketeers van Microsoft hierover uitsluitsel kunnen geven…