De afgelopen dertig jaar is er eigenlijk weinig veranderd op het gebied van gebruikersinterfaces voor bedrijfssoftware. Er is een muis bijgekomen, het aanraakscherm is geïntroduceerd en we kunnen er nu mobiel bij. Maar het blijft tot nu toe allemaal erg tweedimensionaal en met name gericht op applicatiesilo’s. Het laatste jaar gebeurt er echter ineens veel op dit gebied.
Met de verdere ontwikkelingen op het gebied van cloud computing en big data, nog steeds sterk toenemende miniaturisering van computer hardware, de opkomst van IoT, de api-economy en de vlucht op het gebied van kunstmatige intelligentie is er een aantal mooie nieuwe mogelijkheden ontstaan. Met name door middel van de combinatie van al die verschillende elementen.
Microsoft heeft de afgelopen tijd een aantal nieuwe technologieën aangekondigd, in preview vrijgegeven of gelanceerd die nieuwe manieren van interactie met data en mensen mogelijk maken. Deze technologieën zijn met name gericht op de zakelijke markt. Soms is de interactie dan nog steeds met een tweedimensionaal scherm, maar toch behoorlijk vernieuwend, maar soms ook op radicaal nieuwe paradigma’s gebaseerd.
Een aantal mooie Microsoft producten en diensten die hierbij een grote rol (gaan) spelen zijn:
- GigJam: Deze nieuwe technologie maak het mogelijk om dynamisch, per ‘case’ samen te stellen samenwerkings-apps te creëren. Door bijvoorbeeld klantinformatie in een app op te vragen, in een andere app klantorders te tonen en een deel van een e-mail-uitwisseling met de klant op het scherm te tonen, kan makkelijk door middel van het omcirkelen van de relevante informatie in de verschillende apps of schermen een samenstelling van deze informatie worden gecreëerd die vervolgens makkelijk met collega’s gedeeld kan worden. De collega’s kunnen vervolgens de informatie aanvullen, corrigeren of andere actie ondernemen. GigJam doet dit allemaal zonder informatie specifiek te kopiëren en door te sturen vanuit de verschillende apps in verschillende formaten. De uitwisseling van data gebeurt onder water op basis van api’s en wordt getoond in één app, speciaal voor deze case.
- Azure IoT Suite: Data die door apparaten, zonder menselijke tussenkomst wordt gegenereerd biedt een enorme bron aan informatie waarmee betere en snellere beslissingen kunnen worden genomen. Dit kunnen apparaten zijn die op het lichaam worden gedragen, zoals een Microsoft Band, maar ook is bijvoorbeeld een smartphone een IoT device dat een veelheid aan informatie kan opleveren die de gebruikersinteractie met bedrijfssystemen gemakkelijker en efficiënter maakt, simpelweg omdat het (semi)automatisch gaat. Azure IoT Suite maakt informatie van de ruwe data door hot- en coldpath analyses uit te voeren en acties geautomatiseerd te kunnen ondernemen.
- Hololens: Hiermee kan driedimensionaal inzicht worden verkregen in data en kan door middel van handbewegingen actie worden ondernomen in een ‘augmented reality’-omgeving. Vanuit verschillende invalshoeken kan dan naar de business intelligence data worden gekeken en aan filtering en ‘slicing en dicing’ worden gedaan door simpelweg de geprojecteerde grafiek, kubus of andere verschijningsvorm te draaien, breken of op een andere manier te masseren. Ook kan er naar fysieke dingen worden gekeken en de bijbehorende informatie worden opgehaald en kunnen simulaties worden uitgevoerd.
- Cortana analytics suite: De combinatie van big data, power bi, Azure Machine Learning en de interactie door middel de menselijke stem maakt het mogelijk om niet alleen vragen te kunnen stellen die beantwoord worden met (voorspellende) informatie uit achterliggende systemen in combinatie met big data, maar zelfs om instructie te geven door middel van normale ‘menselijke’ zinnen waarbij de optimale set van acties door de onderliggende laag van business intelligence en kunstmatige intelligentie wordt bepaald.
Deze producten en diensten bevinden zich momenteel grotendeels nog in een’preview’ fase, maar Microsoft kennende wordt dit in rap tempo klaargestoomd voor echt zakelijk gebruik in de praktijk.
Voorbeeld
Zou het niet fantastisch zijn als door middel van de combinatie van deze technologieën, een volgende scenario werkelijkheid wordt?
De shopmanager in de Amsterdamse flagship store van een groot, bekend fashion merk is de weekcijfers aan het analyseren. Door middel van Hololens krijgt hij een mooi visueel inzicht in de verschillende verkoophits, tegenvallers en informatie rond de meest bezochte afdelingen en kledingrekken. De bluetooth beacons op afdeling- en rekniveau lijken goed te werken; zelfs de drukste en niet zo drukke routes door de winkel worden mooi inzichtelijk gemaakt. IoT werkt echt!
Hij loopt nog even door de winkel, en loopt naar een mooi jurkje waarvan hij veel meer verkopen verwacht had. Hololens laat de bijbehorende productdetails en verkoopinformatie zien. Hij sleept de informatie met een handbeweging naar zijn tablet en zoekt in zijn email app de email conversatie die hij over dit product heeft gehad met de inkoopster en bekijkt ook de laatste klantfeedback. Hij omcirkelt de product informatie, de emailuitwisseling en de klantfeedback met een aantal snelle vingerbewegingen. Vervolgens deelt hij de informatie met de inkoopster die net onderweg naar huis is in de trein, met de vraag ‘wat denk jij, zouden andere kleuren toch niet beter verkopen?’ De inkoopster denkt dat de meeste klanten gelijk hebben; een gele of groene variant zou nóg mooier zijn! Shopmanager: ‘Hey Cortana, what if we stocked this item in green and yellow, instead of red and blue; would we sell significantly more then?’ Cortana: ‘Sales will be 45 percent higher.’ Shopmanager: ‘Hey Cortana, please order the right amount for next week.’ Cortana: ‘Okidoki.’
Gijs, leuk en relevant als altijd.
Overigens denk ik dat je het meest kunt verwachten van de Cortana analytics suite. Je hebt gelijk met dat veel applicaties nog erg 2 dimensionaal zijn. Al zie ik zo snel niet hoe het beter zou moeten kunnen met de interface zelf en vandaar dat ik geloof in interfaces zonder scherm en dus bijvoorbeeld door spraak en vandaar dat ik het meest geloof in de Cortana powered by Machine Learning. Hololens heeft nog wat generaties nodig om echt zinvol te worden. Hoewel ik het concept van Azure IoT Suite heel relevant vind denk ik niet dat ze genoeg zwaartekracht hebben om oplossingen naar zich toe te trekken en GigJam snap ik nog niet goed.
Om jouw voorbeeld te pakken:
“Cortana, welke acties kunnen we uitvoeren voor onze winkel om meer omzet te genereren?”
“Gijs, zal ik wat meer groene en gelen jurkjes inkopen en een bericht versturen aan iedereen die hierop positieve feedback gegeven heeft?”
🙂
Ik zie geen verschil met de artikelen over “big data”.
Hoeveel mogelijkheden zijn er dan, spraak, beweging, toetsenplank en muis.
Voor bedrijfs-software geloof ik nog niet zo in hersen-interfaces hoewel er misschien heel erg gedreven boekhouders zijn die er wel iets in zien.
Ik zie de “innovaties” al 30 jaar aan, zie de ICT-hypes komen en gaan, maatschappelijk is de rol van ICT eigenlijk zeer bedenkelijk geworden omdat ethiek nu eenmaal altijd achter de mogelijkheden aanhobbelt, dat is niet uniek voor de ICT.
Dus, kan ik met geen mogelijkheid de kreet “radicaal nieuw” in dit opzicht plaatsen, radicaal past niet zo bij de conservatieve ICT.