De wet flexibel werken is een feit. Maar hoe bied je medewerkers de juiste oplossing om vanuit huis of een andere locatie te werken? Mobiele thin clients bieden interessante mogelijkheden, zowel qua beheer, veiligheid als kosten. Wat zijn de opties?
Veel mensen denken bij een thin client aan een vaste werkplek. Toch is dat niet het geval: er zijn zelfs meerdere varianten van mobiele thin clients beschikbaar. Om te beginnen kun je een bestaande laptop simpel omtoveren tot een thin client. Dat is mogelijk met een speciaal voor thin clients ontwikkeld besturingssysteem, dat op de harde schijf van de laptop wordt geïnstalleerd. Die verandert zo voorgoed in een thin client. De gebruiker kan daarmee veilig op afstand inloggen op zijn virtuele desktopomgeving binnen de centrale it-infrastructuur. Het maakt niet uit of die desktop op een interne server of ergens in de cloud staat. Dit is een kostenefficiënte oplossing: een eenvoudige laptop is voldoende om te veranderen in een snelle thin client.
Organisaties die al voor bring your own device (byod) hebben gekozen of van plan zijn om voor dit concept te kiezen, hebben nog een tweede mogelijkheid. Daarbij staat de thin-clientbesturingssoftware op een usb-stick, die door de it-afdeling wordt geconfigureerd en geautoriseerd voor de laptop van de medewerker. Wordt de laptop gebruikt als thin client, dan is de lokale schijf afgeschermd. Daardoor krijgt malware geen kans om het bedrijfsnetwerk te besmetten. Zo hebben medewerkers vanaf hun privélaptop veilig toegang tot de benodigde applicaties en data, terwijl ze hun laptop ook nog gewoon kunnen gebruiken. De usb thin client is overigens ook geschikt voor gebruik op vaste thuis-pc’s.
Cyod: gulden middenweg
Zowel tijdelijke als permanente mobiele thin clients laten zich eenvoudig binnen de bestaande virtuele desktopomgeving beheren. Natuurlijk bieden laptops die alleen als thin client kunnen worden gebruikt de it-afdeling wel meer controle. Je weet immers precies met welke apparaten medewerkers aan de slag zijn en je kunt ze dus goede support bieden. Dat is bij byod niet het geval. Wie gebruikers toch enige vrijheid wil bieden in de keuze van de laptop waarmee ze vanuit huis of elders werken, heeft nog de optie van choose your own device (cyod). Dat is de gulden middenweg: It kiest een aantal geschikte laptopmodellen, maakt daar software thin clients van en laat medewerkers zelf bepalen met welk model ze werken.
Ook wat betreft verbindingen bieden mobiele thin clients veiligheid en flexibiliteit. Thuiswerkers kunnen via hun eigen router gemakkelijk een vpn-verbinding instellen. Dat geldt uiteraard ook als ze vanuit huis met een vaste pc met een thin client usb werken. Zijn ze ergens anders aan de slag, bijvoorbeeld in openbare ruimtes zoals hotels, coffee bars of restaurants, dan is het mogelijk om automatisch en veilig vanaf hun mobiele thin client contact te leggen met wlan-netwerken. Het beheer kan gewoon centraal op afstand gebeuren.
Geen grote investeringen of kopzorgen
De conclusie? Met thin clients kun je als organisatie zonder grote investeringen en kopzorgen voldoen aan de wet flexibel werken. En los van die wet, door medewerkers meer vrijheid en mobiliteit te bieden, verhoog je je aantrekkingskracht als werkgever – vooral voor jong talent. De zomer is een mooi moment om alle mogelijkheden voor het bieden van flexibel werken nader vanuit it te onderzoeken. Dat kan gewoon lekker buiten, met een mobiele thin client. Nu maar hopen dat het weer een beetje meezit.
daar istie weer. de thin client oplossing.
jong talent dat in de rij staat voor zo’n suffe usb, waarna ze direct in een omgeving terechtkomen waar ze nix meer zelf kunnen regelen.
Waar het, als ik het goed begrijp, op neer komt is dat alle eigen functionaliteit wordt uitgeschakeld zodra de ‘thin client modus’ wordt geactiveerd. Alleen beeldscherm en toetsenbord zijn nog nodig.
Voor zover mij bekend kan dit al jaren. En toch is het geen doorslaand succes. De wet Flexibel werken verandert daar volgens mij weinig aan.
Het feit dat werknemers in de zon kunnen gaan zitten werken lijkt wellicht leuk, maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde werkgever daar toch zijn bedenkingen bij heeft. Niet elke organisatie en zeker niet elk werkproces is geschikt om een dergelijke vrijheid van werken te kunnen bieden.
De heer de Ron slaat, volgens mij, een stap over. namelijk de vraag: WAT willen de flexibel werkende mensen gaan doen? Vervolgens kun je onderzoeken hoe je dat kunt ondersteunen: Office 365, Box, Laptop met VPN-verbinding, Chromebook, etc. Voor sommige medewerkers voldoet een thin-client, voor anderen weer niet.
Meer thin-clients gebruiken vereist overigens wel degelijk een investering, namelijk in servers die al die thin-clients van sessies gaan voorzien. De investering verschuift dus van de voorkant naar de achterkant. Dat zou meneer de Ron, werkzaam bij Igel (leverancier van thin-clients), toch moeten weten.
Waarom moeten mensen per sé een thin client hebben? In het BYOD scenario volstaat het volgens mij om de correcte client applicatie te installeren, of dat nu Citrix Receiver is of VMWare Horizon, of Quest vWorkspace.
Helaas denken de meeste mensen bij het woord thin-client vooral aan trage, inflexibele, grafisch zeer beperkte werkplekken met een windows 3.11 interface, omdat veel bedrijven, zoals de heer de Ron ook in zijn conclusie verkondigd, niet investeren in de achterkant en alleen maar goedkope thin-clients plaatsen om flex werkers te ‘voorzien’.
@schaap, Er bestaat ook in de dunne klanten wereld meer dan Citrix of zelfs maar windows !
Maar dat zal uiteraard voor Edwin Ron ook niet de bedoeling zijn.