Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Webassembly, waar de grote browserconcurrenten samen aan werken.
Het vorige maand onthulde Webassembly is nog een pril project. Het staat in de kinderschoenen maar baart meteen al opzien omdat het gelijk de grote rivalen Apple, Google, Microsoft en Mozilla heeft verenigd. Die browserbouwers zijn in het geheim al enige tijd bezig geweest met de ontwikkeling van een low-level compiler die high-level talen als C en C++ draait in browsers en andere omgevingen die Javascript-code aankunnen.
Het is nog onbekend wanneer en hoe Webassembly op de markt komt. Of het gelijk – en tegelijk – in de grote browsers geïmplementeerd gaat worden. De scope, de doelen én de opmerkelijke samenwerking tussen de grote concurrenten geven aan dat dit het applicatieplatform van het toekomstige web wordt. Wat vind jij?
WASM ofwel “WebAssembly fills in the gaps that would be awkward to fill with JavaScript.”
De enige manier waarom dit kan werken is als al grote partijen erin meegaan. Daarom was het uberhaupt onmogelijk om andere talen naast Javascript in de browser te krijgen.
Ik kan dit alleen maar toejuichen en heb er jaren geleden al over geschreven dat er iets fundamenteels aan de browser moet veranderen anders komt er een 2e internet / browser applicatie.
De enige zorg die ik heb is: Hoe krijg je het veilig? Als je direct met de processor mag praten hoe hou je dat in een sandbox? C is al bijna niet veilig te krijgen, hoe gaat dit met WASM wel lukken zonder de mogelijkheden te beperken?
Als dit er door komt -en ik hoop het- ga je ook een heel scala aan nieuwe programmeer talen krijgen die de tekortkomingen van Javascript kunnen omzeilen.
Interesting times!
@Herni je schrijft nog altijd in een taal die wordt geparseerd en gecontroleerd door de browser. Het geheugen kan gewoon worden gesandboxed en de processor calls gemonitored.
Ik ben er van overtuigd dat, mits de browsers samen (blijven) werken, wasm zeer zeker de toekomst zal worden. Niet iedereen zal hiermee te maken krijgen (het gros zal javascropt (op een wasm basis) blijven gebruiken), maar het schept een mogelijkheid voor onafhankelijke ontwikkelaars talen te ontwikkelen die direct door alle browsers ondersteund worden, zonder dat deze samen hoeven te werken.