Nederlanders denken dat hun persoonlijke data niet veilig is opgeslagen binnen overheidsdiensten. Zij zijn niet alleen bang dat hackers bij hun data kunnen, maar vrezen ook datainbreuk door onbevoegden binnen overheidsinstellingen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Lieberman Research in opdracht van Unisys. Daarnaast scoren ook de telecom- en financiële sector niet goed op het gebied van vertrouwen in databeveiliging.
In het onderzoek werden deelnemers gevraagd naar de waarschijnlijkheid dat er binnen een jaar een data-inbraak plaatsvindt in een bepaalde sector. Hiervoor werd er gekeken naar zeven verschillende sectoren. Zeker 69 procent van de deelnemers denkt een data-inbraak binnen een jaar plaats kan vinden bij de overheid. Daarmee tonen de deelnemers het minste vertrouwen in de overheid op het gebied van databeveiliging. Op de tweede en derde plek staan de telecom- en financiële sector. Respectievelijk 68 procent en 63 procent van de Nederlanders denken dat hier de komende twaalf maanden een data-inbraak kan plaatsvinden.
Volgens Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys Nederland, is het vertrouwen onder Nederlanders zo laag doordat zij goed op de hoogte zijn van de huidige staat van informatiebeveiliging in ons land. ‘We houden ons in Nederland relatief veel bezig met cybersecurity en we worden regelmatig geattendeerd op de gevaren en risico’s.’
Daarnaast legt Vlaming uit dat de resultaten niet alleen wijzen op een angst voor hackers. ‘Zij maken zich ook zorgen over de mate waarin onbevoegde personen binnen een organisatie hun gegevens kunnen inzien.’ Volgens hem is het van belang dat bedrijven en instellingen werken aan het verhogen van het klantvertrouwen. ‘Hiervoor moeten veiligheidsmaatregelen worden herzien en geavanceerde veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd.’ Nieuwe biometrische authenticatiemethoden en het opstellen van whitelists moeten hieraan bijdragen, meent hij.
Nederland kritisch over data-beveiliging
In het onderzoek werd deelnemers over de hele wereld gevraagd naar de tevredenheid over databeveiliging binnen de verschillende sectoren. Ook vergeleken met de andere landen die deelnamen aan het onderzoek, hebben Nederlanders weinig vertrouwen in de verschillende sectoren. Het achtergrondartikel ‘Nederland kritisch over data-beveiliging’ gaat hier verder op in.
Dit is natuurlijk een aardige open deur.
Overheid en IT trackrecord
De overheid heeft een allerbelabberste IT trackrecord waarbij je ziet dat er twee gemene delers die synoniem staan aan falen bij de overheid, samen komen.
Politiek
Vanuit de politiek is het grootste probleem dat er mensen op plaatsen zitten met invloed op IT beleid waar zij gewoon niets te zoeken hebben. Vaak door ancieniteit daar gekomen willen zij graag ‘gezag’ portretteren en etaleren, iets dat gewoon garant staat voor problemen.
Commercie
Ook de commercie ontkomt hier natuurlijk niet. Immers, voorgaande is bij de commercie bekend en men maakt hier danig gebruik/misbruik van. Men weet gewoon dat er weinig tot geen gevolgen zullen zijn voor professionele incompetentie want het traject na falen is een heikel juridisch mijnenveld waar een ieder bijzonder graag uit blijft.
Zolang de politiek zich niet realiseert dat dit het basale probleem is van het vele falen, zullen deze problemen, die door de commissie van Ton Elias vrijwel niet werd belicht, zich gewoon voor blijven doen, met garantie.
En dat voed natuurlijk de visie van vele mensen dat er weinig vertrouwen in een overheid en IT hebben. Terecht ben ik geneigd te zeggen.
Dat zeker 69 procent van de deelnemers denkt dat een data-inbraak binnen een jaar plaats kan vinden bij de overheid. Wil niet per definitie zeggen dat de deelnemers het minste vertrouwen in de overheid hebben op het gebied van databeveiliging.
Ze kunnen dit antwoord ook geven omdat ze uberhaupt geen vertrouwen hebben in databeveiliging bij de zeven verschillende sectoren en denken dat een data-inbraak bij de overheid het meest interessant is qua informatie en dan zegt het niets over het vertrouwen in de overheid op zich, maar meer in het vertrouwen omtrent databeveiliging algemeen.
Kortom Het is maar net hoe je vragen en antwoorden interpreteert.