De Europese Commissie geeft acht miljoen euro aan een 5G-onderzoeksproject vanuit de telecomsector. Deze subsidie wordt gedaan in het kader van ‘Horizon 2020’, het digitaliseringsinitiatief van de Europese Unie (EU). Het project, dat Fantastic-5G wordt genoemd, moet een radio-interface voor 5G-netwerken ontwikkelen en daarmee het standaardisatieproces van 5G vergemakkelijken. In totaal sponsort de Europese Unie negentien 5G-projecten in het kader van Horizon 2020.
Het project Fantastic-5G is in het leven geroepen in het kader van Horizon 2020, de subsidieregeling voor onderzoek en ontwikkeling van de Europese Unie. Het project focust zich op het ontwikkelen van een nieuwe polyvalente (meerwaardige) radio-interface voor 5G-netwerken. Via een dergelijke radio-interface wordt de verbinding tussen een 5G-netwerk en het 5G-toestel gerealiseerd. Deze interface wordt polyvalent genoemd, omdat meerdere verschillende diensten gebruik maken van de verbinding. Van de traditionele smartphone-diensten tot aan nieuwe diensten binnen het raamwerk van het Internet of Things. We kennen al 2G-, 3G- en 4G-verbindingen, maar volgens projectleider Frank Schaich van Alcatel-Lucent Bell Labs, één van de deelnemers aan het project, is deze nieuwe 5G-interface nodig om aan de eisen van deze diversiteit aan diensten te voldoen.
De nieuwe radio-interface moet werken met een frequentie lager dan 6 GHz. Het is volgens Schaich van belang dat de frequentie van deze radio-interface lager is dan 6 GHz om de diensten overal te kunnen leveren. Dit is volgens hem technisch en financieel enkel mogelijk met frequenties lager dan 6 GHz. ‘Uiteraard kan de frequentie ook worden verhoogd voor specifieke diensten, zoals hoge snelheid mobiele breedbanddiensten.’ Huidige netwerken gebruiken normaliter frequenties van lager dan 3 à 4 GHz.
Daarnaast moet deze polyvalente radio-interface nog een aantal andere eigenschappen hebben. Zo moet deze flexibel genoeg zijn om verschillende soorten dataverkeer te kunnen ondersteunen. Ook moet deze schaalbaar zijn om het groeiende aantal netwerktoestellen te kunnen bedienen. Daarnaast is veelzijdigheid belangrijk, omdat er verschillende toesteltypes en verkeers- en transmissiekarakteristieken moeten worden verwerkt. Verder moet het duurzaam zijn en toekomstbestendig, door een eenvoudige upgrade naar nieuwe softwareversies te realiseren.
De nieuwe radio-interface moet aan deze eisen voldoen om in te kunnen spelen op de toekomst, waar onder andere the Internet of Things deel van uit maakt. Fantastic-5G moet onder andere helpen het standaardiseringsproces van 5G te vergemakkelijken.
Zestien telecom-bedrijven
Zestien organisaties uit de telecomsector werken samen aan het project. Dit zijn dienstverleners, leveranciers, universiteiten en onderzoekscentra. Om de samenwerking goed te laten verlopen hebben de partijen een werkbeschrijving opgesteld, aldus Schaich. ‘Op basis van deze beschrijving heeft de Europese Commissie besloten of er subsidie wordt vrijgemaakt voor het project. De verdeling van het werk over een periode van twee jaar staat hierin beschreven. Dit is gestructureerd in zogenaamde werkpakketten. Specifieke personen, die werkpakket-leiders worden genoemd, zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het plan.’ Om het werkplan goed uit te kunnen voeren, wordt er regelmatig telefonisch en face-to-face vergaderd.
5G-Public Private Partnership (5G-PPP)
Fantastic-5G is niet het enige 5G-project dat door de EU in het kader van Horizon 2020 wordt gesponsord. De EU heeft in totaal zevenhondedmiljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie van communications infrastructuur voor de komende zeven jaar. Deze projectgroepen zijn allen partnerschappen tussen de publieke en private sector en worden daarom de 5G-Public Private Partnership (5G-PPP)-projecten genoemd. Er zijn 83 voorstellen ingezonden voor 5G-PPP-projecten. Hiervan zijn negentien projecten daadwerkelijk in het leven geroepen. Voor deze eerste 5G-PPP-projecten is in totaal 125 miljoen euro budget vrij. Fantastic-5G heeft hiervan acht miljoen euro toegewezen gekregen.
De projecten uit deze eerste fase gaan ongeveer twee jaar duren. Daarna worden er nog twee fasen doorlopen binnen Horizon 2020. In deze fasen gaat men zich onder andere bezighouden met het demonstreren van de polyvalente radio-interface voor 5G-netwerken, zegt Schaich.
De negentien verschillende projecten richten zich op verschillende aspecten van 5G-oplossingen. Zo focust één van de projecten, Metis-II, onder leiding van leverancier van telecommunicatie-apparatuur Ericsson, zich op het verder ontwikkelen van de systeem architectuur en het ontwerp van Metis-I. Ook is het doel van dit project-team het verbeteren van de standaardisering.
Volgens een Olav Queseth, hoofdonderzoeker bij Ericsson Research, gaan de verschillende projectgroepen samenwerken om de 5G-ontwikkelingen te kunnen integreren in één volledig systeemconcept.