Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het verstandshuwelijk tussen Microsoft en Intel: Wintel.
De Wintel-alliantie was jarenlang een gegeven. Ondanks vroege Windows NT-versies die op Alpha-processors draaiden, naast zelfs Mips-chips en Powerpc-processors. Ondanks Intels flirten met mobiel Linux (Moblin) voor mid’s (mobile internet devices), na het mislukte mobiele avontuur van Project Origami samen met Microsoft. De huwelijkscrisis in de Wintel-relatie is sindsdien bezworen. Zie ook Microsofts recente schrappen van zijn Windows 8-tablets met ARM-processors. Oké, Windows 10 komt ook uit voor de knutselcomputer Raspberry Pi 2, die wordt aangedreven door een ARM-chip. Maar Microsofts cyberbril Hololens bevat naar verluidt weer een Intel-processor. Het Wintel-huwelijk duurt dus voort. Wat vind jij?
Ik vind het op zich jammer dat er eigenlijk geen andere bron meer is voor processoren, tbv de innovatie en keuze mogelijkheden, multi vendor strategie etc…
Ook Apple draait veel meer op Intel.
Toch zijn er leuke dingen te doen met bijvoorbeeld PowerPC en AmigaOS, dat van oudsher met minder resources een hoop prestatie levert. Vooral grafisch en multitasking traditioneel sterk.
Het blijft toch allemaal in de niche hangen, de meeste gebruikers (Windows 8/10) kiezen toch voor design of gevoel bij een merk.
Het heeft allemaal met de install base te maken. Zowel Intel als MS hebben nu eenmaal een enorme grote install base. Dat hoeft op zich niet zo belangrijk te zijn, maar het ontwerpen en maken van een chip of OS en aanverwante software kost gruwelijk veel geld. De combinatie van deze twee maakt het voor “derden” heel lastig om daar tussen te komen.
En voordat alle Apple en/of Linux fanaten beginnen te piepen, Intel en MS hebben op zowel processor als OS gebied de meeste gebruikers. En al ruim meer dan 20 jaar. De enige concurrent in de markt voor Intel is AMD. Nou die bakt er geen helemaal niets meer van, ja op grafisch gebied, maar op pure basis processors helemaal niet. Zo ook MS op Windows en Office. Daar hebben ze een enorme zakelijke en ook publieke aanhang. Heel heel veel software draait op Windows. Dus tja, dat is lastig te doorbreken.
@mennie. Vroeger een Amiga gehad te hebben, natuurlijk in een tijd waar de Motorola chips nog wat voorstellen. Maar Motorola, AMD hebben gewoon verloren van Intel. Intel hoeft er ook niet zo aan te trekken.
Overigens is pure processorpower vandaag de dag niet zo relevant meer, ik zie juist een verschuiving naar alles wat met memory en opslag te maken heeft. Daar gaat nog wel wat in gebeuren binnen nu en 5 jaar.