Hightechbedrijf ASML profiteert van de stijgende vraag naar computerchips voor smartphones en tablets. Het afgelopen kwartaal haalde de chipmachinemaker een omzet van ruim 1,6 miljard euro. Daarmee stevent het bedrijf af op een nieuw recordjaar. Volgens het bedrijf is de overgang van massaproductie van chips met extreme ultra violet (euv) een stap dichterbij.
De vraag vanuit fabrikanten naar zowel reken- als geheugenchips ontwikkelt zich namelijk sterker dan het bedrijf eerder had ingeschat. ‘De laatste zes weken zien we een versnelling’, zegt ASML-topman Wennink.
Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in euv (extreme ultra violet). Daarbij wordt extreem ultraviolet licht gebruikt om de microscopisch kleine circuits op de halfgeleiders te etsen. Het was de vraag of producenten die machines waarin de chipmachinemaker uit Veldhoven flink heeft geïnvesteerd wilden afnemen. Die machines kosten tachtig tot honderd miljoen euro per stuk. Inmiddels heeft het bedrijf bestellingen voor vijftien van die machines binnen en lijkt de techniek door te breken. Al riep de leiding van het bedrijf dat eind 2014 ook al.
ASML meldt nu dat ‘een grote Amerikaanse fabrikant waarmee het eerder dit jaar een groot contract sloot’, inmiddels orders heeft geplaatst voor zes euv-machines. Daarvan worden de eerste twee nog dit jaar afgeleverd. Volgens het bedrijf uit Veldhoven is massaproductie van chips met euv daarmee een stap dichterbij is gekomen.
Zeven nanometer
ASML levert chipmachines aan onder meer Intel en IBM. Met de nieuwste chipmachines kunnen chips worden gemaakt van zeven nanometer. Acht jaar geleden waren chips nog minimaal 45 nanometer groot.