Er is nog steeds een relatief hoge werkloosheid en een groot aanbod aan personeel. Toch vinden hr-professionals het steeds lastiger om specifieke functies vervullen: 23 procent ondervindt problemen bij het werven van personeel. Er is met name een tekort aan hbo-geschoolde ict’ers. Dit blijkt uit onderzoek van ADP Nederland en adviesbureau Berenschot.
Salarisdienstverlener ADP Nederland, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij hebben voor het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2015-2016’ ruim achthonderd Nederlandse hr-professionals ondervraagd. Hieruit blijkt dat bijna een kwart van de personeelsfunctionaris problemen ervaart bij het werven van personeel. Personeelszaken heeft moeite met het invullen van ict’ers met een hbo-opleiding (76 procent). Dit staat in contrast met juist een lage vraag naar universitair geschoolde ict’ers (18 procent) en ict’ers met een mbo-opleiding (6 procent).
Naast een schaarste aan ict-specialisten (31 procent), geldt dit ook voor technici (33 procent), verkoopmedewerkers (22 procent) en productiepersoneel (21 procent). Wat betreft technici is er vooral vraag naar mbo’ers (50 procent) en hbo’ers (42 procent). Ook voor verkoopmedewerkers is een hbo-opleiding gewenst (82 procent).
Personeelsbehoud
Verder blijkt uit het onderzoek dat er vooral vraag is naar ervaren personeel; starters zijn er in overvloed. Daarnaast maken hr-medewerkers zich zorgen over personeelsbehoud. Vorig jaar gaf 81 procent aan geen moeite te hebben met het behouden van personeel. Het percentage is dit jaar gedaald naar 79 procent.
Top 10 moeilijkst vervulbare vacatures
- ICT’er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (54 procent)
- ICT’er in informatie- en communicatiesector (46 procent)
- ICT’er bij financiële instellingen (34 procent)
- Technicus industrie (33 procent)
- ICT’er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (25 procent)
- Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (23 procent)
- Productie en operations in bouwnijverheid (22procent)
- Verkoper in groot- en detailhandel (22 procent)
- Technicus bouwnijverheid (22 procent)
- ICT’er in vervoer en opslag (19 procent)
Bedrijfsleven zoekt top ICT-ers vanwege de toegenomen complexiteit, maar ze moeten niet academisch geschoold zijn ?
HR maakt zich zorgen over personeelsbehoud, vorig jaar gaf 81% aan dat ze daar *geen* moeite mee hadden, nu 79% ?
HR zoekt jong talent, maar wel met jarenlange ervaring ?
Ik overigens ben een academische ingenieur zonder werk. Mijn huidige visie in deze laat zich prima in 1 zin samenvatten: zoek het lekker uit.
Al veel vaker heb ik gesteld dat het niveau van HR en Recruitment doorgaans een droevige kwaliteit heeft. Dat is niet zo zeer dat men elkaar als papegaaien nablaat, maar ook omdat men vaak meent, gespeend van kennis van zaken, voorstellingen van zaken te kunnen geven die volkomen mank gaan.
>75% van de recruiters en HR specialisten hebben geen enkele affiniteit of kennis met het vakgebied waarvoor zij mensen zoeken.
>85% van de door hen gehanteerde ’tools’ of ‘methodieken’ zijn ontoereikend op te kunnen maken wat het kennis en ervaringsniveau is van de betreffende professional.
Daar kun je al jaren boeken over schrijven en het is stuitend via dit soort publicaties te lezen dat er in al die jaren klaarblijkelijk maar weinig is veranderd.
(zucht)
Bij dit soort artikelen verbaas ik me altijd over het hoge gehalte aan zwarte pieten. De HR mensen geven “de markt” de schuld (“ze” leveren niet wat we nodig hebben) en de IT-ers geven HR de schuld (niet kapabel / geen affiniteit met het vak).
En nu? Hoe nu verder?
Wachten op het volgende artikel met dezelfde strekking? Om vervolgens opnieuw te beginnen met dezelfde klaagzang?
Of toch maar eens op zoek gaan naar een instrument om aan twee kanten de gaten op te vullen?
En gaten opvullen als in: hoe kunnen de IT-ers de HR medewerker helpen om de juiste mensen te selecteren (los van een checklist van certificaten). Met parellel daaraan, hoe kunnen die HR medewerkers de IT-ers helpen om er voor te zorgen dat het gat dat (blijkbaar) kennis heet aangevuld wordt.
Waarbij ik er vooralsnog even vanuit ga dat er geen verborgen agenda’s zijn die gecamoufleerd worden middels dit soort verhalen en het bijbehorende geklaag.
Ow – en btw – “geen tijd voor” lijkt me geen excuus. Want afgaande op eerdere reacties is er een leger aan werkeloze IT-ers en worden de taken van HR in een rap tempo weggeautomatiseerd…
🙂
Er is misschien een mismatch maar zeker geen tekort. Als er een tekort is lost de marktwerking dat toch op, maw salarissen en tarieven omhoog?
Neem anders gewoon een slim persoon aan en leidt deze zelf op… training on the job. Maar de meeste bedrijven zijn gemakzuchtig geworden en namen in de crisis alleen mensen aan die bijna 100% match waren. Dat kan nu nog steeds maar dan moet je ook de portemonnee trekken.
Ik snap een aantal dingen niet:
1) Als ze zo’n tekort hebben aan ICT-ers, waarom doen ze de salarissen dan niet omhoog en bieden ze geen betere arbeidsvoorwaarden aan?
2) Dit tekort geld al enkele jaren. Waarom worden er inmiddels geen eigen mensen opgeleid?
3) Waarom doen veel consultancybedrijven/detacheerders dan nog aan verjongen van het personeelsbestand? Zouden hun klanten niet juist meer willen betalen aan inhuur van ervaren krachten?
4) Er zitten genoeg oudere ervaren ICT-ers werkeloos thuis. Waarom worden die niet aangenomen?
5) Wie zorgt ervoor dat HR eens wat breder gaat kijken dan alleen op wat steekwooorden op een CV? Iemand die 3 programmeertalen beheerst kan zich snel inwerken in andere programmeertalen.
6) Wie zorgt ervoor dat bedrijven eens wat van die belachelijke eisen laten vallen? Er zijn specialisten genoeg en een ervaren rot die niet x jaar ervaring heeft met bijvoorbeeld defensie kan zich snel genoeg inwerken.
7) Een ICT-er heeft geen zin in jaarcontracten, zeker als de materie complex is en er een lange inwerktijd nodig is. Waarom bied men geen vaste aanstelling aan?
… en zo kan ik nog een tijd doorgaan.
@Will,
HR die de markt schuld geeft .. Das bijzonder, heeft die niet altijd gelijk, dan ?
Het gaat niet zo om het selecteren van de juiste mensen. Wat HR vraagt dat is er gewoon niet tegen die prijs. Een topvoetballer reageert ook niet op een aanbieding van een middelmatige club, contract voor 1 seizoen, met tarief “scherp”.
Dat eeuwige gezeur bij hoogconjunctuur dat er te weinig iters zijn heeft ook veel te maken met de huidige geografische spreiding van de grote financieele en overheidinstellingen die zich alsmaar in de randstad concentreren.
Er zijn ontzettend veel iters die heel gelukkig buiten het hectische randstad wonen maar niet aan de bak komen door het bovengenoemde fenomeen.
De overheid kan makkelijk dit process omkeren door zelf te decentraliseren en de grote firmas meer te belasten in de randstad.
Ik denk dat prijs voor deze instllingen geen argument mag vormen met de grote leegstand in de kantoorwereld overal in het land.
@Felix:
De markt is “maakbaar” – tis de perceptie die doorslaggevend is. En het zijn dit soort artikelen die dat beïnvloeden – of in ieder geval proberen te beïnvloeden.
De vraag is: gegeven eenieders perceptie van “de markt”, wat doe je er vervolgens mee?
De afgelopen weken/maanden/jaren zijn er de nodige van dit artikelen langsgekomen. In alle gevallen gevolgd door veel geklaag en gejammer.
Terecht of niet – ik weet het niet en het maakt verder ook niet uit. Maar een ding is zeker, het geklaag en gejammer gaat in ieder geval niets brengen!
🙂
Klagen, jammeren en bidden; dat zijn, hoewel ze niks brengen, de enige gereedschappen die de evolutie ons heeft gegeven om zaken waar een individu volkomen machteloos tegenover staat het hoofd te bieden.
Namens de evolutie mijn excuses voor alle terechte negativisme.