Nederlandse softwareleverancier Mendix gaat een nieuwe versie van het bedrijfsapplicatieplatform uitbrengen dat bovendien volledig gratis wordt aangeboden. Bedrijven kunnen het vernieuwde platform Mendix Digital Experience (DX) gratis gebruiken om applicaties te ontwikkelen voor een maximum van tien gebruikers. Dit moet organisaties de mogelijkheid geven te experimenteren met het ontwikkelen van applicaties. Als men meer gebruikers wil ondersteunen moet er voor DX betaald worden. Het platform biedt drie nieuwe onderdelen.
Het nieuwe bedrijfsapplicatieplatform van Mendix moet 3 augustus beschikbaar zijn. Met het platform wil Mendix organisaties helpen te focussen op digitale innovatie. Dit doen zij onder andere door drie nieuwe onderdelen aan het platform toe te voegen. Zo kunnen Mendix-gebruikers met het nieuwe Mendix UI Framework standaard user interfaces kiezen voor hun applicaties, zegt cto Johan den Haan.
Den Haan: ‘We hebben een set van twintig tot dertig standaard user interfaces ontwikkeld op basis van eigen analyses van hoe onze klanten ons product gebruiken gecombineerd met marktonderzoek. Hiermee kunnen klanten die geen kennis hebben van het optimaal bieden van gebruikerservaring, dit toch aan hun gebruikers bieden.’ De mogelijkheid om zelf een user interface te maken, blijft ook bestaan. Daarnaast is de onderliggende code van het framework open source. De community kan daarom bijdragen aan het verbeteren ervan.
Verder biedt Mendix met het vernieuwde platform een veilige manier voor het koppelen van data aan excel of bi-tools met OData. OData is een open protocol waarmee REST-gebaseerde API’s voor data kunnen worden ontwikkeld en gebruikt.
Gratis editie
Het derde onderdeel van het vernieuwde platform is het feit dat dit volledig gratis wordt aangeboden. ‘We hadden al een community-editie, maar op basis van feedback blijkt dat dit niet goed werkte’, legt Den Haan uit. Om die reden biedt Mendix het platform nu volledig gratis aan. ‘Er kunnen zoveel applicaties worden ontwikkeld als organisaties willen. Er zit alleen een maximum aan van tien gebruikers. Als je de applicatie verder wil uitrollen, dan moet je wel voor het platform betalen.’ Nieuwe en bestaande klanten moeten hierdoor kunnen experimenteren met applicaties voordat ze daadwerkelijk de keuze maken deze uit te rollen.
Volgens Den Haan is deze versie van Mendix DX nog maar het begin. ‘Het is een continu proces van kijken naar de behoeften in de markt en hier zullen we bij volgende releases op in blijven spelen.’
Zeer sterke aanvulling. Ik ga er begin augustus meteen mee aan de slag. Dit was mijn grootste mankement met Mendix. Teveel gericht op de enterprise waardoor de individuele ontwikkelaar niet snel zich dit platform eigen zou maken en promoten naar zijn klanten.
@Henri:
[…] Teveel gericht op de enterprise waardoor de individuele ontwikkelaar niet snel zich dit platform eigen zou maken en promoten naar zijn klanten […]
Betekent dat je het verlengsnoer van Mendix wordt voor hun producten?
Gratis! Mendix heeft goed nagedacht over deze gratis dienst/product. Maar goed…niet verkeerd en dat is maar een bekende werkwijze die we vaak binnen business development zien…..Gratis en beperkt aanbieden om klanten binnen te halen.
Eén van mijn grootste kritiek punten op aanbieders van (enterprise) producten is dat ze alleen te ontsluiten zijn voor de enterprise.
Iedere cloud provider die praat over selfservice maar vervolgens een contact formulier laat invullen of een sales nummer achterlaat heeft die boodschap van selfservice niet begrepen.
Dat Mendix dus nu makkelijker maakt om het product ook voor de kleine zelfstandige uit te proberen (of werknemers bij een enterprise) vergroten ze de kans enorm dat meer mensen dingen gaan maken. En dat betekent uiteindelijk wel weer: Klanten.
En ja, ik ben ook het verlengstuk van AWS/Azure, ik prijs dikwijls hun producten aan.
Waar het om gaat is dat niet gratis belangrijk is, maar dat je kunt pielen met iets om te zien wat de kracht is. De waardecreatie komt daarna vanzelf.
Henri,
De kracht van Mendix zit in z`n eenvoud en modulaire opbouw van het product. Tot zover ik weet Mendix was niet ‘alleen’ gericht op Enterprise omgeving.
Voor de duidelijkheid…….ik noem het geen verlengstuk als iemand naast 1 product kennis maakt met nog andere producten. Dit heb je nodig voor een goed advies dat breed opgesteld is met verschillende keuzemogelijkheden en onderbouwing. Bovendien wat ik zeer belangrijk vind is het denken vanuit klantsituatie en behoeften en niet vanuit product en de mogelijkheden daarvan. Dit is juist de uitdaging bij veel ict`ers die meestal verliefd zijn geraakt op een ………leverancier of product.