Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de dominantie van Intel, doordat chips een miljardenbusiness zijn.
AMD’s mede-oprichter en voormalig ceo Jerry Sanders III zei altijd dat ‘echte mannen fabs hebben’. Daarmee doelde hij op het belang van eigen productiefaciliteiten voor chipsbedrijven, zoals zijn AMD en de eeuwige rivaal Intel. Eerstgenoemde heeft lange tijd terug zijn kostbare fabrieken (fabs) van de hand gedaan. Laatstgenoemde houdt vast aan zijn eigen dure fabs en de productievoordelen die dat brengt.
Intel moet wel jaarlijks veel investeren in zijn geavanceerde chipproductiefaciliteiten. Nieuwbouw voor nog kleinere nanometerschaal, grondige verbouwing voor nieuwe processors. Het complexe productiewerk kost vele miljarden. De kans op een nieuwe tegenstander voor Intel is dan ook klein. Want terwijl chipproducent TSMC weliswaar zestien miljard steekt in volgende nanometergeneraties, is het ‘slechts’ een toeleverancier voor derden. Investeerders hikken aan tegen de benodigde miljardeninvesteringen. De positie van Intel met zijn eigen ontwerpen en eigen fabrieken lijkt dus onaantastbaar. Wat vind jij?
De huidige Intel architectuur, de x86 instructieset met AMD’s 64 bits uitbreidingen, is niet meer de enige architectuur. De hele mobiele tak (oké, niet 100%, maar 99,9% van alle mobiele devices) draait op de ARM architectuur. Als het IoT van de grond komt, wordt het belang van ARM alleen maar groter.
Intel Core i blijft ongetwijfeld leiden op de desktop, de CPU machtsstrijd zal plaatsvinden op het ARM platform. En op dat platform zijn er al verschillende “AMD’s”…
Ik vind dat de positie van Intel weliswaar zeer stevig is, maar onaantastbaar is zij niet.
Ik vergelijk het een beetje met de vliegtuigindustrie. Ook daar zijn vele miljarden aan investeringen nodig om een nieuwe fabrikant in de markt te zetten, maar dat is Airbus toch maar mooi gelukt, zij het met een flinke portie staatssteun.
Wellicht dat we (de EU) dat trucje nog een keer uit willen halen in de chips industrie? Moeten we wel een beetje goeie ontwerper hebben, maar met ARM binnen de gelederen moet dat toch kunnen.
Intel is in 2015 de grootste server en desktop CPU leverancier en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Het is altijd mogelijk dat een nieuwe speler op het veld komt en Intel voorbij holt. REX computing is een startup van briljante ‘kids’ die een CPU op de markt gaan brengen die een groot success kan worden en een simpelere en snellere core heeft. De cache is ook geheel anders waardoor de L1 cache 4x groter en 4x sneller is dan die van Intel.
We kunnen nu alleen maar speculeren of de NEO CPU van REX gaat aanslaan, misschien niet en komt er een andere startup die iets beters heeft.
Intel zal elk jaar opnieuw moeten kijken hoe het kan vernieuwen want ieder jaar kan er een nieuwe CPU op de markt komen die het “opeens” beter doet.
Intel is in the lead op het vlak van processoren voor servers en desktop, in het mobiele segment is het al jaren kommer en kwel en daar zit het volume om de enorme investeringen terug te verdienen. Volgens mij kan Intel niet anders dan blijven investeren, of dat nu in de eigen fabriek is of dat dit in een platform is dat door een andere fabriek wordt geproduceerd. Naast processoren is Intel een speler op het gebied van flash en daar is de nodige competitie aanwezig.