Afgelopen maand lanceerde Nutanix op de .NEXT-conferentie in Miami een eigen hypervisor die naadloos te integreren is met andere hypervisors. Sommigen opperen dat we gaan concurreren met VMware, maar de werkelijkheid is anders: hypervisors spelen in het hyperconverged datacenter van de toekomst (new generation/ng) eenvoudigweg niet zo’n grote rol.
Zo’n tien jaar geleden is er een ontwikkeling in het datacenter gestart, waar we tot op de dag van vandaag nog voordeel van hebben: virtualisatie. Werden taken in het datacenter vroeger nog uitgevoerd door specialistische appliances (voor hosting, mailing et cetera), nu is het door virtualisatie mogelijk geworden om meerdere apparaten als vm’s (virtuele machines) op één appliance te draaien. Een hypervisor zorgt er daarbij voor dat de verschillende vm’s beheerd kunnen worden. Een geweldige vinding! Dat heeft geleid tot een enorme efficiëntieslag in het datacenter. Organisaties kunnen met minder appliances toe en deze effectiever benutten.
Virtualisatie van het datacenter heeft er ook toe geleid dat de intelligentie van het datacenter uit de hardware is gehaald en voortaan in de hypervisor kwam te zitten. De kwaliteit van de software van de hypervisorleverancier beslist immers hoe de onderliggende resources worden benut. Het bedrijf dat het beste profiteerde van die virtualisatieslag was en is VMWare. Ze waren de eerste leverancier die virtualisatie op het Intel-platform mogelijk maakte en het kon door die voorsprong een dominante positie opbouwen. Vandaag de dag heeft VMWare 80 procent van de hypervisormarkt in handen.
Nieuw keerpunt
De markt voor datacenterinfrastructuren staat wederom op een keerpunt als gevolg van de opkomst van cloud computing. Cloud computing is mogelijk geworden door de virtualisatie en heeft datacenterbeheerders in staat gesteld resources voor een infrastructuur te outsourcen. Waarom een eigen infrastructuur beheren als dat ook gehuurd kan worden bij een professionele partij? Tegelijk kent de publieke cloud ook allerlei bezwaren. Zo is het onder andere lastig om je van privacy- en securitymaatregelen te verzekeren.
Systeembeheerders willen vandaag de dag de schaalbaarheid en het gemak van resources uit een publieke cloud, maar tegelijk de controle van een private cloud. Dat zien ze het beste terug in een hybrid cloud, een private cloud die resources kan ophalen uit een publieke cloud wanneer dit nodig is.
Acropolis
Hybrid cloud computing zorgt ervoor dat er tegenwoordig weer anders tegen datacenterinfrastructuren aangekeken wordt. Eindgebruikers willen niet langer aparte fysieke servers die in verbinding staan met een storage area network (san). De infrastructuur van de next generation datacenters is hyperconverged van opzet. Modulair en naadloos inzetbare appliances met intelligente software die datacentertaken automatiseren.
In dit licht moet ook de nieuwe hypervisor van Nutanix, Nutanix Acropolis, gezien worden. Het is een customized versie van KVM, die gratis meegeleverd wordt en bovenal naadloos integreert met de omgeving waarin hij geplaatst wordt. Dat is de echte kracht van Acropolis; het maakt het modulaire opgezette software defined datacenter mogelijk. De echte intelligentie zit in de appliances zelf, die taken als compressie, deduplicatie, data tiering, high-availability, disaster recovery, erasure coding en clonen allemaal verregaand automatiseren en bovendien kunnen schalen met externe clouds als Amazon AWS en Microsoft Azure. De hypervisor is zo bezien niet meer dan een middel om appliances met elkaar te verbinden. De grotere sturende rol is er niet meer.
Virtualisatie is niet 10 jaar geleden gestart. Met de komst van VM in 1967 is virtualisatie een kernbegrip geworden in het mainframe. De bare metal hypervisors als LPAR mode en PR/SM draaien ook al decennia. En dat ook met de hoogste certificatie die mogelijk is.
Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Hypervisor
Vooral na 2000 is de virtualisatie echt losgebarsten. Met opties als KVM, Xen, en inderdaad VMware. In veel gevallen is het dan een software virtualisatie, enkele zijn echt hypervisors. Maar nieuw was dat niet. Behalve dan dat deze ontwikkeling nu op de x86 omgeving plaats vond.
Kijken we, los van de hypervisor, naar de toepassingen zelf (SAAS) dan zien we dat dat ook al zeker 50 jaar oud is. De timesharing opties die we zien in mainframe en unix omgevingen zijn al in de 60’s geboren. Op de x86 omgeving zien we dat, met Windows en Linux, in de 90’s ontstaan voor eindgebruikers.
Ook voordat we ‘cloud’ gingen waren er al vormen van het draaien van meerdere applicaties op 1 machine. Denk bijvoorbeeld aan de mail server die ook als DNS server dienst deed. De huidige ontwikkelingen zijn wel beter in schaalbaarheid en flexibiliteit, dat is echter gewoon een logische volgende stap in de ontwikkeling.
De hypervisor zal altijd (moeten) blijven. Voor het beheer van de hardware of voor scheiding van omgevingen. Alleen zullen we ons steeds minder bewust zijn dat er onder de motorkap (bij wie dan ook) een hypervisor actief is.
@Berry … helemaal gelijk, maar jij werkt dan ook vast niet voor Nutanix 🙂
Het verhaal heeft namelijk best wel een hoog wc-eend gehalte
Ik dach al even dat het aan mij lag.
Waarschijnlijk is het commentaar van Berry informatiever dan dat van de salesman.
Thanks.
Inderdaad, ik werk alleen met mainframe, uitsluitend gevirtualiseerd, al 20 jaar. Misschien is dat dan ook de reden dat ik nog wel eens wil reageren op zulke ongefundeerde opmerkingen als “virtualisatie bestaat pas 10 jaar”. De nieuwe hypes zoals IAAS, SAAS, PAAS, zijn zaken die we al 50 jaar kennen, al kenden we dat soort reclame slogans toen niet.
Al heeft mijn reactie misschien ook wel een wc-eend gehalte. Ook ik wil ‘mijn’ omgeving graag verkopen. En niet alleen vanwege mijn inkomen (alhoewel…?). Ik geloof echt in de kwaliteit, scalability en TCO van de mainframe (zVM, zVSE, linux, zOS) omgeving. En niet alleen geloven, ik weet dat het klopt. Je moet kijken naar het grote geheel, een IAAS omgeving met meerdere servers, en/of shared services. Ooit wel eens 1000 zware machines gedraaid op 1(!) machine met 4 cores? En? Performance? Ooit een migratie gedaan naar nieuwe fysieke hardware? En? Zero downtime? Just saying…
Goed verhaal Berry, Ja vroeger was Betamax ook beter dan VHS en Wordperfect beter dan Word.