Drie jaar geleden begon de ING met Agile ontwikkelen in Scrum-teams. Inmiddels is de ING volgens de organisatie van de Amsterdam DevOps Days de grootste Nederlandse financiële instelling die zijn DevOps al zo goed op orde heeft. Ondanks eerdere twijfel over de nieuwe manier van werken, ziet het ING-team nu vooral de voordelen van DevOps.
Proceseigenaar van de afdeling systeembeheer binnen de ING, Jan-Joost Bouwman, vertelt dat de ING drie jaar geleden begon met aanpassingen aan te brengen aan de afdeling Development. ‘Cio Peter Jacobs ontdekte al snel dat de afdeling Operations nauw moet samenwerken met Development om echte winst te maken.’ Door zijn wilskracht is de stap naar DevOps volgens Bouwman ook echt gemaakt. ‘Vanuit het management moet er daadwerkelijk in worden geloofd, om DevOps door te kunnen zetten. Maar ook vanuit de onderkant van de organisatie moet men hierin mee willen gaan om het te laten werken.’
Bij DevOps wordt het development team samengevoegd met het operations team met als doel software sneller te kunnen ontwikkelen. Bouwman geeft aan dat het voor sommige mensen aanvankelijk moeilijk was om de stap naar DevOps te maken. ‘Dit komt omdat men ervan uit ging dat DevOps draait om automatisering, maar het gaat eigenlijk over communicatie. Toen dat duidelijk werd nam de weerstand snel af.’
Leren communiceren
Circa 150 teams van de afdeling Domestic Bank Nederland zijn gestart met DevOps binnen de ING en nu nemen andere afdelingen dit over. ‘Door de best practices die zijn opgesteld door de eerste teams, gaat de verandering bij de andere afdelingen een stuk sneller’, aldus Bouwman.
Dax Hoes, senior continuous delivery specialist bij ING, vult Bouwman aan: ‘De verschillende afdelingen leren van elkaar en ze gebruiken veelal dezelfde tooling. Maar toch worden we niet beperkt in onze vrijheid om nieuwe methodes uit te proberen.’ Volgens Hoes is er nu sprake van betere communicatie. ‘Door het organiseren van interne presentaties, zoals een interne DevOps Day, en door interne social media en open source conferenties, wordt de kwaliteit van de teams beter. Je gaat dieper op het onderwerp in en de discussies worden pittiger. Door DevOps leren we goed met elkaar te communiceren en informatie te delen.’
Cultuuromslag
Niet alleen op het gebied van communicatie is er een cultuuromslag geweest bij de ING. Ook is de bank nu bezig de it volledig te integreren met de business. ‘En dat is nieuw voor een bank’, meent Bouwman. ‘Maar dat moet ook wel, want business en it moeten continu samenwerken om tot de beste resultaten te komen. Dit doordat fouten bijvoorbeeld eerder worden opgemerkt en daardoor sneller kunnen worden verholpen.’
Daarnaast ligt er voor de it juist minder focus op het doorgroeien naar management-functies. Volgens Bouwman gebeurde het eerder vaak dat techneuten doorgroeiden naar management-functies. ‘Nu kunnen mensen ook verder groeien in een senior technische functie binnen de ING.’
Zo gek, ING is de laatste jaren zo druk bezig geweest. Een heuse cultuuromslag heeft plaatsgevonden.
Duidelijk is in ieder geval wel waarom ING de laatste drie jaren strak bovenaan staat in de lijst van uitval in het internetbankieren. Een organisatie die zo naar binnen gericht bezig is met haar eigen processen heeft minder aandacht voor kwaliteit of voor de klant. En dat is duidelijk want geen bank ligt zo vaak plat als ING. Chapeau mannen, ga zo door, en over een paar jaar hebben jullie een fantastische organisatie maar geen klant meer over.
fijn dat ze daar zo lekker communiceren met hun interne social media. En dat we nu lezen dat devops niet draait om automatisering. Nu dat bij ons duidelijk is begrijpen hun continuous unavailability strategie ook veel beter.
afdeling operations geslaagd, patient overleden 🙂
Wat goed om te lezen dat nu ook uit de praktijk van een complexe bank blijkt, dat DevOps niet uitsluitend om code en tools draait maar om communicatie en samenwerking.
‘Alles draait om communicatie’. Communicatief gezien alleen niet zo handig om succesverhalen over de interne organisatie hoog van de toren te blazen, terwijl de operationele prestaties in termen van beschikbaarheid van de applicaties zo mager zijn…
Alleen nog even die 50+-ers eruit flikkeren en alles draait als een tierelier.
Devops is per defiitie fout – want je probeert twee eenheden te laten samenwerken die tegengestelde methodes en belangen hebben.
Denk aan medewerker operations die een zware nachdienst/middagdienst heeft gedraait en die met een fris uigeslapen developer moet samewerken.
Parallel zij de stand ups (ja men gebruikt kanban) altijd een verrassing want je weet niet of je afwezige kollega een zware nacht heeft gedraaid of ontslagen is. Maar wat boeit het, de bonussen kunen weer omhoog!
Het is gewoon heel knap wat ING gedaan heeft: Scrum & DevOps omarmen en dan niet half, maar voor het echie. En Ja er is geen bank ter wereld die zoveel storingen had met internet bankieren en zijn apps.
Maar nu lopen ze wel voor, lijken ze het redelijk onder controle te hebben en zal hun snelheid veel concurrentie kracht betekenen. Banken zijn IT bedrijven, en veel IT bedrijven kunnen profiteren van DevOps.
Dan ITman met een typische traditionele kijk op IT. “Want je probeert twee eenheden te laten samenwerken die tegengestelde methodes en belangen hebben.” Laten we voorop stellen dat iedereen hetzelfde belang heeft: Een goed functionerend bedrijf. En de tegenstrijdigheid (snel willen ontwikkelen versus stabiele omgeving) is nu juist de reden waarom DevOps ontstaan is. Waarom denken in termen van “tegen” in plaats van “samen”.
Nog wel een opmerking over de browser versie van ING bankieren: Waarom zo belabberd adresboek? Bizar dat je niet kunt tikken en dat namen worden aangevuld…
Jammer dat dit stuk niet onderbouwd wordt met echte cijfers, maar alleen met gevoel.
Het hele idee van DevOps en Agile is dat er maar één resultaat echt telt: het leveren van waarde aan de business. Om die waarde zo snel en stabiel mogelijk te leveren moeten change en operations intensief samenwerken. Maar heeft de business ook echt sneller meer waarde gekregen? Ervaart ING een versnelling?
Ik ben het eens met Henri, respect voor de keuzes die ING durft te maken. Dat techneuten een groeiperspectief gegeven wordt, lijkt mij ook pure winst.
Zoals Henri al aangeeft: de cultuuromslag, en daarmee denk ik ook het succes van zowel Agile als Devops, is vooral het samenwerken van de genoemde eenheden.
Zolang de verschillende eenheden in een organisatie (innovatie, R&D, productie, marketing etc) allemaal hun eigen doelen (en daaraan gekoppeld de bonussen) hebben zal er in silo’s gedacht en gewerkt worden.
Pas als je in staat bent om van “wij-zij” naar “ons” te gaan kun je als bedrijf gaan profiteren van al het moois wat IT te bieden heeft.
@ITman met zulke rare opmerkingen maakt ben je je naam wat mij betreft niet meer waard. We leven per slot van rekening niet meer in de jaren ’80!