Hoogleraar Medische Beeldverwerking, Wiro Niessen van het Erasmus MC en de TU Delft, heeft de Simon Stevin Meester-prijs ontvangen voor zijn bijdrage aan het ontwikkelen van een ziektevoorspellende computer. Dit is de grootste Nederlandse prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek.
Het computersysteem kan lang van te voren voorspellen welke ziekte iemand kan krijgen. Dit kan via tienduizenden MRI-scans en CT-scans die automatisch worden geanalyseerd en eigen ontwikkelde algoritmes. Met een MRI-scan kunnen verschillende aspecten van het brein worden bekeken. Volgens Niessen kun je wanneer je iemand vijf tot tien jaar volgt inzicht krijgen in geheugenklachten of bijvoorbeeld alzheimer. Het gaat voor nu voornamelijk om het voorspellen van hart- en vaatziekten en neuro degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het voorspellende computersysteem ook andere aandoeningen kan voorspellen. ‘Als je zo heel veel scans verzamelt van goede breinen en breinen waar iets mee is, dan herkent de computer dat. Als die database maar groot genoeg is.’
Volgens de hoogleraar krijgt de gezondheidszorg dankzij de voorspellende computer inzicht in het verloop van ziekteprocessen. Wanneer een ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld kunnen zorgprofessionals beter het ziekteverloop voorspellen en hierop hun behandeling aanpassen.
Simon Stevin Meester-prijs
Niessen krijgt de Simon Stevin Meester-prijs dankzij zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de medische beeldanalyse. Met de prijs krijgt hij onder andere 500.000 euro. Dat geld wil de hoogleraar gebruiken voor onderzoek naar zijn analyse van de scans in combinatie met genetische informatie, DNA. ‘Of je een bepaalde ziekte krijgt is een combinatie van aanleg, leefstijl en omgevingsfactoren.’ Niessen wil beter voorspellen hoe een ziekte gaat optreden ook in verhouding met DNA.
Er zijn artsen die een andere weg bewandelen en al een stuk verder zijn. Zo is er al een onderzoek(je) geweest waar in korte tijd bij 9 van de 10 Alzheimer patienten grote verbeteringen werden bereikt. Dezelfde onderzoekers doen hetzelfde onderzoek nu nog een keer maar dan met 35 patienten.
Buitengewoon interessant is het feit dat er niet met een medicijn resultaten worden behaald maar met leefstijlwijziging en voeding. De kans is groot dat over 5 jaar aangetoond kan worden dat deze leefstijlwijziging Alzheimer voorkomt.
http://www.impactaging.com/papers/v6/n9/full/100690.html
https://www.youtube.com/watch?v=SzCXyjy3BRo