Komende week valt het doek voor Windows Server 2003. Het lang geleden aangekondigde supporteinde komt dan. Maar migraties en urgentie zijn er ook na 14 juli nog.
De XPocalypse voor de servertegenhanger van Windows XP komt er nu echt aan. Na 14 juli 2015 geeft Microsoft geen support meer voor Windows Server 2003. Het oude besturingssysteem kreeg al een tijd geen updates meer voor functionaliteit, maar na de deadline van volgende week blijven ook securityfixes uit. Ondanks de vroege aankondiging en herhaalde waarschuwingen van Microsoft zijn niet alle gebruikers al afgestapt van Server 2003.
Gebruik in Nederland
‘We zijn nog wel met 2003 bezig’, vertelde product marketing manager Jeffrey Vermeulen recent aan Computable. Hij sprak op de Microsoft TechDays van eind mei de bewering dat de deadline op dat moment niet meer haalbaar was, tegen. ‘Afhankelijk van de opstelling is de deadline nog wel haalbaar’, zei hij toen. ‘Ongeveer een jaar geleden had 25 procent van de bedrijven in Nederland nog wel Server 2003 in gebruik. Dat is nu zo’n 12,5 procent.’ Exacte aantallen over 2003-installaties en lopende migraties zijn niet bekend.
Vermeulen verwijst naar recente cijfers van ComputerProfile waaruit blijkt dat het oude serverplatform in Nederland nog wel in gebruik is. Van de Nederlandse ondernemingen met vijftig of meer werknemers maakte begin dit jaar nog altijd ruim 14 procent gebruik van Windows Server 2003. ComputerProfile onderscheidt wel duidelijke verschillen tussen verschillende marktsegmenten. Zo wordt de 2003-versie van Microsofts server-OS nog relatief weinig gebruikt in de publieke sector en bij multinationals. Daar draait het bij respectievelijk 12 en 10 procent van de organisatievestigingen.
Dalende lijn, ook na de deadline
Het zijn juist de middelgrote ondernemingen (met vijftig tot 250 medewerkers) en de nationale enterprise (met 250 tot 2500 werknemers) die langer vasthouden aan Server 2003, merkt de marktmeter op. Binnen deze twee segmenten ligt het gebruik nog op 20 procent. Er is wel sprake van een afname: tussen januari vorig jaar en januari dit jaar is het aantal locaties dat nog Server 2003 gebruikt ruim gehalveerd.
‘De urgentie leeft bij bedrijven’, verzekert Vermeulen. ‘Ook als ze 14 juli niet halen.’ Het is namelijk niet zo dat 14 juli een omslagpunt is waarna migraties ineens niet meer nodig zouden zijn. ‘Je loopt dan securityrisico’s. En je kunt dan niet meer voldoen aan vereisten en regulering, zoals PCI-compliance.’ Een webwinkel bijvoorbeeld mag daardoor geen betalingen meer verwerken.
Waarheen?
Een vraag hierbij is natuurlijk waarheen die oude Windows Server-gebruikers dan migreren. Naar de allernieuwste versie, of juist naar de cloud middels Windows Azure, al dan niet in combinatie met de cloud-abonnementsconstructie Office 365? ‘Dat is afhankelijk van de workload’, zegt Vermeulen. ‘Sommige applicaties worden geheel uitgefaseerd, of vervangen door een compleet nieuwe applicatie.’ Hij geeft aan dat dit niet zo gauw zal gelden voor mail- en agendaserversoftware Exchange of voor collaboration systeem Sharepoint.
‘Het idee is wel dat hoe minder tijd er over is vóór 14 juli, hoe waarschijnlijker het is dat oude applicaties gewoon naar een nieuwe server worden gemigreerd.’ Die nieuwe server kan dan bijvoorbeeld Server 2012 R2 zijn, aldus Vermeulen. Hier doemt dan wel de kloof op tussen ict ‘draaiende houden’ en de ict-infrastructuur vernieuwen. ‘Maar er is geen mooiere tijd om over de toekomst na te denken dan wanneer je daartoe … ja, gedwongen wordt.’