Branchevereniging Nederland ICT juicht de oprichting van een meldpunt voor misstanden bij aanbestedingen van de politie toe. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie opende 1 mei 2015 het meldpunt waar bedrijven klachten kunnen indienen over mogelijke misstanden of integriteitsschendingen bij aanbestedingen en inkoop van de Nationale Politie.
De brancheorganisatie mengt zich volop in het gesprek waarbij de integriteit van leveranciers ter discussie staat en steunt het initiatief. ‘We brengen dit onderwerp graag onder de aandacht, omdat integriteit ook voor Nederland ICT van belang is’, schrijft de branchevereniging op zijn website.
Het meldpunt is bedoeld voor partijen die zich niet vrij voelen om zich te melden bij de Nationale Politie zelf. Het meldpunt is er ook voor bedrijven die mogelijke misstanden al hebben gemeld bij de Nationale Politie, maar niet tevreden zijn over de manier waarop de melding wordt behandeld. Meldingen worden behandeld door een tijdelijke commissie die speciaal voor het meldpunt in het leven is geroepen. De commissie bestaat uit André de Jong (voorzitter) en Huib van Romburgh. Het meldpunt is in eerste instantie voor een jaar geopend (1 mei 2015 tot 1 mei 2016).
Bij een melding adviseert de commissie binnen enkele weken aan de minister wat er zou moeten gebeuren. Dat gebeurt na een gesprek met de melder. Waar nodig verzamelt de commissie aanvullende informatie over een melding. Volgens de brancheorganisatie werkt de commissie onafhankelijk van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
‘De commissie is laagdrempelig. Bedrijven kunnen ook contact opnemen als niet zeker is of er sprake is van een integriteitsschending. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Meldingen kunnen ook anoniem worden gedaan. ‘Ook brancheverenigingen kunnen meldingen doen voor of namens hun leden.
Vierde meldpunt
Volgens accountant.nl is dit het vierde punt voor meldingen van mogelijke integriteitsschendingen. Die konden al worden gedaan bij de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie, dat direct aan de korpsleiding rapporteert. Daarnaast is er een meldpunt voor medewerkers: het Landelijk Meldpunt Misstanden, dat rechtstreeks onder de korpschef is gepositioneerd. Ook kunnen medewerkers zich wenden tot de Onderzoeksraad Integriteit Overheid.
Aanbestedingen bij de politie liggen onder vuur doordat er eerder zou zijn gesjoemeld bij de aanschaf van auto’s en portofoons. Brancheorganisatie Nederland ICT meldt zich sinds de berichten rondom ongepast gedrag bij aanbestedingen van Ordina volop in het debat over integriteit bij aanbestedingen.