Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over JavaScript 6 dat én een standaard is én jaarlijks kleine updates krijgt.
De zesde versie van webprogrammeertaal JavaScript komt in zicht. Standaardenorganisatie ECMA International (European Computer Manufacturers Association) heeft afgelopen maand zijn goedkeuring gehecht aan de specificatie voor ECMAscript 2015, dat in de implementatie als JavaScript dan neerkomt op versie 6. Net als eerder bij webopmaaktaal html gaat het om een flinke update van de oude voorganger.
En net als bij html5 lijkt JavaScript 6 een ‘levende standaard’ te worden: een officiële standaard die echter niet is vastgeklonken maar die in ontwikkeling blijft. Zo krijgt JavaScript 6 voortaan geregeld kleine updates, zo plant de ECMA. Compatibiliteit door browsers, webservers en andere software zal in de praktijk dus onhaalbaar zijn. Wat vind jij?
Niks mis mee, toch? Voortschreidend inzicht, extra functionaliteiten, nieuwe technieken, etc. Stilstand is achteruitgang.
Mee eens, het web ontwikkelt zich, hopelijk ook met een gevoel voor meer security, javascript heeft niet zo’n goede reputatie.
Mooie uitspraak, “levende standaard”.
Overigens is crossbrowser-compatibiliteit al jaren een probleem, denk nog eens aan IE6, veel slechter kan het niet worden, alleen maar beter.
Ik ben bang dat je twee zaken door elkaar haalt, Jan! JavaScript heeft echt helemaal niks met Java te maken, JavaScript is de “nieuwe” naam van het oude Netscape LiveScript.
Java kent, net zoals Flash, vele beveiligingsproblemen. Destijds wilde Netscape meeliften op het succes van Java, en hebben ze bij Sun bedongen dat ze hun LiveScript JavaScript mochten noemen. Van die naamsverandering hebben ze nu, decennia later, last.
@Frank
ik ken het verschil tussen java en javascript.
Waarom, denk je, staat bij een “veilige” browser javascript uitgeschakeld?
De problemen zitten ook niet in java sec als programmeertaal maar meer in de java-applets die in de browser geladen worden. Veel branchesoftware gebruikt zoiets om een soort client/server omgeving op te bouwen en hackers gebruik(t)en die ingang graag voor schadelijke software.
Firefox heeft de javaplugin ooit uitgeschakeld vanwege die onzekerheden, of dat nog zo is weet ik niet, ik gebruik het niet. Het falende beleid van Oracle heeft mede problemen veroorzaakt omdat lekken niet tijdig gepatched werden, maar dat heeft niets met dit item te maken.
Speciaal voor Frank, kommentaar over Googles Material Design Light (duits)
http://www.heise.de/forum/heise-Developer/News-Kommentare/Webentwicklung-Google-stellt-Material-Design-Lite-vor/MDL-bietet-neben-mit-HTML-CSS-und-JavaScript-erstellten-Komponenten-wie/posting-20976336/show/
@Jan van Leeuwen
Je mist Frank’s punt. Jij hebt het over Java en Java Applets. JavaScript is een geheel losstaand iets en heeft helemaal niets met Java of Java applets te maken. Het heette in den beginne LiveScript en is enkel vanwege de Java hype eind jaren 90′ omgedoopt tot JavaScript.
OT:
“Compatibiliteit door browsers, webservers en andere software zal in de praktijk dus onhaalbaar zijn.”
Hoezo? Een update van de standaard krijgt gewoon een nieuwe versie. Aan die versie kun je compatibel zijn of niet.
Het probleem begint pas als browsers hun eigen func gaan toevoegen die niet in de standaard staat, waardoor andere browsers deze niet zullen implementeren. Dit heeft als gevolg dat wanneer iemand die func gebruikt voor zijn website zijn software nooit compatibel zal zijn voor andere browsers.
In de eerste plaats vind ik het een zegen dat er een standaardisatiecommissie is, die niet gedomineerd wordt door een groot bedrijf.
Ten tweede vind ik dat ECMAscript een prima naam is. Java heeft zijn beloftes nooit waargemaakt, dus waarom zou een andere taal er reclame voor moeten maken ?