De straffen voor cybercriminaliteit zijn per 1 juli 2015 verhoogd. Voor een aantal delicten zijn de straffen verdubbeld. Dat komt doordat Nederland een Europese richtlijn volgt voor aanvallen op informatiesystemen. Die richtlijnen zijn per 1 juli 2015 omgezet in wetgeving.
De rijksoverheid schrijft: ‘Criminelen die computergegevens vernielen, kunnen een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen. Dat was 1 jaar. Personen die computersystemen ontoegankelijk maken -bijvoorbeeld als zij aan wachtwoorden sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt- kunnen ook een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen.’
Voor cybercriminelen die delicten plegen met behulp van een botnet, zijn de gevangenisstraffen maximaal 3 jaar. Volgens het rijk worden vooral aanvallers van vitale infrastructuren harder aangepakt. ‘Als een computerdelict ernstige schade aanricht op een vitale infrastructuur, bijvoorbeeld een overheidsnetwerk of een energiecentrale. Dan kan de dader maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen.’
Meldplicht bij ICT-inbreuken
Organisaties in de zogenaamde vitale sectoren moeten in de toekomst verplicht melding maken van digitale veiligheidsincidenten zoals ict-inbreuken. Dat staat in het aangenomen wetsvoorstel gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het gaat om organisaties in de sectoren: elektriciteit, gas, drinkwater, telecom, keren en beheren oppervlaktewater, transport (mainports Rotterdam en Schiphol), financiën en de overheid.
De organisaties moeten ict-inbreuken melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). ‘Dat moet alleen als door de inbreuk de beschikbaarheid of betrouwbaarheid van de producten of diensten in gevaar komt.
NCSC
Door de wettelijke meldplicht van ict-inbreuken moet het aan het ministerie van Veiligheid en Justitie verbonden orgaan de risico’s voor de samenleving inschatten en hulp verlenen aan de getroffen organisatie. Daarnaast kan het NCSC hierdoor andere organisaties in de vitale sectoren zo nodig waarschuwen en adviseren.