Dankzij een toepassing voor het razendsnel analyseren van een aanzienlijke hoeveelheid ongestructureerde data heeft het Universitair Ziekenhuis van Brussel een prestigieuze innovatieprijs in de zorgsector in de wacht gesleept. Het UZ Brussel kreeg een Agoria e-Health Award voor het breed inzetten van de iKnow Portal, een samen met Intersystems opgezette big data-oplossing. De oplossing is ook voor Nederlandse academische ziekenhuizen interessant, omdat de it-omgeving nauwelijks hoeft te worden aangepast.
UZ Brussel beschikte al over een datawarehouse waarmee de gestructureerde gegevens, zoals laboratoriumresultaten, radiologiediagnoses, medicatie-informatie, antecedentenonderzoeken, alsmede informatie over medische ingrepen en doktersbezoeken, zich laten analyseren bij wetenschappelijk onderzoek voor van de behandeling van patiënten. Tot voor kort was het echter zeer moeilijk, nagenoeg onmogelijk, de niet-gestructureerde klinische documenten, waaronder nota’s, brieven en diagnoseverslagen te gebruiken, vertelt Olivier Naeyaert, verantwoordelijk voor de ict van het Brusselse academisch ziekenhuis.
‘Om het brede spectrum aan vragen van onze medische specialisten te kunnen beantwoorden, hebben we in samenwerking met Intersystems een oplossing ontwikkeld op basis van de ‘smart indexing’-technologie van iKnow. Deze technologie is voor het eerst gebruikt bij neurochirurgie en cardiologie. Kenmerkend voor onze oplossing is dat medische teksten automatisch geanalyseerd worden, zonder dat vooraf een model van de kennis in het specifieke domein nodig is.’
Semantisch
Met de iKnow-technologie van InterSystems – een Belgische ontwikkeling – heeft UZ Brussel toepassingen voor onderzoek kunnen ontwikkelen die rechtstreeks toegankelijk zijn voor de medische specialisten van het ziekenhuis. Dagelijks analyseert een ‘semantische engine’ duizenden teksten om nieuwe concepten en onderlinge relaties te vinden. In een oogopslag vindt de gebruiker, in zijn eigen medisch domein, de meest voorkomende concepten, alsook gelijkaardige concepten.
Hij kan zo de relatie met andere concepten onderzoeken en eveneens de brontekst waarin het concept eerst voorkwam. Op basis van deze concepten zijn automatisch patiëntgroepen te creëren om de zorg te verbeteren, klinische studies uit te voeren en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Door synergie met de datawarehouse voor gestructureerde medische gegevens, ontstaat een totaal beeld van de patiënt en zijn proactief kandidaten te selecteren die geschikt zijn voor deelname aan een bepaald klinisch onderzoek, aldus het ziekenhuis.
Nederland
Dit project werd in juni 2013 opgestart en het portaal is sinds april 2015 toegankelijk voor alle specialisten van het ziekenhuis. In Nederland gebruikte de Haagse psychiatrische zorginstelling Parnassia al eerder de iKnow smart indexing’-technologie van Intersystems in een proef om beter te kunnen bepalen wanneer patiënten gesepareerd moeten worden. Ook de arbodienst Arbo Unie gebruikte de tekstanalysesoftware in een proef met als doel bedrijfsartsen sneller informatie uit een medische kennisbank te leveren.
Voor de vijfde editie van de Agoria e-Health Awards kregen de organisatoren een record aantal inzendingen (26). Agoria is een sectorfederatie voor de technologische industrie in België. De jury, samengesteld uit vijftien deskundigen uit de gezondheidszorg, beoordeelde de projecten op basis van volgende criteria: innovatie, veiligheid, rendabiliteit, mobiele toepassingen en resultaat (financieel of medisch). In de praktijk moesten de geselecteerde projecten de burger ‘meer’ bieden – een betere service en meer veiligheid – tegen een lagere kostprijs.
Whitepaper
Zorginstellingen zien zich geconfronteerd met diverse ict-uitdagingen. In dit whitepaper wordt aan de hand van een praktijkcase ingegaan op de invoering van een elektronisch patiëntendossier en de bijbehorende opslagsystemen.