It’ers hebben schrikbarend veel stress en daar moet wat aan worden gedaan, voordat we hierdoor teveel getalenteerde jongeren verliezen. Dat zegt John Willis tijdens zijn keynote op de Amsterdam DevOps Days. Willis spreekt over het Japanse begrip ‘Karōjisatsu’, wat betekent: dood door burn-out. Hij drukt het publiek op het hart hun ogen open te hebben voor ambitieuze it’ers die in de gevarenzone terecht komen.
Als it’er heb je een stressvolle en vooral verantwoordelijke baan, zegt John Willis, één van de oprichters van de DevOps Days. ‘Je maakt lange dagen en deze vul je in door problemen op te lossen die door anderen zijn veroorzaakt.’ Willis legt uit dat door de constante druk en de constante deadlines it’ers veel overuren maken. Bovendien durven zij niks te zeggen over enige overspannenheid, omdat zij bang zijn daardoor niet meer carrière te kunnen maken. Volgens Willis willen veel van deze it’ers voor een start-up werken om zodoende de stap richting Silicon Valley te maken. ‘Het gevolg hiervan is dat we briljante jongen mensen voor altijd verliezen.’
Mensen die buiten de it werken hebben vaak geen idee van de mate van stress waar it’ers mee te maken krijgen, meent Willis. ‘Zij hebben vaak veel bewondering voor it’ers omdat zij de gave nieuwe dingen zien die it’ers produceren. Maar de cijfers op het gebied van stress zijn ‘off-the-charts’. Niet alleen voor it-security specialisten, maar ook voor de DevOps-community.’ Hij illustreert dit met een voorbeeld: ‘Stel je maar voor dat je verantwoordelijk bent voor het draaiende houden van de systemen van Uber.’
Gevarenzone
Willis legt uit dat er drie zones zijn waar mensen zich in kunnen bevinden: de comfortzone, de leerzone en de gevarenzone. De leerzone is goed voor je, want hiermee leer je je grenzen kennen en probeer je deze grenzen langzaamaan wat uit te breiden. De gevarenzone is de zone waarin je deze grenzen al ver hebt overschreden. De gevarenzone is volgens Willis bijvoorbeeld een 80-urige werkweek.
Volgens Willis wordt er tegen deze jonge it’ers ook niet gezegd dat zij rustiger aan moeten doen. ‘Integendeel, we willen er niks van horen als het mentaal niet zo goed met iemand gaat.’ Hier moet verandering in komen, vindt Willis. ‘We moeten gaan herkennen wanneer men zich in de gevarenzone bevindt en er met diegene en met elkaar over blijven praten.’
Blog John Willis
De keynote van Willis was gebaseerd op de blog ‘Karōjisatsu’ die hij eerder schreef.
John Willis slaat hier de spijker op zijn kop. Niet alleen in de It-sector, maar overal is stress en factor om rekening mee te houden. Uit recent onderzoek van Josette Dijkhuizen blijkt dat ondernemers die hebben leren omgaan met stress aanzienlijk beter presteren.
Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op cortisol (stresshormoon). Je lichaam ervaart een situatie van vluchten of vechten. In een situatie dat je aangevallen wordt heeft dit zijn functie. Het is dan goed dat je bloed naar je ledematen stroomt, dat je imuunsysteem (tijdelijk) uitgeschakeld wordt en dat je minder analytisch gaat denken. Op zo’n moment heb je namenlijk vooral spierkracht nodig en hoef je niet te denken en is het imuunsysteem ook niet van belang.
In de huidige samenleving en werkomgeving met een constant moeten, veel deadlines en constante prikkels is deze situatie echter bij heel veel mensen constant aanwezig. Dit maakt ziek en zorgt ervoor dat je niet volledig en in balans functioneert en uiteindelijk met een burn-out of erger thuis komt te zitten.
Dit moet toch een enorme kostenpost zijn voor IT-bedrijven.
Een tegenovergestelde staat is de oplossing. Moeiteloos leven en werken vanuit een staat van groei. Je lichaam weer het gevoel geven dat het veilig is.
In een ‘ontdekkingsessie’ op mijn kosten laat ik je graag ervaren wat dit inhoudt en hoe je dit kunt bereiken.
Je zou je ook af kunnen vragen of je wel bij de juiste werkgever zit als hij je toestaat 80u per week te werken.
Iemand voor 40u betalen, die vervolgens 80u werkt lijkt snel verdiend voor de werkgever, maar als deze persoon vervolgens ziek thuis komt te zitten met een burnout, ben je je doel voorbij geschoten.
Maar grootste oorzaak ligt erin dat we onszelf nogal graag gek laten maken en onszelf onmisbaar vinden. In hetzelfde verhaal past het altijd bereikbaar menen te moeten zijn.
Ik werk nog steeds om te leven, niet andersom!
Stress wordt veroorzaakt door een langdurige en overmatige belasting op competenties waarvoor een natuurlijke drijfveer ontbreekt.
Wanneer bijvoorbeeld veel van iemand gevraagd wordt op het gebied van communicatie, snelle interactie en/of om zaken in beweging te zetten terwijl het innerlijke archetype “de boodschapper” volledig afwezig is, wordt voeding gegeven aan stress.
“Denken” dat je communicatief vaardig bent, is nog wat anders dan het werkelijk zijn. Laat staan dat je leidinggevende verwacht dat je de communicatie voor je rekening neemt, omdat anderen bezig zijn met andere werkzaamheden.
De afgelopen jaren van economische recessie hebben veel druk gelegd op enerzijds de arbeidsproductiviteit en anderzijds op de angst voor het verlies van inkomen.
Nu er iets aan economische opleving lijkt te komen in combinatie met de lange duur van hoge productiviteit van de afgelopen jaren, zou het mij niet verbazen als de komende tijd de gevolgen zichtbaar worden van “de juiste mens op de verkeerde plek’.
Burn-out is niet leuk, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar het biedt ook een uitstekende gelegenheid om een keer goed na te gaan welke plek dan wel passend is.
Beter is nog om burn-outs te voorkomen en aanwezig potentieel zoveel mogelijk te benutten.
Ik help graag bij het verkrijgen van inzichten daarin, zowel op individueel als op groepsniveau.
Ontdekkingssessies en innerlijke archetypes ..
Ik vermoed dat een paar gratis tips van pavake wat meer opschiet.