De Nederlandse politie heeft samen met korpsen uit vijf andere landen een netwerk van cybercriminelen opgerold. De criminelen exploiteerden malware waarmee ze over de hele wereld banksystemen aanvielen. Een aantal servers die de criminelen gebruikten, stond in Nederland. Internationaal zijn zestig verdachten gearresteerd. In Nederland zijn zo’n veertig verdachten aangehouden. Nog vier van hen zitten vast. De hele operatie heeft ruim twee jaar geduurd. Dat meldt de nationale politie.
‘De cybercriminelen die het team op het spoor kwam, gebruikten Zeus en SpyEye-malware’, aldus de politie. ‘Met deze software kregen ze toegang tot de systemen van banken. Ze pasten de malware voortdurend aan, zodat de verdediging van de banken een aantal malen werd gepasseerd.’ Voor het oppakken van de cybercriminelen werkten Nederland, Oostenrijk, België, Finland, Groot-Brittannië en Noorwegen samen. Ook Europol nam deel.
Volgens de agenten veroorzaakten de cybercriminelen een schade van minimaal 2 miljoen euro. Een aantal door de criminelen gebruikte servers stond in Nederland. Minimaal 150 Nederlanders werden slachtoffer. Het gaat zowel om particulieren als bedrijven. De meeste slachtoffers deden aangifte.
Aangifte twee jaar oud
Inge Philips, plaatsvervangend hoofd van de landelijke recherche van de Nederlandse politie, benadrukt dat het voor de onderzoeken essentieel is dat burgers aangifte doen. ‘Ook heb ik de scherpte van de Oostenrijkse politie geprezen, want het is allemaal begonnen dankzij een attente burger die zo’n twee jaar geleden aangifte deed. Dit was een klein signaal, maar het werd door hen opgepikt.’
Verschillende landen
Europol bracht de landen bij elkaar waar mogelijk daders of slachtoffers waren. Deze zes landen vormden het Joint investigation team. De afgelopen twee jaar zijn dankzij het team in verschillende landen onderzoeken en invallen gedaan. Ook met de VS en de Oekraïne is samengewerkt. Vorige week nog zijn in de Oekraïne zes mensen aangehouden en acht huizen doorzocht. Computerapparatuur die daarbij in beslag is genomen, wordt nog onderzocht.
Samenwerking met banken
Philips is tevreden over de samenwerking van de politiekorpsen uit verschillende landen. Ook de samenwerking met Nederlandse banken verliep volgens haar goed. ‘Door de snelle reactie van banken is heel veel schade voorkomen. Het lijkt soms of criminelen op internet straffeloos kunnen werken. Maar politie en justitie kunnen ook internationaal snel onderling informatie uitwisselen en net zo snel met elkaar schakelen als die criminelen.’ Tot slot meldt ze strijdbaar: ‘Dus waar je ook bent, en al ben je maar een klein schakeltje in zo’n netwerk, wij weten je te vinden.’
Taart voor de politie! Goed bezig daar!
Ik denk echter wel dat we hier niet met top-criminelen te maken hebben. Er zijn zo’n zestig mensen aangehouden, en die hebben bij elkaar in twee jaar voor twee miljoen euro schade aangericht. Laten we voor het gemak aannemen dat de helft van de gearresteerden er weinig tot niets mee te maken heeft, dan hebben 30 man in 2 jaar 2 miljoen bij elkaar gestolen. Dat is ongeveer 34.000 euro per jaar per man. Kan je toch beter een baan in de ICT hebben, want dat levert meer op.
Kruimeldiefjes moeten echter ook worden aangehouden, dus goede actie.
Zorgen dat als je bankiert dat je dat zo veilig mogelijk doet is aan te raden. Dus bijv met je android apparaat doet dan is dat niet zo veilig mogelijk.
http://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/internet-en-telecommunicatie/data-en-beveiliging/15110-groot-lek-in-android-telefoons.html
En met 2 miljoen zijn het idd kruimeldiefjes.
En dat terwijl er veel banken zijn waar veel criminele acties worden afgedaan met waarschuwingen, lage boetes of gouden handdruk ontslagen.
Baan in de ICT? Dit zijn waarschijnlijk specialisten van 55+.