Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de opkomst van 3D-printers. Gaat de brede markt aan deze productiemachines?
Printerreus HP heeft laatst laten weten dat het in 2016 met zijn eigen 3D-printers komt. Die apparaten waren eigenlijk al veel eerder gepland, maar schoten tot op heden tekort. Ceo Meg Whitman was niet te spreken over de afdruksnelheid: het was als kijken naar smeltend ijs, maar dan in omgekeerde volgorde natuurlijk. HP kijkt ook serieus naar het gebruik van andere materialen dan de gebruikelijke plastics, zoals bijvoorbeeld metalen.
Terwijl de inzet van HP de high-end van de markt is, voorziet de firma wel degelijk een grote impact op de bredere markt. Het wil verder gaan dan het 3D-printen van prototypes of concepten om in plaats daarvan volwaardige productiecomponenten te laten maken. Fabricage van bepaalde producten wordt hierdoor namelijk weer gedecentraliseerd. Verder is er speculatie dat ook Apple zich op 3D-printing zou willen storten. 3D-printers zijn de nieuwe ict-hype. Wat vind jij?
Geen ICT hype. Wel leuke hobby-hype. Bijvoorbeeld schaalmodelletjes printen van handige dingetjes die je hebt uitgedacht – kijken of het klopt. 3-D puzzels printen. Dat soort dingen. Maar ICT-hype? Nee.
3D-printing staat in de kinderschoenen. Het is nu nog een doorontwikkeling van in feite een mallenmachine. Ik hoop dat er nieuwe manieren van 3D-printing gaan ontstaan, die op andere manieren een object “printen”.
Op dit moment zijn er 3 problemen met het printen:
– de toegankelijkheid, een probleem waar veel technologien aan het begin last van hebben (“mijn moeder van 80 moet het snappen”)
– de snelheid, wat mevrouw Whitman ook al zei, het moet echt sneller
– de diversiteit moet terug (“voor elk product een aparte printer”, naar een “grondstof”. Dit kan natuurlijk als met name te kijken naar alternatieven voor de manier van de werking van de huidige 3D-printer.
Als de 3D-printer ontwikkelaars, fabrikanten, etc… een “echte deuk in een pakje boter willen maken”. Er zijn 3 gebieden, waar je over de hele wereld enorm mee gaat scoren: voedsel, wonen (dus bouwmaterialen) en medicijnen. Lokale productie, lokale duurzame energie opwekking zou nu al in sommige gevallen enorme potentie kunnen hebben. Voordeel: je kan over de hele wereld toepassen. Een van de grootste problemen van deze 3 takken van sport in de armste gebieden is infrastructuur. Juist dat aspect vervalt bij 3D-printing.