Zoals ik schetste in mijn vorige blog over de evolutie van cloud is rapid application delivery (RAD) PaaS de nieuwste cloud-innovatie. In deze blog leg ik uit wat het belang is en wat de voordelen zijn ten aanzien van een mobiele strategie. Tot op heden geven it-managers aan moeite te hebben om de vraag vanuit de business bij te benen, terwijl zij met dit nieuwe wapen in hun ontwikkelstrategie klaar zijn voor elke vraag.
Een standalone mobiele applicatie strategie is niet meer toereikend, zo bevestigt ook Forrester. Dit heeft te maken met de verschillende online kanalen die vanaf diverse devices worden geraadpleegd. Gartner, Inc. voorspelt dat in 2018 meer dan de helft van de zakelijke gebruikers kiest voor een tablet of smartphone voor online activiteit. Dat maakt dat organisaties een bedrijfsbrede mobiele strategie serieus moeten nemen door een mobiele app te benaderen als onderdeel van een grotere multichannel strategie, een holistische applicatie strategie. Kortom, het gaat niet om de mobiele app, het gaat om het automatiseren van een workflow of bedrijfsproces waarbij gebruikers via ieder kanaal de applicatie kunnen benaderen.
Echter 71 procent van de it-teams is niet in staat om de multichannel en multidevice-applicaties op te leveren binnen de gestelde requirements. En kunnen zo niet voldoen aan de vraag van de business. Het is duidelijk dat de traditionele ontwikkelmethoden niet het antwoord zijn. Doordat deze te langzaam en te inflexibel zijn, neemt de achterstand alleen maar verder toe. Om gelijke tred te houden met de vraag én wendbaar te zijn bij veranderende zakelijke behoeften hebben IT-teams een nieuw wapen nodig in hun ontwikkelarsenaal. En dat wapen, dat is RAD PaaS.
No-code visuele modellen
Simpel gezegd is RAD PaaS een cloud service voor het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van maatwerk business applicaties. Dit platform is uitermate geschikt voor het snel en vaak opleveren van multichannel web- en mobiele applicaties. De kracht zit hem in de combinatie van geautomatiseerde cloud deployment en de visuele modelleertaal (Model Driven aPaaS). Door no-code visuele modellen hebben gebruikers minder ontwikkelexpertise nodig om applicaties te bouwen en kan de business betrokken worden in het ontwikkelproces. It-ontwikkelaars daarentegen kunnen deze modellen zelf uitbreiden voor geavanceerde technische behoeften.
Niet alleen wordt door no-code ontwikkeling de snelheid in het opleveren van applicaties verhoogd, ook het hergebruiken van templates, widgets en applicatiecomponenten maakt de ontwikkeling een stuk sneller. Hierdoor is het ontwikkelen van nieuwe applicaties een kwestie van de juiste ‘building blocks’ bij elkaar zetten. Je hoeft dan zelden van scratch te starten.
Hybride apps
Om de ontwikkeling van een multichannel en multidevice applicatie ontwikkeling in snelheid aan te laten sluiten op de businessbehoefte is hybride app ontwikkeling de uitkomst. Hiermee worden de voordelen van een near-native gebruikerservaring met snelle web development gecombineerd. Ontwikkelen op RAD PaaS maakt het bouwen van hybride apps net zo eenvoudig als het bouwen van één app. Het enige verschil is dat het wordt gedeployed op verschillende devices en kanalen. De apps integreren vervolgens geautomatiseerd en daarom naadloos met backendsystemen en -processen.
Hybride apps bereiken een near-native gebruikerservaring binnen een fractie van de tijd die nodig is om native apps te produceren. Je hoeft immers niet voor elk mobiel platform codebases te ontwikkelen en te onderhouden.
Multichannel enterprise applicaties
Kortom, RAD PaaS is het wapen in te spelen op de mobility trend en te profiteren van minder overhead kosten en support services. Met RAD PaaS is de ontwikkeling van multichannel en multidevice applicaties bovendien zes keer sneller dan met traditionele programmeertalen en maken zo een bedrijfsbrede mobiele strategie tot een succes.
Met no-code visuele modellen in een fractie van de tijd multichannel en multidevice ontwikkelen klinkt veelbelovend. ‘Bouwen van applicaties via het visueel ‘orkestreren’ van noodzakelijke bouwstenen’ heb ik ook al vaker gehoord, maar wat zijn voorbeelden van omgevingen of tools waarmee je dit kunt doen? Het blijft zo wel wat vaag.
Ad, Johan is CTO van Mendix. Mendix is een RAD Paas 🙂
Wat ik denk dat hij schrijft is dat de basis van het platform gebaseerd is op een domein / entity laag en dat meerdere apps via deze laag kunnen communiceren. Wellicht kan die domein laag ook gekoppeld worden via APIs van andere providers zoals force.com of on-premises / remote datasets zodat de apps geen puntsoplossing meer vormen. Identity Access Management laag in het midden en je bent in business app walhalla.
Mijn ervaring is dat geen enkele huidige (RAD Paas) oplossing een finale oplossing is.
Of de interface mist een bepaalde gebruiksvriendelijkheid of is Spartaans, of het aantal handelingen dat gebruikers moeten verrichten is onhandig groot of 80% gaat prima, maar die laatste 20% werkt nooit echt lekker. Of het is heel krachtig, maar vervolgens ben je wel weer enorm veel tijd en kennis kwijt om het echt goed te maken en verlies je het voordeel waarom je het eigenlijk begonnen bent. Ook zie je vaak dat het beheren / supporten en wijzigen van generieke omgevingen enorm complex is. Er zit zogezegd altijd een catch in.
27 februari 2009 was ik in de Euromast om een presentatie van Mendix bij te wonen. Ze hadden wel wat launching customers maar eerlijk gezegd zag ik zoveel wat mis was dat ik er niet in geloofde dat Mendix succesvol zou worden. Heerlijk om te zien hoe ik er naast zat en toen ik jaren later weer een proef account had aangemaakt zag ik ineens een collaboration suite met wat Yammer eigenschappen en tools die behoorlijk indrukwekkend zijn, helaas had ik de tijd niet om er echt in te duiken, dus de huidige stand van zaken ken ik niet. Wel vond ik de prijs vrij fors en was het een sterk java feestje. Ook op het internet zijn er nog steeds maar weinig echte voorbeelden van implementaties te vinden.
Maar goed, interessant bedrijf.
Klinkt (ook) erg “Be Informed”.