De app Comfort Train van de Franse universiteit Enseirb-Matmeca uit Bordeaux is de winnaar van de Atos IT Challenge 2015. De universiteit leverde een oplossing waarmee treinreizigers de minst drukke wagon kunnen uitzoeken. Samen met Atos wordt nu bekeken hoe de app in de markt kan worden gezet. De Atos IT Challenge stond ditmaal in het teken van 'Connected Living'. Deelnemende studenten werden uitgedaagd om internet of things (Iot)-toepassingen te ontwikkelen die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.
Atos organiseert zijn it-wedstrijd sinds 2012 met als doel om innovatie aan te moedigen onder de toekomstige generatie it-professionals. Bij de editie van 2015 versloeg het winnende team van Enseirb-Matmeca driehonderd studenten van 34 universiteiten en hogescholen uit alle delen van de wereld en won het een reis naar Barcelona met onder meer een bezoek aan het Mobile Competence Center van Atos. Hier gaat het team onder begeleiding van Atos-experts kijken hoe het de app verder kan verbeteren en in de markt kan zetten.
Met de app Comfort Train kunnen treinreizigers zoeken naar de minst drukke wagon. De oplossing is zo ontworpen dat nieuwe trein- en metrolijnen eenvoudig kunnen worden toegevoegd, zodat reizigers de app overal waar ze naar toe reizen, kunnen gebruiken. Volgens de jury heeft het team van Enseirb-Matmeca contact gelegd met mogelijke klanten/partners en daarmee blijk gegeven van ondernemerschap. De juryleden waren onder de indruk van de manier waarop de code is geïmplementeerd voor de app en de server, maar ook van het visueel ontwerp, dat intuïtief is en het gebruiksgemak verhoogt.
Innovatie
Op de tweede plaats eindigde YES van Dankook University in Zuid-Korea met een app voor energiebeheer die uitrekent wanneer alternatieve energie het best kan worden gebruikt of verkocht.
Op een gedeelde derde plaats kwamen Digitalcare van de hogeschool FH Oberösterreich in Oostenrijk, met een app voor ouderen die in noodgevallen familie waarschuwt, en Chime van University College London in het Verenigd Koninkrijk, met de ‘deurbel van de toekomst’. Hiermee kunnen gebruikers waar zij zich ook bevinden via de telefoon bezoekers die aan de deur staan op afstand te woord staan.
De jury bestond uit leden van het senior managementteam van Atos en de Scientific Community – een wereldwijd netwerk van technologiepartners van de automatiseerder -, experts van EEBus en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, BFM Business en Telefonica. Zij beoordeelden de vijftien apps die op de shortlist stonden. De teams kregen de mogelijkheid te werken met Fiware, een open internetplatform voor internettoepassingen en diensten, ontwikkeld door Atos en partners.
Whitepaper
Het aantal apparaten om ons heen dat verbonden is met het internet is omvangrijker dan ooit. Niet langer praten we over enkel computers en telefoons, maar ook over auto’s, koelkasten, home domotica en zelfs fitness-apparatuur. Internet of Things (IoT) is een term die verwijst naar al deze apparaten en de term is aan de orde van de dag. De ondersteuning van deze IoT-apparaten aan de achterkant wordt gedragen door een overzichtelijke serverarchitectuur. Althans, dat is de bedoeling. Hoe dat uitpakt, staat in deze whitepaper.