Aan het einde van ieder jaar komt marktanalist Gartner met zijn voorspellingen voor het nieuwe jaar. Voor 2015 prijkte computing everywhere bovenaan de lijst. Maar wat is dat eigenlijk? De term ‘computing everywhere’ verwijst naar mobiliteit, meerdere schermen en sensoren. Bedrijven zullen zich binnen het thema meer dan ooit moeten toespitsen op de best mogelijke gebruikerservaring.
Organisaties hebben de unieke kans om gebruik te maken van nieuwe business-modellen via digitale technologieën binnen computing everywhere. Toch zijn er ook uitdagingen. Computing everywhere wordt een uitdaging voor organisaties die het voor klanten niet mogelijk maken hun leven te verrijken door middel van technologie. Het gebruik van informatie om oplossingen te ondersteunen wordt niet langer beperkt door de mogelijkheden van een organisatie. Informatie wordt zelfstandig en wordt onderdeel van de interactie die plaatsvindt tussen mensen, locaties en dingen. Computing everywhere verandert fundamenteel menselijke interactie en verwachtingen, waardoor organisaties gedwongen worden om digitale diensten te ontwikkelen die bij mensen passen. Het draait niet meer om de technologie die bedrijven leveren.
Alles op internet aangesloten
De samenleving is afhankelijk geworden van technologieën die doordringen tot ons zakelijke en persoonlijke leven. We zijn op het punt aangekomen dat men recht claimt op toegang tot informatie dat onderdeel van internet is. Voorbij de smartphones waar we op vertrouwen, heeft rekenkracht de verste grens opgezocht van de fysieke wereld. Onze auto’s, kleding, gloeilampen, huishoudelijke apparatuur, thermostaten en meer helpen ons bij bijna alles wat we doen. De komende vijf jaar wordt alles op internet aangesloten.
Computing everywhere is een strategische technologietrend die vooral door Gartner gedefinieerd is. Het is een digitaal landschap en is niet één technologie. Feitelijk is computing everywhere het samengaan van vele technologieën uit de fysieke en virtuele wereld die onze gebruikerservaring fundamenteel veranderen. Deze nieuwe levenservaringen worden gecreëerd door verschillende technologieën, apparaten, sensoren en informatiebronnen. Zaken als virtual reality, lichaamsensoren, gebarentaal, stem en oogstaren zorgen voor een vervaging van de grenzen tussen de fysieke en virtuele werelden, draagbare systemen als brillen, slimme bandages en fitnessapparatuur zorgen voor een nieuwe digitale ervaring en technologieën voor internet of things, rekenkracht, intelligentie en besluitvorming zorgen ervoor dat werkelijk alles verbonden kan worden met het zakelijke ecosysteem.
Context-aware
Als we verder kijken dan de traditionele, technische aantrekkingskracht, dan reikt computing everywhere verder dan het besef van mensen die het gebruiken en de situatie waarin zij zich begeven. ‘Context-aware’ is het sleutelwoord als het op computing everywhere aankomt. Gartner heeft hiervoor een voorbeeld. Dit contextuele bewustzijn trekt 15 procent meer consumenten als deze context-aware aanbiedingen worden gericht op hun individuele demografie en koopgedrag.
Al met al zorgt computing everywhere ervoor dat de band tussen mens en technologie verandert. Technologie zal steeds meer met het leven worden geïntegreerd, waardoor mensen weer op een nieuwe manier met technologie zullen omgaan. Daarnaast vindt er een overgang van technologie naar informatie plaats. Hierin is traditionele technologie passé. Edge-technologieën zullen nieuwe en waardevolle inzichten gaan opleveren uit de enorme berg aan informatie die we aan het ontwikkelen zijn.
Edge computing
Gartner denkt dat deze informatie werkelijk overal gegenereerd gaat worden. Edge computing zorgt voor lokale en autonome generatie van informatie. Randapparaten maken van de mogelijkheden van dit ecosysteem gebruik en leveren hoogwaardige, digitale diensten. Deze informatie zal ook overal worden gebruikt. Data zullen altijd en overal beschikbaar zijn, waardoor er nieuwe afwegingen moeten worden gemaakt hoe deze informatie kan worden afgeleverd, kan worden beschermd en in welke context het geplaatst moet worden. Uiteraard worden deze data ook overal opgeslagen. Randapparaten vragen om een hoge mate van onafhankelijkheid om autonoom te kunnen werken. Informatie zal dus op het randapparaat gelokaliseerd moeten worden. Hieronder valt ook vertrouwelijke informatie.
Het is daarom als organisatie belangrijk om goed te bepalen van wie de informatie is. Als informatie overgaat van persoonlijke apparaten naar zakelijk gebruikte apparaten, krijgt een organisatie gegarandeerd met dit vraagstuk te maken. Organisaties moeten dus duidelijk vastleggen hoe er met de dataprivacy wordt omgegaan. Belangrijk is om gebruikers in te lichten over hun rechten en plichten met betrekking tot persoonlijke, vertrouwelijke en gemeenschappelijk gedeelde informatie. Dit levert nog wel wat juridische uitdagingen op omdat data moeten worden geïdentificeerd en geclassificeerd. Hierbij moeten organisaties een balans vinden tussen hun eigen beleidsregels en opgelegde overheidsregels.
Het digitale personeelsbestand
Om op dit alles in te kunnen spelen, raadt Gartner organisaties aan om een ‘all-inclusive strategie’ te hanteren voor computing everywhere. Zodoende kunnen de gevolgen voor de business beter onder controle worden gehouden, als persoonlijk en zakelijk gebruik van devices, applicaties en informatie aan de orde is. Proactief moeten ethische discussies worden voorkomen door duidelijk het informatiebeleid te definiëren en moeten de richtlijnen zijn opgesteld nog voordat computing everything-initiatieven worden gestart. Alleen zo gaan complete, flexibele en gepersonaliseerde mogelijkheden samen met de vraag naar productiviteit en ontstaat de volgende generatie, het digitale personeelsbestand.
Om dit alles te faciliteren is dus een menselijke benadering onontbeerlijk. Alleen zo kunnen we uit digitale technologieën als computing everywhere het maximale halen. We moeten deze aspecten begrijpen en leren hoe we nieuwe technieken en tools kunnen koppelen aan de digitale veranderingen. Zodoende ontstaan nieuwe digitale producten en diensten. Als we rekenkracht buiten de gebaande paden gaan inzetten, ontstaat er een nieuw ecosysteem met ongekende mogelijkheden en nieuwe business-modellen.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 6, zomer 2015.
“De komende vijf jaar wordt alles op internet aangesloten.”
Zo overdreven; zo United States-achtig, zo’n uitspraak…