'Ondanks dat ik Office 365 gebruik en in de hele wereld bereikbaar zou kunnen zijn, ben ik nu op vakantie en niet in staat op je bericht te reageren.' Het nieuwe type out of office. Als gevolg van de continue technologische ontwikkelingen kunnen we inmiddels op ieder moment, vanaf ons favoriete apparaat, waar dan ook ter wereld online zijn en werken. De programmatuur is voor iedereen beschikbaar. Maar wat doet het met ons? We kunnen overal en altijd bereikbaar zijn, maar willen we dat eigenlijk wel? Moeten hier geen afspraken over gemaakt worden? Een overpeinzing.
Laat ik vooropstellen dat ik een groot voorstander ben van de mogelijkheden die de technologie ons biedt. Het is niet meer voor te stellen om enkel op je werkplek op kantoor je documenten te kunnen bewerken. De oplossingen die bijvoorbeeld Microsoft Office 365 of Google for Work ons bieden, stellen ons in staat om bereikbaarheid en flexibiliteit naar een volgend niveau te tillen. Mocht mij de keuze gegeven worden, dan bereik ik Inbox zero liever onder een Hawaiiaanse palmboom dan onder een lekkende airconditioning (de keuze is me overigens nog niet gegeven). Maar wanneer mogen anderen deze keuze voor je maken? Moeten we ook echt altijd bereikbaar zijn?
Verantwoordelijkheid en vertrouwen
Het out of office-voorbeeld hierboven is er een uit de praktijk, ik heb soortgelijke berichten vaker ontvangen. We zijn aangekomen in een era waar grenzen over beschikbaar zijn, scherp moeten worden aangegeven. Niet iedereen kan omgaan met de verantwoordelijkheid die de vrijheid met zich meebrengt. Daarnaast zorgt een beperkt vertrouwen tussen werkgever en werknemer – door minder zichtbaarheid op de werkzaamheden – ervoor dat de mogelijkheden van flexibel werken niet optimaal worden ingezet. De focus ligt vooralsnog teveel op controle en onvoldoende op vertrouwen.
Het nieuwste werken
Door internet vervagen de beperkingen van plaats en tijd. Hierdoor ontstond in het vorige decennium iets dat we ‘het nieuwe werken’ zijn gaan noemen, of ‘werken 2.0’. We hoefden niet meer fysiek samen te zijn want online waren we ook altijd dicht bij elkaar. Dit fenomeen was geen lang leven beschoren; de menselijke interactie bleek met alle mogelijkheden tot online verbondenheid toch anders dan verwacht. Nu ontstonden de flexplekken, de innovatieve werkplekken om met ondanks alle mobiliteit toch bij elkaar te kunnen blijven komen. Ook dit verschijnsel lijkt de hype voorbij te zijn. Wat komt er nu?
Glazen bol
De manier van werken zoals we dat sinds de industriële revolutie kennen zal stapje voor stapje veranderen. Nu moet de maatschappij nog aansluiting vinden. Dit vergt een verandering in mindset. Wat de toekomst ons ook brengt, de techniek is er in elk geval helemaal klaar voor.
Mike Janssen, technical director bij internedservices
Veel staat of valt met een stukje verwachtingsmanagement
Want als je je mail wil bijwerken onder die Hawaïaanse palmboom, verwacht je dan ook ondersteuning uit Nederland als iets niet werkt? Immers, je zit in een andere tijdzone.
En als jij in Hawaï zit, je ene collega in Nederland, en de derde collega op de Malediven, probeer dan eens een tijdstip te vinden waarop je handig met elkaar online kunt communiceren.
Maar het belangrijkste van alles: wat verwacht je van je werknemers? Ik ben wellicht wat van de oude stempel, maar een vakantie is voor mij echt om mijn hoofd een keer leeg te maken, en bezig te zijn met andere dingen dan werk. Echt waar, de wereld draait ook door als je even niet online bent, en de zaak kan echt wel een paar weken zonder jou.
Maar goed, als ik naar een concert ga, of op vakantie, probeer ik ook te genieten van waar ik ben in plaats van zo veel mogelijk foto’s te delen op social media om te laten zien waar ik ben.
Als eerste gaat het dus niet om computing everywhere maar de digitale toegankelijkheid, Het Nieuwe Werken gaat niet om technologische mogelijkheden maar de organisatorische. Punten zoals controle en onvoldoende vertrouwen gaan om het ouderwetse denken van een inspanningsverplichting, managers worden gelukkig als ze anderen zien werken.
Dank voor de reacties.
De vraag is of wordt inderdaad: wat mogen we verwachten? Afspraken hieromtrent zullen vaker gemaakt gaan worden.