Minister-president Rutte heeft het zogeheten Spark Innovation Center van CGI op het hoofdkantoor in Rotterdam geopend. De premier noemde het democentrum een 'venster op de toekomst' en benadrukte het belang dat de ict-sector kan spelen voor de toekomstige groei van de economie in Nederland. In het innovatiecentrum laat CGI aan de hand van diverse demo’s zien hoe bedrijven en overheden zouden kunnen profiteren van slimme toepassingen.
Het komt niet vaak voor dat een bewindsman of -vrouw, laat staan een minister-president, zich in Nederland laat zien bij een ict-bijeenkomst. Maar het lukte CGI om premier Rutte te strikken. Hij blijkt in ieder geval te beseffen dat de ict-sector een dragende sector aan het worden is, zo bleek uit zijn openingstoespraak gistermiddag in het Spark Innovation Center. Volgens Rutte heeft Nederland de komende jaren sectoren nodig die explosief kunnen groeien en heeft de ict-sector hiervoor veel potentie.
In zijn toespraak ging hij ook in op het belang van internationale A-merken voor de Nederlandse werkgelegenheid. Rutte rekent CGI hiertoe. In thuisland Canada is CGI de grootste werkgever; in Nederland is het bedrijf goed voor zo’n drieduizend arbeidsplaatsen. Verder roemde de premier een aantal toepassingen van CGI, zoals Burgernet, dat ‘Nederland een stukje veiliger heeft gemaakt.’
Demoruimte
Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Inmiddels doen er 1,5 miljoen burgers aan mee. CGI heeft de internettoepassing ontwikkeld en beheert de omgeving. De automatiseerder demonstreert de werking ervan in het innovatiecentrum en onderzoekt de mogelijkheden om het burgerparticipatienetwerk ook in andere landen op te zetten.
Naast Burgernet laat CGI in de demoruimte nog andere toepassingen zien, zoals IBOR, een systeem waarbij Rijkswaterstaat op afstand de verlichting langs de snelwegen aan en uit kan zetten. Ook showt het bedrijf een aantal cyberbeveiligingsoplossingen, onder meer met behulp van oogvaatbeveiliging (‘eye vein verification’), nieuwe verkeersystemen en een mini-raket waarmee het bedrijf proefvluchten uitvoert om de uitwisseling van gegevens met het boordstation te testen.
Wubbo
CGI wil in het ‘sprankelende’ (spark) Innovation Center aan de hand van diverse, steeds wisselende demo’s zien hoe bedrijven en overheden innovatieve it kunnen inzetten om hun werkwijze efficiënter, goedkoper en klantgerichter te maken. Thema’s als ict-beveiliging, big data analytics, mobility en internet of things worden aan de hand van voorbeelden inzichtelijk gemaakt. Daarvoor combineert het bedrijf slimme toepassingen die het zelf in huis heeft en werkt het samen met partners, zoals bedrijven, ministeries en universiteiten. Op het vlak van nieuwe verkeersinformatiesystemen is er onder meer een nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat en de TU Delft (Dittlab).
In het democentrum toont een CGI-medewerker ook een voorbeeld van gamification: het systeem Wubbo dat – deels gebaseerd op Linkedin – als doel heeft om zuiniger en daardoor veiliger te rijden af te dwingen. Deelnemers aan Wubbo krijgen scores voor hun rijgedrag en kunnen in een Linkedin-omgeving zien of ze hoger of lager scoren dan hun collega’s of – als er meerdere bedrijven aan meedoen – de medewerkers bij andere organisaties. ‘Met behulp van een big data-app kunnen we de gegevens over het autoverbruik koppelen aan individuele gegevens en zo scores uitdelen. Via zo’n competitie-element kun je het rijgedrag van mensen positief beïnvloeden’, legt de CGI’er uit. Er heeft zich inmiddels een partij gemeld die geïnteresseerd is in dit systeem, waarvan de naam een eerbetoon is aan astronaut/milieubehartiger Wubbo Ockels.
Drempels
‘Niet alles zal het daglicht aanschouwen’, zegt Sake Algra, senior vice president en algemeen directeur CGI Nederland. ‘In het innovatiecentrum willen we ook dingen uitproberen en in gesprekken met klanten de kansen en mogelijkheden van de gedemonstreerde innovaties en ontwikkelingen verkennen. Slechts een deel ervan mondt daadwerkelijk uit in een product.’
Ook staan juridische drempels de opschaling van innovaties regelmatig in de weg. Gemeenten die bijvoorbeeld het IBOR-systeem willen gebruiken om straatverlichting te dimmen en zo op de kosten te besparen, stuiten op bezwaren tegen een mogelijke afnemende veiligheid ’s nachts op straat. En bij slimme verkeers- en vervoerstoepassingen, zoals de zelfrijdende auto en mobiliteitssystemen op basis van individuele reisgegevens, spelen verzekerings- en privacy-aspecten een rol. In Europees verband zal de wet- en regelgeving hier de komende jaren op worden aangepast, is de verwachting van CGI.