Ict-bedrijven IBM, CGI, Conclusion, de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam starten een leertraject waarin 180 werkloze hoogopgeleiden worden omgeschoold tot software engineer. Het project Make IT Work moet het tekort van it-talent en overschot van hoogopgeleide werklozen in de regio Amsterdam verhelpen en gaat in september 2015 van start.
Volgens de cijfers van de Amsterdam Economic Board staan er op dit moment zo’n 12.000 ict-vacatures in de regio Amsterdam open. Tegelijkertijd is er sprake van hoge werkloosheid met name onder (jong) hoogopgeleiden. Make IT Work is één van de maatregelen om deze mismatch aan te pakken.
Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 22 juni 2015 aanmelden via de selectietool op hva.nl/makeitwork. Het project wordt vergeleken met Pion, Promotie van Integratie door Omscholing in Nederland, dat in de jaren tachtig en negentig duizenden hogeropgeleiden heeft omgeschoold tot ict-specialisten. De Hogeschool van Amsterdam is uitvoerder van het project en gaat de hogeropgeleiden omscholen tot software engineer op hbo-niveau. Hierbij krijgen de studenten een opleidingstraject bestaande uit vijf maanden voltijds onderwijs volgen bij de HvA op het gebied van onder andere software engineering en communicatieve en adviesvaardigheden. Daarna gaan de studenten een half jaar lang vier dagen in de week aan de slag bij verschillende ict-bedrijven en één dag naar de HvA. In deze laatste periode krijgen de cursisten een salaris.
Werk maken van talent
Het project is een onderdeel van het overkoepelende programma ‘Werk maken voor talent’ wat door Amsterdam Economic Board is geïnitieerd en wordt voor een groot gedeelte door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesubsidieerd. Het overige deel van het omscholingstraject wordt gefinancierd door de HvA, aangesloten werkgevers en cursisten. Niet alleen moeten de cursisten veertig uur in de week terug de schoolbanken in, de opleiding vraagt ook een eigen bijdrage van duizend euro. Volgens projectleider Janneke Hohmann is dat mede omdat het programma serieuze kandidaten wil aantrekken. ‘Er doen grote gevestigde bedrijven aan dit project mee, daarbij moet je er wat voor over hebben. Het is een investering in eigen toekomst, waarbij een goede loopbaan en salaris in het verschiet liggen.’
Hohmann denkt dat een carrière in de it niet altijd bij iedereen top of mind is geweest. ‘De doelgroep heeft er waarschijnlijk gewoon niet aan gedacht dat dit ook een mogelijkheid is. Hoger opgeleiden bezitten al de soft skills en het analytisch vermogen, met dit project krijgen ze de mogelijkheid om de hard skills aan te leren. Daarbij proberen we met de campagne ook vrouwen enthousiast te maken voor ict.’
Pion
De eerste versie van Make IT Work, Pion was een behoorlijk succes waarbij gemiddeld 76 procent van de cursisten direct na de opleiding een baan in de automatisering vond. Of ‘Pion 2.0’ dit succes zal evenaren moet de toekomst uitwijzen. Op 1 september 2015 gaat in ieder geval het nieuwe omscholingstraject van start.
Sorry ik denk niet dat je dit niet kunt vergelijken met een 4 tot 5 jarige Master of een HBO Software Engineer. Tijd is leuk voor een eenvoudige commerciële opleiding, maar dekt niet de lading naar mijn idee.
Ironie, IBM heeft eerst alle software engineers weggestuurd omdat het goedkoper was deze rollen in India en China onder te brengen.
En nu gaan lokaal mensen werven die wat wanhopiger zijn en dus bereid zijn tegen slechte arbeidsvoorwaarden een baan te accepteren.