Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de NSA, die zijn geheime werk zonder de Patriot Act prima kan voortzetten.
De onthullingen door NSA-klokkenluider Edward Snowden hebben onder meer geleid tot herziening van de omstreden Amerikaanse Patriot Act. Die wet geeft inlichtingendienst NSA (National Security Agency) nu niet langer ongebreidelde rechten voor het vergaren van metadata van telefoonverkeer.
De voorziening daarvoor in de Patriot Act is namelijk niet meer geldig en in plaats daarvan is er de USA Freedom Act. De verwachtingen voor dat alternatief zijn groot, maar de NSA ligt er niet wakker van. De Amerikaanse geheime dienst heeft namelijk nog diverse andere wegen om aan cybersurveillance te doen, in binnen- én buitenland. De Freedom Act brengt weinig veranderingen voor enterprise-security, stelt onderzoeksbureau Forrester in een recente nieuwsbrief. Wat vind jij?
Wie verbaast dat nog? De VS is toch al lang geen democratie meer.
Met een deelname aan verkiezingen die onder 50% ligt (vaak ook in Europese landen als Duitsland) kun je niet meer van democratie spreken.
Ook op Computable kun je lezen dat velen het geloof in “de politiek” of beter de parlementaire democratie verloren hebben omdat men merkt dat anderen aan de touwtjes trekken.
Wanneer een minister van justitie (Opstelten) de wet negeert dan betekent dat, dat wetten niet meer werken.
Echt missen zullen ze hem niet doen, maar een klein beetje misschien wel. Ze hadden natuurlijk de Patriot Act liever wel in het arsenaal gehad, want dat had hun leven makkelijker gemaakt, maar zonder kunnen ze ook vast vel.