Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over AMD, de eeuwige nummer twee op x86-gebied.
AMD heeft na de volgende tegenslag nu de hoop gevestigd op zijn nieuwste processorgeneratie: Carizzo. Het ontwerp daarvan is slim aangepakt, mede dankzij de moonshot-inspanningen van een skunkworks-divisie, weet AnandTech te melden. Toch loopt AMD achter op zijn aartsrivaal Intel. Met Carizzo zit de alternatieve leverancier van x86-processors op een productieprocédé van 28 nanometer terwijl de x86-reus al een tijdje op 14 nanometer zit. Een kleinere nanometermaat geeft voordelen voor prestatieniveau en energieverbruik. Bovendien werkt Intel al geruime tijd aan de volgende stappen voor verdere chipverkleining. AMD dreigt nog verder in de verdrukking te komen. Wat vind jij?
Op de vraag: “Wat vind jij” kan ik alleen maar antwoorden “Ik vind het jammer”. AMD was zo leuk bezig! Hier bij Google gebruikten we vroeger om de andere generatie systemen in onze datacenters AMD en Intel processoren. Hield iedereen scherp. Toch is AMD druk bezig de strijd te verliezen. Langzaam maar zeker. De markt voor X86 processoren is zo groot dat ze er nog wel een tijdje zullen zijn, maar feitelijk hobbelen ze al een tijdje achter de kopgroep aan (het is tenslotte het wielerseizoen, dus we moeten een Tour de France metafoor er tegenaan gooien). Het is sneu dat Intel weer oppermachtig is, maar, eerlijk is eerlijk, ze verzinnen ook wel de wildste dingen om die architectuur gaande te houden, en dat gaat ze toch best leuk af. Gelukkig is de levensduur van een hardware architectuur ongeveer drie jaar, dus je kan gerust voor een AMD chip kiezen als die nu voor jou de beste prijs/prestatie verhouding heeft, maar voor de rest gaan ze de dodo achterna en scharen ze zich bij bedrijven als Blackberry, Wordperfect, Novell, Zilog en Motorola.
Als het puntje bij paaltje komt zal Intel heus wel AMD meer ruimte gunnen zodat ze gevrijwaard blijven monopoliewetgevingen.
AMD heeft een moeilijke tijd gehad vooral omdat het 1 hoofdprodukt had. Nu hebben ze verschillende en gaat het stukken beter. AMD heeft een goede kans terug te komen, vooral omdat Intel op dit moment op de server CPU markt veel te hoge prijzen vraagt en dat de markt daar genoeg van heeft. Mede daarom zal AMD met open armen ontvangen worden als Carizzo de juiste performance heeft.
Productieprocedes en nanometers zijn meer marketingkreten en zeggen weinig; voor onze applicatie die AVX instructies gebruikt was de performance-winst van Sandy Bridge (AVX) naar Haswell (AVX2) miniem. Wellicht omdat onder de motorkap instruction latencies omhoog gingen bij Haswell. Dus het motto blijft: geloof de marketing niet maar alleen je eigen metingen. Ook standaard benchmarks zeggen in het geheel niets over een mogelijke performance winst van je eigen applicaties.