Als je aan Agile denkt, kom je al snel uit op de programmeermethodiek Agile. In de ict staat het voor softwareontwikkeling in korte overzichtelijke perioden van vaak niet meer dan een maand, soms zelfs hooguit een week. Deze 'iteraties' of ‘scrums’ zijn als het ware kleine projecten op zichzelf. Het grote voordeel is snellere oplevering en meer flexibiliteit. Je kunt bij Agile ook een andere richting uitgaan. Het woord betekent letterlijk ‘wendbaar’. Wendbaarheid is steeds vaker een eis van bedrijven die te maken hebben met veeleisende klanten, complexe regelgeving en vaak een complexe it-omgeving.
Wie nu nog kiest voor een on-premise implementatie van een applicatie van een leverancier moet beseffen dat er veel tijd zit tussen ontwikkeling en daadwerkelijke deployment. Als je medio 2015 een nieuw pakket in gebruik neemt, moet je ervan uitgaan dat de basis van deze software ergens in 2010 of 2011 geschreven is. Met alle testen, het maatwerk en aanpassingen is drie jaar aan de korte kant. Dat is dus een innovatiecyclus van drie tot vier jaar, en dat kan echt niet meer voor systemen waarmee bedrijven zich onderscheiden.
Wie wendbaar wil zijn, zou eens goed moeten kijken naar zijn bestaande on-premise software, de software die het bedrijf in zijn eigen datacenter draait. Meestal gaat dit om oplossingen voor core-computing, die al jaren bij een organisatie draaien. Het zijn veelal in eigen huis ontwikkelde applicaties voor het verwerken van transacties of het beheren van de masterdata van een organisatie. Deze processen zijn in veel gevallen zeer industriespecifiek en vaak gerelateerd aan wet- en regelgeving, en daardoor nogal statisch. De innovatiecyclus bij dit type oplossingen is voorspelbaar en mag best wat langer zijn.
Onderscheiden
Dat geldt niet voor de systemen die een organisatie gebruikt om zich te onderscheiden van de concurrentie. Dan gelden heel andere innovatiesnelheden. Denk aan systemen die unieke processen ondersteunen die best algemeen zijn. Deze hebben een levenscyclus van één tot drie jaar en moeten daarnaast regelmatig aangepast worden om in te spelen op veranderende processen of klanteisen. Het kan hier ook gaan om nieuwe applicaties die ad hoc worden gebouwd om nieuwe zakelijke kansen te grijpen. De innovatiecyclus bij deze toepassingen varieert van een dag tot twaalf maanden.
Vandaag kiest een slim bedrijf voor een innovatiecyclus van drie maanden. Elke drie maanden een verse implementatie dankzij … de cloud. Een cloudleverancier innoveert immers iedere dag ten behoeve van zijn applicaties, doet aanpassingen, optimaliseert de code en kan zo een innovatiecyclus bieden van drie maanden of zelfs korter. Dat is wat mij betreft écht Agile.
Tino Scholman is vice president, Cloud, EMEA bij Oracle
Waar wij het volgens mij hier sec over hebben is de standaard FO/TO fase tot implementatie keten. Dat je daar agile voor nodig hebt om… ‘Wendbaarder’ te worden? Ik geloof niet dat de roeptoeters en hypers van agile goed hebben begrepen waar het in IT, tenminste, wetten en wetmatigheden van IT, feitelijk om gaat.
Leg uit wat IT is aan je klant
Ga daar nu eens mee beginnen. Je ziet heel veel publicaties, meningen, ideeën, maar geen begint met…. ‘Gij zult uw klant uitleggen hoe IT werkt..’ Als de klant namelijk begrijpt waar je je in en met IT aan moet houden, omdat de materie onder IT zich zo gedraagt, voorkomt heel veel ergernis en frustraties.
De kracht van IT
Doordat de kracht van IT ligt in de totale voorspelbaarheid van de materie, moet je dat als eerste helder maken naar je klanten toe en ze dan uitleggen dat wendbaarheid alleen maar kan als opgezette en lopende projecten en processen, hun loop vrij krijgen en niet worden gehinderd of belemmerd.
Wendbaarheid
Wendbaarheid komt als je zaken in delen opsplitst, iets wat je met iets als IT tot in finesse kan en eigenlijk zou moeten doen. Zo krijg je namelijk goed inzicht in hetgeen men aan het doen is en hoe je heel goed vingers aan de pols houd.
Dan voorkom je dat er mensen in IT rondlopen die uitspraken bezigen als ‘ja maar’, ‘het zou zo maar kunnen dat’… tot een keer iemand die zich graag bediende van ‘Jee’. Als er al een materie is die volkomen helder en inzichtelijk is op voorhand is dat IT. Al die commercieel bedachte en gehypte ‘methodiekjes’ vaak niet.