Of Google nu simpelweg de tijd rijp acht of dat het wordt aangejaagd door Microsofts fonkelnieuwe Edge-browser en Apple’s optimalisatiebelofte voor OS X 10.11. Feit is dat Chrome een prestatieboost krijgt.
De vergelijking tussen Microsofts webbrowser, Apple’s besturingssysteem en Google’s browser lijkt appels met peren vergelijken. Voor Google ís de browser echter het platform. Eentje waarmee het concurrenten Windows, OS X en iOS bestrijkt. De vervulling van het oude Netscape-mantra dat de browser het platform en daarmee ‘de computer’ is. Dit wordt in toenemende mate ook erkend door Windows-ontwikkelaar Microsoft en Mac-maker Apple die met iOS de mobiele markt heeft aangejaagd.
Nieuwe browseroorlog
Het belang van de browser blijkt ook uit Microsofts besluit zijn huidige browser Internet Explorer effectief af te danken. Windows 10 krijgt met Edge een geheel nieuwe browserengine waarbij Microsoft bewust breekt met zijn eigen verleden. Apple heeft met zijn browser Safari al flinke stappen gezet voor OS X en iOS. Voor de volgende release van OS X (genaamd El Capitan) werkt aan algehele optimalisatie van zijn platform. Google pakt zijn webplatform nu ook aan.
De systeembelasting van Chrome, zoals het grote geheugengebruik ervan, wordt aangepakt. Eerst voor Google’s eigen mobiele besturingssysteem Android en vervolgens ook voor de desktop. Het ontwikkelteam voor Chrome op Android heeft dat vorige maand al losgelaten in een Ask-me-anything (AMA) sessie op social news-website Reddit. Die voorzichtige vooraankondiging is vorige week kracht bijgezet door een blogpost van Google-developer Peter Kasting, die mede-grondlegger is van het Chrome-team.
Speciale aandacht voor Macs
Daarbij besteedt Google apart aandacht aan het Mac-platform. ‘Een van de grootste klachten over Chrome op dit moment is dat het een batterijslurper is, vooral op de Mac waar Safari het veel beter lijkt te doen’, begint Kasting zijn post op Google+. Hij belicht een aantal verbeteringen die het Chrome-ontwikkelteam al heeft doorgevoerd. Zo wordt er automatisch een lagere prioriteit toegekend aan het renderen van webpagina’s in tabbladen op de achtergrond. Dit zorgt voor een flinke vermindering van het aantal wake-up calls voor de processor in zijn energiebesparende idle-staat.
Kasting somt nog enkele andere verbeteringen en opgeloste bugs op, waardoor Chrome meer op het niveau van Apple’s Safari-browser uitkomt. ‘Het Chrome-team is niet plan om werkeloos toe te zien (pun intended) terwijl onze gebruikers lijden’, stelt de Google-developer. Hij belooft dat er continue verbetering komt op het gebied van prestatievermogen en energieverbruik. ‘Er is nog veel te doen.’
IE doet het niet slecht
De ontwikkelaar van Chrome erkent ook het ruime geheugengebruik. Het aanpakken van de processorbelasting is slechts één van de dingen waar veel over wordt geklaagd. ‘Geheugengebruik is zeker een andere klacht’, reageert Kasting op comments onder zijn blogpost. Daar wordt apart aan gewerkt, geeft hij aan. Gebruikers melden dat er een flink prestatiegat is tussen Chrome en andere browsers. Ook in vergelijking met IE op Windows en ook met de vroege preview build (canary) van Chrome, waar webdesigner Daniel Jackson een screenshot van post.
Bovendien dreigt de kloof groter te worden. In een benchmarkvergelijking van huidige browsers op een previewversie van Windows 10 is Chrome niet de absolute winnaar. Het huidige IE11 blijkt het niet slecht te doen en in sommige gevallen Chrome zelfs voorbij te streven. Ondertussen ziet het nog in ontwikkeling zijnde Edge – op het eveneens nog in ontwikkeling zijnde Windows 10 – er veelbelovend uit, aldus de test van technieuwssite ZDnet. Chrome is over het geheel genomen volgens ZDnet wel de beste browser, maar de voorsprong is miniem. Werk aan de winkel dus voor de concurrerende browsermakers.