Na de economische crisis is Green IT weer helemaal hot. Wetenschappers van de United Nations University, onderzoekers van Greenpeace en deskundigen van het Kennisnetwerk Groene Software lieten onlangs hun licht schijnen over Green IT. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond. Voor refurbishment, het hergebruiken van oudere netwerkapparatuur, had bijna niemand oog. Een gemiste kans.
De wetenschappers van de United Nations University brachten aan de hand van de Global E-waste Monitor 2014 de enorme wereldwijde verspilling, de E-waste, in kaart. E-waste ontstaat doordat elektrische en elektronische apparatuur door eigenaren wordt afgedankt, zonder dat ze de intentie hebben om deze apparatuur te hergebruiken.
Dumpen
In 2014 werd er gemiddeld 23,3 kilo elektronisch afval per Nederlander geproduceerd. Wereldwijd is er het afgelopen jaar een record aan elektronisch afval gedumpt. In totaal belandde 41,8 miljard kilo aan koelkasten, televisies, computers, routers, servers en smartphones op de vuilnisbelt. Daarvan wordt slechts 6,5 miljard kilo gedocumenteerd en gerecycled. Volgens de UN-onderzoekers is er een wereld te winnen als het afval op een andere manier zou worden benut. Als al dit afval was gerecycled, dan was er bijvoorbeeld 16.500 kiloton ijzer teruggewonnen, 1900 kiloton aan koper en 300 ton aan goud. De totale waarde van dat gerecycled afval is door de UN University becijferd op 48 miljard euro. Over refurbishment wordt in het rapport nauwelijks gerept.
Video streaming
De onderzoekers van Greenpeace zien de voordelen van een digitale samenleving en waarderen het internet als aanjager van de economie, maar waarschuwen in het rapport Clicking Clean: A Guide to Building the Green Internet voor de catastrofale gevolgen van de klimaatverandering. ‘The Internet Can and Must Be Green’, zo klinkt het vastberaden. De actiegroep stelt vooral het energieverbruik van multinationals aan de kaak en pleit voor energie-efficiëntie datacenters. Het toenemend gebruik van cloud, big data en de opkomst van het internet of things leidt tot meer kooldioxide-uitstoot, zo beweren de onderzoekers. Video streaming is volgens hen de grote boosdoener. Groene energie de oplossing. De grote datacenters en beursgenoteerde ondernemingen als Apple, Facebook, Google, IBM, Oracle en Salesforce worden kritisch tegen het licht gehouden. De Company Scorecards spreken voor zich. Apple is goed bezig. De onderneming spant de kroon met een Clean Energy Index van 100 procent. Gas, kolen en nucleaire energie zijn in Cupertino taboe verklaard. Desondanks blijft ict een energieslurper.
Energy drain
Zo zullen netwerken in 2017 verantwoordelijk zullen zijn voor 29 procent van het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik dat door ict-gebruik wordt opgeslokt. Dat betekent een stijging van 9 procent ten opzichte van 2012. Het elektriciteitsverbruik van datacenters neemt eveneens toe: van 15 procent in 2012 tot 21 procent in 2017. Ook bij Greenpeace is refurbishment van netwerkapparatuur een blinde vlek. In het rapport komt het woord geen enkele keer voor. Oem’s zien de oplossing voor een groenere it-omgeving uitsluitend in het produceren van meer energie-efficiënte apparatuur. Hoewel dat zeker een deel van de oplossing is, moeten we ons realiseren dat de productie van elk nieuw netwerkapparaat als gevolg van onnodige upgrades en vroegtijdige vervanging een nieuwe aanslag op onze energievoorraad is. Er is sprake van een energy drain.
Best practices
De ervaringen vanuit het Knowledge Network Green Software (KNGS) zijn samengevat in 10 Best practices voor een groen IT-systeem. Met de meeste aanbevelingen ben ik het roerend eens.
Maak waar mogelijk gebruik van een gevirtualiseerde omgeving. Kijk kritisch naar de CPU C-states. Beperk over-dimensionering. Durf te experimenteren met alternatieve oplossingen. Stuur op energie-efficiëntie. Heroverweeg de beschikbaarheidseisen. Dat klinkt allemaal rationeel. Best practice nr. 5 (‘Vervang oude hardware op tijd door nieuwe hardware’) behoeft echter enige nuancering. Door gebruik te maken van refurbished, gebruikte netwerkapparatuur in plaats van periodiek telkens nieuwe apparatuur aan te schaffen, worden bij de bron al veel energie en kostbare, vaak schaarse, grondstoffen bespaard. Door de strikte fabrikantrichtlijnen voor vervanging van netwerkapparatuur, de zogenoemde end-of-life aankondigingen en upgrades te negeren en een eigen plan te trekken, kan de levensduur van de switches en routers en servers aanzienlijk worden opgerekt.
Cio’s willen best een bijdrage leveren aan milieuvriendelijke oplossingen, maar niet als dat ten koste gaat van hun budget of slagkracht. Door de overbodige apparatuur direct te verkopen aan een refurbisher zijn ze direct verlost van hun zorgen en kunnen ze de residuwaarde van hun apparatuur in één keer verzilveren. Doordat de netwerkapparatuur wordt hergebruikt en niet op de schroothoop belandt, wordt het milieu aanzienlijk minder belast. Door netwerkapparatuur langer te gebruiken wordt bovendien bespaard op fossiele brandstoffen die worden gebruikt bij het continu fabriceren van nieuwe apparatuur.
Meten is weten
Onder het motto ‘You can’t manage what you don’t measure’ monitoren wij voortdurend wat ons zogenoemde Asset Recovery-programma concreet oplevert aan milieuvoordelen. Door buiten gebruik gestelde, switches, routers en bedrijfstelefooncentrales te verkopen aan Curvature, die na refurbishing de apparatuur doorverkoopt, leveren bedrijven op een eenvoudige manier een bijdrage aan een schoner milieu. Zo hebben we in 2014 in totaal 535,875 gebruikte apparaten een tweede leven heeft gegeven. Hierdoor is 1.651.361 kilogram minder afval in het milieu terechtgekomen. Dit staat gelijk aan 3150 vuilniswagens die in een rij van dertien kilometer klaar staan om hun afval te lossen op de stortplaats. Inderdaad, dat is substantieel.