Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over softwaregigant Oracle, die ondanks slimme overnames lijdt onder de open source-concurrentie.
Oracle is groot en schier onmisbaar. Tenminste, onmisbaar voor de huidige klanten en bestaande enterprises. Voor veel nieuw opgerichte bedrijven en bedrijfjes is de softwareleverancier geen vast gegeven. Zij omarmen open source software die gratis is en ook schaalbaar van start-up niveau naar grootschalig gebruik. En dat merkt het bedrijf van Larry Ellison in de financiële resultaten, in kwartalen op rij.
De inlijving van Sun Microsystems en daarmee de bekende open source database MySQL heeft niet voorkomen dat Oracle nu nog altijd opbokst tegen open source. Terwijl het bedrijf goed boert uit de inkomsten voor updates en onderhoud, valt de verkoop van nieuwe softwarelicenties terug, rekent persbureau Bloomberg voor. Oracle zoekt zijn heil in clouddiensten en big data, waar het wel groei boekt. Maar open source rukt ook daar op. Oracle heeft een fundamenteel probleem. Wat vind jij?
Mee eens. Veel Oracle enterprise klanten hebben SAP draaien.
Nu SAP zelf uitkomt met de In-Memory HANA database voor ERP software zie ik al veel bedrijven die naar HANA overstappen of dat van plan zijn. De in-Memory en multitenant opties van Oracle 12 worden namelijk niet door SAP ondersteund (zie OSS Note 1914631) en ook is HANA een stuk goedkoper, voor scale out systemen in vergelijk met Oracle RAC:
http://tinyurl.com/nvxuv92
Interessant daarom ook om te zien hoezeer de overheid zich afhankelijk lijkt te hebben gemaakt van Oracle.
Het probleem met Oracle en open source is dat ze MySQL (nu: MariaDB), OpenOffice (nu: LibreOffice) en open Solaris (nu: teruggetrokken) binnen de kortste keer de nek omdraaien. Willens en wetens. Dan mag het geen verrassing zijn dat zowel de ontwikkelaars als de gebruikers hun heil elders zoeken.
Combineer dat met de volkomen onoverzichtelijke opbouw van licenties en de gepeperde prijsstellingen: onvrede waar je maar kijkt.
Maar als Larry zijn pensioen kan doorbrengen op zijn nieuwe boot dan heeft het voertuig Oracle voor hem aan zijn doel voldaan en mag het verder omvallen. Toch?
@kj
Lijkt wel mee te vallen toch…?
http://www.pcworld.com/article/2096280/oracles-12c-database-to-receive-sap-certification-faster-than-usual.html
http://www.sdn.sap.com/irj/scn/go/portal/prtroot/docs/library/uuid/d053aa41-75b6-2d10-95b5-9a961a5ae750?QuickLink=index&overridelayout=true&59017145622866
Slide 23 uit de SAP support presentatie (pptx)
SAP on Oracle Database 12
Limitations – Restricted Feature Support
Runtime certification does not cover the following features:
Oracle Database 12c (12.1.0.2) – In Memory planned for end of Q2/2015
Oracle Database 12c (12.1.0.2) – Multitenant planned for end of Q2/2015 | 2016
… For details see SAP Notes 2133079 and 1914631
Oracle is een vreemde eend in de bijt. Daar waar IBM en HP van hardware, naar software en diensten zijn gegroeid, is Oracle gegroeid van software naar hardware en nauwelijks diensten. Ze proberen het nu met cloud, maar vergeleken met IBM en HP is het daar nog een dwerg. Zelfs IBM en HP zijn overigens wat cloud betreft nog dwergen, daar Amazon(C2) en Microsoft (Azure) daar de dienst uitmaken.
IBM is van productenbedrijf steeds meer een consultancy bedrijf geworden. Ik verwacht dat IBM over 10 a 20 jaar alleen maar diensten biedt (zelfs het mainframe gaat er ooit een keer uit).
HP gaat zich splitsen, omdat ze eigenlijk geen synergie konden krijgen tussen de consumenten en zakelijke tak. We zullen zien wat dat oplevert.
En Oracle, tjah, wat is het nu, een in essentie database ontwikkelaar, met ERP erbij en dan iets als SUN.
Wat open source betreft, gok ik dat zal overwinnen. Veel features die vroeger in de betaalde versies als eerste kwamen, zie je nu eerdere in open source. Het veel gebruikte argument, dat het lastig is voor support, is natuurlijk lariekoek. We hebben met zijn allen, ik weet niet hoe lang moeten wachten op patches van MS, of andere partijen.
Probleem met open source, wat mij betreft is dat je niet weet hoe lang het ecosysteem blijft bestaan. Soms gaan de dingen zo snel.
Oracle moet eens een visie neerleggen (iets wat Larry anderen vaak verwijt): wat is Oracle nu?
Oracle heeft hetzelfde fundamentele probleem als ieder bedrijf, namelijk concurrentie. Het is niet de enige aanbieder in de markt voor databases en aanverwante software, en dient zich dus van de concurrentie te onderscheiden. Open source is niets anders dan een concurrent. Mocht blijken dat Oracle klanten vaker en vaker voor een product van de concurrent kiezen dan verdient het aanbeveling voor Oracle om daarop te reageren en hetzij de klanten ervan te overtuigen dat ze een goedkoper, beter, handiger, zuiniger, whatever, product hebben, of het product aan te passen zodat het beter kan concurreren. Niets nieuws onder de zon.