Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over OpenVMS, een server-OS uit de oudheid dat nog best leven in zich heeft.
Software slijt niet, luidt een bekend ict-spreekwoord annex feit. Oude software gaat niet dood, je moet het killen, weet oudgediend software-engineer Grady Booch. Maar sommige software blijft leven, gekoesterd door een handjevol gebruikers. Zo ook het klassieke serverbesturingssysteem OpenVMS, dat niet alleen fans heeft onder oude gebruikers maar ook onder een nieuwe verzorger.
Sinds de zomer van vorig jaar is het kleine Amerikaanse bedrijf VMS Software officieel de supporter en developer van OpenVMS. Na een jaar onderhandelen met OpenVMS-eigenaar HP is het in 2013 aangekondigde einde omgezet in een vorm van uitbesteding. Het bedrijfskritieke platform is via Compaqs overname van DEC en HP’s overname van Compaq ook verhuisd van processorplatform naar processorplatform. De verse verzorger belooft niet alleen nieuwe versies maar in de toekomst ook een port naar x86-processors. OpenVMS heeft dus nog toekomst. Wat vind jij?
VMS was voor mij altijd het beste OS dat ik kende. Of het in deze tijd nog aanslaat is moeilijk te zeggen alhoewel ook MS nu een commandline voert met powershell.
Het gaat natuurlijk niet alleen om een OS, zonder software kom je niet erg ver.
De stabiliteit was in vergelijk met alle andere OS’sen die ik ken fenomenaal.
Nog steeds het beste OS. Ik werk er nog dagelijks mee. Thuis draai ik het ook, in Alpha emulatoren en op een AlphaStation.
Het wachten is op de x86 versie op de roadmap van VMS Software Inc. Als het goed is gaat de Hobbyist License daarvoor ook beschikbaar komen.
Sinds de Hobbyist License (licenties voor OS en zgn layer products) ben ik er ook thuis weer actiever mee.
VMS never dies!
Sluit me geheel aan bij de vorige sprekers qua product OpenVMS.
Heb er nog steeds een paar onder beheer (en je verleert het ook niet).
Voor muis-mensen waarschijnlijk een ramp, maar ik vind dit OS op velerlei gebied meer dan een topper. Hopelijk houden we dit nog een aantal jaren want alleen Windows beheer gaat me niet echt trekken.
Bovenstaande reacties zijn de klassieke reacties van mensen die met VMS gewerkt hebben. Je hoort dat ook vaak van anderen die geen ervaring hebben met VMS, dat als ze al dan niet voormalige gebruikers van VMS tegen komen, dat die altijd zweren bij het OS. het artikel heeft het over “een server-OS uit de oudheid”, maar waarom? Unix is aanzienlijk ouder!
Het is wel waar dat HP het OS de afgelopen tien jaar deerlijk verwaarloosd heeft, maar nu zal het zelfs het HP vlaggenschip HP-UX overleven.
En dan na tien jaar verwaarlozing wordt er een nieuw bedrijf opgericht om VMS volledig bij de tijd te brengen en te porten naar (o.a.!!) x64. De eerste nieuwe versie OpenVMS is al uit, het is 8.4-1H1. HP had er namelijk geen zin meer in om het aan te passen aan de Poulson Itanium, dus heeft VSI dat nu gedaan. Als de Kittson Itanium nog uitkomt zal 8.4-1H2 wel volgen. Daarna komt versie 9 voor in ieder geval x64 met bijvoorbeeld een nieuwe IP stack. Een nieuw filesysteem staat ook op stapel, en ga zo maar door.
Is VMS stabiel? Daar zijn van die leuke anekdotes over. Een VMS system van de Ierse spoorwegen heeft 16 jaar zonder reboot gedraaid. In een tabaksfabriek vond men eens een werkend VMS systeem terug dat per vergissing in een kamer ingemetseld was. Mits goed opgezet is het heel stabiel. Het staat ook bekend als heel veilig, het is nauwelijks te hacken, zoals bekende hackers gezegd hebben.
Er zit nog heel wat leven in…
Eh: Ultrix, TOPS10?
Zie Wikipedia over OpenVMS.
Quote:Een extreem voorbeeld is het cluster van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland die op 13 april 2007 een uptime van tien jaar had. Gedurende die tien jaar is alle hardware vervangen en is de helft van het cluster verhuisd naar een andere locatie 7 km verderop zonder dat de cluster down en/of applicaties down zijn gegaan. Hiermee is deze cluster dus een multi-site cluster. Mede ook in deze tien jaar is alle data van DAS-schijven naar SAN-schijven verhuisd zonder dat hiervoor applicaties down zijn gegaan. Ook de software is volledig anders dan waarmee begonnen. Sommige applicaties worden online geüpgraded waardoor deze voor de gebruikers niet gestopt hoeft te worden. Ook VMS zelf is van 6.2 geüpgraded naar inmiddels 7.3-2 met de laatste patches. Ook hiervoor ging het VMS-cluster niet down.
Unquote.
Wat moet ik nu nog zeggen / typen, het is gewoon erg goed zo niet het best in OS land. cluster software zoals het moet zijn, trinode geen probleem, installatie while running geen probleem, hw switch terwijl gebruikers bezig zijn wederom geen probleem. Ik Heb thuis ook gedraaid, VMS 6.2 op een dec 3000 prachtig………. ik heb er andere OS op aangesloten en geen enkel probleem. Het is gewoon top. En beheer? Ik pak het zo weer op, geef mij maar de prompt……..
Ger
Zoals eerdere schrijvers al schrijven, ja het is het beste OS dat er ooit gemaakt is en ik denk ook ooit gebouwd gaat worden. De huidige ontwikkeling gaat ervan uit dat er fouten in mogen zitten en dat is (en was) bij OpenVMS niet het geval. Tuurlijk zitten in ieder OS fouten, maar bij OpenVMS werd dit grondig getest. En er waren in principe kleine fouten. Momenteel worden de gebruikers als testers neergezet. Het verhaal van Bert kan ik bevestigen, ik was een van de 3 beheerders die het gecomplementeerd hebben. Het heeft bijna 15 jaar gedraaid, helaas door een foute beslissing van het toenmalige management (ICS) is besloten een nieuw cluster op te bouwen. Met veel beperkingen die door de toenmalige nieuwe beheerders niet begrepen werd. Hierdoor is het nieuwe cluster minder stabiel en flexibel. Het toenmalige opgezette systeem ondersteunde enkele honderden nodes met onbeperkt aantal schijven. Tevens was het mogelijk om test/ontwikkeling en productie op dezelfde nodes te draaien zonder dat hier het productieprocess onder te leiden had. Ook disaster recovery testen konden we op locatie doen zonder productieverlies.
Ik weet niet of alle gegevens die ik toen op wikipedia had toegevoegd van het OpenVMS systeem bij de Regio Politie Amsterdam-Amstelland zijn verwijderd, maar ik had toen wel aanpassingen hierop gedaan (handig als je een van de mensen bent die het heeft opgezet). Ik heb wel gemerkt dat sommige toevoegingen toen verwijderd waren.
Het concept van een goed opgezet cluster blijft belangrijk en dit is goed te doen. Ik heb hiervoor zelfs templates gemaakt.
Tevens kan ook OpenVMS beheerd worden met een muis, DECWindows (bestond al voordat Microsoft het woord windows wist te gebruiken) draait perfekt. Maar beheerders willen toch altijd weten wanneer er wat gebeurd. En dat is eigenlijk alleen te doen met een prompt. Inmiddels doe ik al vele jaren ook MS-Windows, maar toch ga ik naar een prompt als het moeilijk wordt. Dan heb je pas echt zicht op wat er gebeurd.
Verder, ja, de fout is dat ze VMS hernoemd hebben naar OpenVMS. Hierdoor dachten managers dat het een ander operating system was. Helaas, het is hetzelfde. Alleen ze wilde aantonen dat VMS meer voldeed aan openstaandaarden dan ieder Unix vorm dan ook. Dit klopt ook, want OpenVMS voldoet aan 98% van de Unix standaard die rond midden ’90 geschreven is. De eerst dichtbijkomende Unix (toen Ultrix) voldeed 95%. De Linux van tegenwoordig voldoet rond de 96%.
En ja, het klopt, een OS zonder producten heeft geen zin. Daarom is het ook fijn dat bijna alle opensource ook geport kan worden naar OpenVMS (helaas inclusief de bugs). Er zijn gelukkig ook veel ISV’s die terug komen naar OpenVMS. Dit komt omdat OpenVMS voor alle hardware gelijk heeft gehouden. In tegenstelling tot bv MicroSoft daarvoor moet je weten welk OS eronder zit alvorens je iets kan installeren. Tevens is het voordeel dat OpenVMS upward compatible is ongeacht welke versie je vandaan komt.
Het is wel jammer dat alles wat je nodig hebt om een goed OS te beheren gratis in OpenVMS zit. (Goede backup, goede monitoring, goede logging etc.) Bij alle andere OS’en moet je dit erbij kopen of appart installeren van diverse tooltjes. Met alle diverse andere ‘knopjes’ die je weer aan moet zetten.
Kortom, met OpenVMS koop je alles in the box en alle andere OS’en koop je het OS en moet je de rest er omheen zoeken/maken/complementeren.
Wel overigens leuk dat alle brookers (wedkantoren) die nu nog gaan beginnen, allemaal OpenVMS kiezen.
Mvgr,
Anton van Ruitenbeek (aka AvR)
“Zoals eerdere schrijvers al schrijven, ja het is het beste OS dat er ooit gemaakt is en ik denk ook ooit gebouwd gaat worden.”
Right.
Ik ken VMS nagenoeg niet, bij een vroegere klant van me gebruikten ze het en dat is mijn enige ervaring, maar iets het beste OS noemen en ooit gebouwd gaat worden is in mijn ogen gewoon onzin.
Als het zo’n goed OS was, waarom is het dan een niche OS? Als het echt goed was, was het wel groter geweest.
Waarschijnlijk was het een heel beperkt OS en slecht uit te breiden. Wellicht goed in 1 functie, maar miste het van alles.
Het enige wat ik dan interessant vind is dit: Wat maakte de goede dingen zo goed? Welke principes zijn zo krachtig dat je deze nu ook op andere OS-sen toe zou moeten passen?
Blijkbaar heeft het iets wat enorm aantrekkelijk is. Misschien is er nog plek voor OpenVMS, maar dan wellicht is een specifieke functie…
Mijn ervaring gaat van CP/M, MS-Dos (en alle varianten hierop), zo’n beetje alle Unix/Linux/IOS varianten vanaf begin jaren 80. Toen zat ik nog in het OSF foundation (alle Unix varianten evalueren). En dit tot de huidige Microsoft varianten. Ik denk dat ik hiermee een redelijk beeld kan vormen van de huidige OS’en die operationeel zijn. Ik heb helaas geen interne ervaring met Android (dit gebruik ik alleen). Mede hierdoor denk ik dat ik uit redelijk wat ervaring kan putten. Tevens heb ik ook redelijk wat security sessies gegeven. Hiervan heb ik in de jaren 90 ook stukken in de Computable gezet.
Het nadeel van OpenVMS is dat het niet op goedkope hardware draaid(e). Hierdoor zagen veel investeerders de hoge aanschafkosten en niet de goedkopen TCO kosten. Dit kwam naar boven midden jaren 90 toen managers beslissingen gingen nemen over aan te schaffen hardware en niet de techneuten. Toen was het zo dat (stigmatiserend) ziekenhuizen kochten HP/Sun/Philips, techneuten kochten Digital (DEC) en kantoorpersoneel kocht IBM.
Waarom OpenVMS zo krachtig is, is dat het OS nagenoeg niet te hacken is. Zelf Kevin Mittnick heeft dit bevestigd. Bijna alle OS’en gebruiken chr(0) als einde van een werkinstructie in assembler. OpenVMS stuurt als eerste de lengte en dan de code mee. Hierdoor kun je (zoals de meeste hacks) niet een extra werkinstructie plaatsen en chr(0) verplaatsen. Dit is dan ook de reden dat OpenVMS (nu ruim 37 jaar oud) nog steeds niet gehacked is.
En OpenVMS wordt wel gebruikt om de meest strategische en belangrijke punten. Kerncentrales, alle creditcard transacties wereldwijd, onderzeeboten, alle US wapensystemen, gehele Intell fabricage process (er komt geen chip de deur uit zonder OpenVMS).
Een andere sterk punt is dat alle hardware in een OpenVMS cluster zonder tussenkomst van de andere nodes alle hardware aanspreekt. Dus als een node uitvalt kan nog steeds iedere andere node bij de aangesproken hardware. Dit was in Wolfpack voor WindowsNT als layered product maar heeft het niet gehaald.
Mvgr,
AvR