Buitenlandse investeringen leveren Nederland een recordaantal nieuwe banen op. De in 2014 aangekondigde investeringen van buitenlandse bedrijven moeten ongeveer 9800 nieuwe banen opleveren. De ict- en elektronicasector zijn de twee belangrijkste aanjagers van die groei en vertegenwoordigen ieder 13 procent van de nieuwe banen. Dat komt neer op 1274 nieuwe arbeidsplaatsen.
Dat blijkt uit het Global Locations Trends 2015 rapport dat vandaag door IBM is gepresenteerd. Nederland trok in 2014 353 investeringsprojecten aan, een daling van 6 procent ten opzichte van de 374 projecten in 2013.
Hoewel het aantal investeringsprojecten licht daalde, waren de bedragen per project hoger. Volgens de onderzoekers zijn de ict- en elektronicasector de twee belangrijkste aanjagers van deze groei en vertegenwoordigen ze ieder 13 procent van de nieuwe banen. Vroegere sterkhouders als de logistieke- en zakelijke dienstverlening zien hun aandeel dalen van repectievelijk 10 procent naar 6 procent en van 11 procent naar 5 procent.
‘Nederland blijft zeer sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen’, stelt Roel Spee, manager van IBM-Plant Location International (PLI), dat het jaarlijkse Global Location Trends rapport publiceert.
Impact crisis is beperkt
Spee: ‘Nederland is voor wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen slechts beperkt door de crisis getroffen. Het heeft na de crisis ook eerder weer een groei ingezet en nu al twee jaar op rij een record aantal nieuwe banen gecreëerd.’ In andere West-Europese landen ziet Spee een wisselend herstel, hoewel de algehele trend licht positief is.
Verder komt uit het rapport naar voren dat het aantal nieuwe banen in activiteiten met hogere kennisintensiteit toeneemt. Het gaat dan om functies op hoofdkantoren, R&D-afdelingen, datacenters en hoogwaardige productie-faciliteiten. De verkoop-, diensten- en distributieactiviteiten laten een terugval zien.
VS en China
Bedrijven uit de Verenigde Staten vertegenwoordigen met hun investeringen 40 procent van de nieuwe banen. Duitsland (10 procent) en Taiwan (9 procent) volgen op afstand. China bevestigt haar toenemende positie als investerende economie en is het vierde herkomstland met 7 procent. China scoort met 57 investeringsprojecten zelfs als tweede, na de VS met 112 projecten.
West-Nederland versterkt zijn dominantie als belangrijkste vestigingsregio met 75 procent van de projecten en 70 procent van de banen. Zuid- en Noord-Nederland trokken elk ongeveer 12 procent van de nieuwe arbeidsplaatsen aan en Oost-Nederland 7 procent. De regio Amsterdam haalde 150 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam (36) en Den Haag (34).
Gunstig fiscaal klimaat
Spee: ‘Nederland beschikt over sterke troeven zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur, en een gunstige fiscaal klimaat. Verder biedt Nederland een hoogwaardig arbeidspotentieel, terwijl de arbeidskosten binnen West-Europees verband zeer concurrerend zijn. Hiermee biedt Nederland een zeer aantrekkelijk klimaat voor het huidige type investeringen in West-Europa.’
1560 nieuwe banen in de ICT-sector
Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) publiceerde in maart 2015 onderzoek waaruit blijkt dat investeringen van buitenlandse bedrijven in 2014 zo’n 1560 nieuwe banen in de ict-sector hebben opgeleverd.
Het aantal banen dat uit de studie van IBM naar voren komt (1274) betreft het verwachte aantal arbeidsplaatsen dat door de investeringen zal ontstaan.
En hoeveel van deze banen zijn door Indiase IT providers gecreëerd? De Indiase bedrijven groeien weliswaar als kool maar zo’n 75% van hun banen zijn voor (goedkope) Indiërs.
Bert, hetzelfde geld voor Chinese bedrijven zoals hier veel voorbij komende Huawei. Minder dan 1 op de 8 banen zijn daar voor Nederlanders, aldus een artikel eerder op deze website.
Gunstig fiscaal klimaat is een eufemisme voor de overheid die actief meewerkt aan belasting ontduiking terwijl het sociale stelsel veel verder uitgekleed wordt.
@Johan idd maar dacht je nu echt dat “Onze ge-offshored overheid = Brussel” nu echt wat te zeggen heeft? Verdiep je in de “Bildeberg World Group”. Dan wordt duidelijk waarom deze belastingvoordelen bestaan en niemand er wat aan doet.
En als het gaat om fiscale regels tussen onze overheid en de multinationals komt er corruptie om de hoek kijken waar de FIFA nog wat van kan leren.