De BERM-gemeenten willen een samenwerking aangaan tot ict-beheer. Het gaat om de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Roosendaal en Moerdijk. Wanneer de gemeenten akkoord gaan wordt er augustus 2015 gestart met de samenwerking, die in het eerste jaar ruim 1,3 miljoen euro gaat kosten.
In 2012 waren er al speculaties over een samenwerking tussen de BERM-gemeenten op ict-gebied. De colleges van de vier gemeenten willen één zelfstandige ict-organisatie die het beheer voor alle vier op zich neemt. De keuze voor een samenwerking is om een vermindering van kwetsbaarheid, verbetering van kwaliteit en besparing op kosten te realiseren. Het voorstel ligt nu bij de gemeenteraden ter akkoord.
Raadslid Martine Suijkerbuijk van Lijst Linssen in Bergen op Zoom maakte onlangs via een brief duidelijk dat zij de samenwerking niet ziet zitten. Zo laat zij weten dat het verleden heeft uitgewezen dat er te vaak samenwerkingsconstructies zijn opgetuigd die vaak onvoldoende doordacht waren. Dit leidde volgens Suijkerbuijk tot een wildgroei van verschillende samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen, waar zij als gemeenteraad weinig invloed op konden uitoefenen. Daarbij werd er in de praktijk niet altijd opgeleverd wat er van werd gehoopt of verwacht.
Mocht de samenwerking toch doorgaan dangaan de gemeenten op 1 augustus 2015 aan de slag. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het volledige ict-beheer voor de vier gemeenten vanuit Moerdijk verzorgt gaat worden.
Als inwoner van een van deze mooie gemeentes, heb ik vernomen dat het voorstel wel door de raad was, maar dat de burgemeester nog geen groen licht kreeg vanuit het ambtenaren apparaat. Dat is even afwachten nog dus, maar ik geloof wel dat wanneer zo’n proces eenmaal is ingeluid, het wordt uitgevoerd. Of dat goed of slecht is moet over een aantal jaar worden bekeken…
Een dergelijke centralisatie (hopelijk architecturaal goed aangelegd a.d.h.v. de geldende redundantie normen) kan zeker een kostenbesparing opleveren , of daarmee kwaliteit verbeterd is natuurlijk sterk afhankelijk welke kwaliteit men nu als “te verbeteren” ervaart?
Dat kan allerlei vormen aannemen wanneer men uitbesteed, want men wordt afhankelijk van een overeenkomst (SLA). en het bewaken daarvan is geen sinecure weten we allen hier… Meten is weten! Maar weet wat je meet!
Kijkend naar de begrotingscijfers van onze gemeente (ruim 42.000 inw.) is het streven naar verbetering in dienstverlening en kwaliteit ervan naar de inwoners een nobel streven. 1,3 miljoen EURO lijkt een schijntje wanneer je dat vergelijkt met de 24 + 6.2 miljoen die men gebudgetteerd heeft voor de nieuwe zorgtaken en de uitvoering WMO die van het Rijk naar de gemeente zijn overgeheveld.