Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de worstelende pc-markt die met Windows 10 geen nieuw leven krijgt ingeblazen.
Waar bij Windows 8 de hoop nog leefde dat de kwakkelende pc-verkoop een oppepper kreeg, daar zijn de verwachtingen voor de pc-markt met de introductie van Windows 10 anders. Het zijn ditmaal niet alleen de marktvorsers van bijvoorbeeld IDC die voorspellen dat Windows 10 de pc níet gaat redden. Ook de ceo van Intel voorziet geen verkoopboost.
Logisch, om meerdere redenen. Zo is Windows 10 ‘gratis’ en gaan maar weinig mensen dan voor een nieuwe pc. Verder is de nieuwe Microsoft-software een correctie van wat er mis ging in en met Windows 8. En natuurlijk is de pc-sector niet meer de groeimarkt van voorheen. De smartphone is het centrum van de client-wereld. Windows 10 gaat de pc dus niet redden. Wat vind jij?
@Frank
er zijn ook heel veel kleinere bedrijven die niet direkt een andere machine hebben staan.
Voor grote bedrijven heb je misschien gelijk maar 5-man-bedrijfjes zijn heel blij als ze binnen een uur weer kunnen werken. Daar ben ik ook niet vies van om een schroevendraaier te nemen.
De PC markt zal meer samenkomen met de Tabletmarkt. De Smartphone tak is een ander verhaal. Voor kantoren, zal een tablet het ‘nooit’ kunnen overnemen van een PC.
-Door het fysieke gevoel met het toetsenbord heb je productivitei met administratieve functies.
-De tablet markt is beperkt door z’n schermgrote en accu capaciteit.
-Laptops(Ultraboks) worden steeds lichter en efficienter.
Ik denk zelfs dat tablets meerendeels verdwijnen uit de kantooromgeving, het diende puur als signaal naar de markt dat Laptops lichter en gemakkelijker moesten worden. Windows 10 is mede door z’n touch interface uitermate geschikt van Smartphone tot PC.
@Jan: Ja, dat klopt, en die bedrijven zijn doorgaans het beste af met een leverancier die er één klaar heeft staan. Een kapotte muis of toetsenbord kun je prima zelf vervangen, maar een voeding in een PC is toch iets anders. Dat vervangen is niet zonder gevaar.
@Mark: ik snap wat je bedoelt, maar je post staat vol met tegenstrijdigheden.
Tablets zijn er met schermen tussen 7 en 13 inch, en ze hebben een accuduur tot 10 uur (iPads).
Afhankelijk van waar je bent (thuis, onderweg, of op kantoor) gebruik je een laptop, tablet of pc. Werk en privé loopt meer in elkaar over, je doet thuis nog even wat voor je werk op je pc, onderweg bij een kop koffie werk je je presentatie bij op je iPad en bij de klant geef je met je laptop een presentatie.
Microsoft is wat dat betreft met Windows 10 en Office 365 op de goede weg: voor elk device, alles in de cloud en ook beschikbaar voor niet-MS OS-en.
Maar is het geslaagd? Ik vind van niet. De touch-achtige interface van Windows 10 (en 8 en 2012) werkt niet op een desktop. 9 van de 10 desktops heeft geen touch scherm, en bij 1 van de 10 die dat wel heeft: je hand van je toetsenbord/muis halen en 30 cm naar voren en boven bewegen: dat doe je niet.
@Frank
ik weet het, je hoeft geen monteur te zijn om auto te rijden, maar een wiel vervangen na een lekke band is iets dat je zou moeten kunnen.
Zo is een voeding vervangen een kleinigheid en als je de stekker er uit haalt helemaal niet gevaarlijk.
Dat de interface van Windows 8, 8,1 of 10 niet op een desktop zou werken is absolute flauwekul, volgens mij heb je er nog nooit mee gewerkt.
Zelf klanten van mij die ik als leken beschouw gebruiken de “metro”-desktop.
Wanneer jij moeite hebt met de metro-desktop dan kun je classic shell installeren, dat vindt je met google in internet, voor een ICT’er 5 minuten werk.
@Jan
Je pragmatische oplossingen kenmerken zich door beperkte schaalbaarheid, tussen laten we zeggen 5 gebruikers op één locatie en 50.000 die over de hele wereld verspreid zijn zit nog een verschil. Windows 10 beoordelen op ‘klein’ zakelijke aspecten van de ‘eye candy’ of een desktop wel of niet aanpasbaar is en de ‘groot’ zakelijke van onderhoudbaarheid is een verschil dat uitgedrukt in cijfers om vele miljarden gaat.
Oja, meeste multinationals hebben het werkplek beheer trouwens al lang uitbesteed.
Voordat je ergens een schroevendraaier in gaat steken is het in dat kader wel handig dat je eerst even kijkt naar alle contracten, ken wel wat voorbeelden waar een goedwillende monteur voor een juridisch steekspel zorgde waar iedereen beter van werd behalve degene die de problemen op wou lossen. Enig idee hoe groot afstand soms is tussen de beslisser en gebruiker?
@Ewout
iedere beheerder om het vene bij welk bedrijf en in welke setting ook heeft als opdracht er voor te zorgen dat de klant kan werken.
Bij kleine bedrijven/organisatie steek je de schroevendraaier er in.
Bij grote organiseer je dat toch over uitwisselbare desktops, daar staat een reserve machine klaar, profielen en data staan niet op de lokale machine.
Toen bij mij in het ziekenhuis de de machine van 350.000 Euro uitviel heb ik hem open gemaakt en met hulp van een hardwarespecialist, zeer pragmatisch, die machine weer aangeschakeld.
Je mag je afvragen hoe de reacties in het ziekenhuis waren waar patiënten niet al uren zaten te wachten. Die hebben geen behoefte aan betweters maar aan mensen die handelen.
@Jan
Toen bij mij in het ziekenhuis….. was in?
Je mogelijk ontgaan maar ik stelde dat de afstand tussen beslissers en gebruikers nogal groot is geworden en dat geldt niet alleen in een sector als de zorg, zeg maar de bedrijfskundige aansturing. En daarin is eigenaarschap nemen van het probleem niet zelden een risicovolle bezigheid waarbij pragmatische oplossing je nog weleens van de regen in de drup brengen. Hierdoor blijven de kosten van verandering onbekend, zeg maar de congnitieve dissonantie van ‘draadloos stroom’ omdat de onderhoudbaarheid vergeten wordt.
Je kunt ze betweters noemen, de scriptkiddies die nu de hardware steeds meer commodity wordt je voorbeeld met feiten kunnen ontkrachten omdat de genoemde wachttijd veelal meer zit in een slechte afstemming van de processen. Betreffende de kapitale machines, een €10 miljoen kostend medisch apparaat aansturen met een OS van een paar tientjes…..?
Och, PCto, laptopTA… (of smartphone, tablet) , inmiddels heb ik wat pre-builds op een 6 maanden jonge laptop (msata ssd, 7200 rpm 8 GB hybrid HDD, 16 GB snel geheugen, i7) die met win 8.1 kwam gehad.
En geef mij maar windows 8.1
.
Windows 10 zal menig eindgebruiker niet bekoren. Zoals ik ook zag in eerste reacties van mensen hier.
Neem alleen al de vele standaard drivers uit 2006(!) die windows 10 aanspreekt voor diverse moederbord en randapparatuur hardware.
Ook de start en meteen uitvoeren regel is weg, de startknop heet zo, maar is m.i. niet wat de klant wil. Niet alle verandering is verbetering, ik zie ook graag dat we de beproefde sturen houden in autos en op motoren, fietsen e.d. !!
.
En zie als eindgebruiker maar dat er überhaupt niet met originele drivers word gewerkt voor bepaalde hardware, of wel, zie ze maar (waarvandaan? hoe?) te installeren…
.
Lettertypes, op een 17″scherm veel te klein.
Zaken aanpassen: verre van intuietief.
Na uren tweaken aan de layout van de ui (e.e.a. op 125% zetten werkt maar deels daarop) zijn er nog steeds delen in windows 10 meest recente preview die lettertype grootte 8 of 9pt zijn !!
.
Toch schrijf ik de pc niet af. Ook die worden kleiner of zijn al in een tv / pc-scherm ingebouwd.
.
De PC kan m.i. best wel eens terug komen. Zelfs als het met een andere functie is. Zoals bijv. het middelpunt van een ‘slim huis’, waar je in de behuizing wel ruimte voor os/opslag/geheugen/videokaart(en) e.d. capaciteit of bijv. moederbord verandering wil kunnen doen.
@Jan van Leeuwen, 13-06-2015 13:26
Jij kan een voeding vervangen, ik kan het ook, bij het gros van de pc’s. Echter, IBM heeft ze in de jaren 90 van de vorige eeuw (dus ver voor Lenovo) onvervangbaar gemaakt, omdat er verschillende ongelukken waren gebeurd, niet-dodelijke schokken door de dikke condensatoren die erin zaten.
De interface van Windows 8, 8.1 en 2012 (met Windows 10 heb ik nog geen ervaring) werkt natuurlijk op een desktop pc! Maar het is een stap terug vergeleken met Windows 7.
Een desktop pc met een touch interface… je vingers komen los van toetsenbord, muis of touch pad, je hand moet tegen de zwaartekracht in 30cm naar voren en 40 cm omhoog, en dan vegen… Dat werkt prima op een tablet, niet op een desktop. En voordat je opnieuw gaat discussieren: ja, technisch werkt het, maar nee, het werkt niet lekker. Ik weet uit ervaring dat een touch scherm op een desktop pc 2 keer wordt gebruikt: één keer om het zelf uit te proberen, en één keer om het aan je vriendin te laten zien.
De Metro desktop (die ene, met tiles/tegels) werkt prima voor office, mail en internet, maar voor instellingen of iets simpels als het afmelden van een gebruiker van een Windows 2012 server waar je een MSTSC connectie naar toe hebt, betekent het minstens 3 extra muisklikken. En die server, daar kan en mag ik absoluut geen andere shell op installeren!
@ Frank
Het programmaatje “classic shell” laat een PC met 8 of 8.1 starten met de desktop zoals die er bij 7 uit ziet en ook zo werkt.