De gemeente Utrecht heeft zich aangesloten bij Electronics Watch. Dat is een Europese monitoringsorganisatie die toeziet op de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie. Volgens de organisatie is Utrecht de eerste gemeente die deelneemt. De gemeente volgt andere Europese publieke inkopers die samen leveranciers aansporen om structurele verbeteringen in de sector door te voeren.
Het college van B&W van de gemeente Utrecht besloot 9 juni op initiatief van GroenLinks, om zich aan te sluiten bij Electronics Watch. Wethouder Jeroen Kreijkamp: ‘Electronics Watch biedt met hun gedragscode en monitoring zeer waardevolle, objectieve informatie over de elektronica-keten, die ons helpt het gesprek aan te gaan met onze leveranciers.’
Gemeenten en andere publieke instellingen zijn grootgebruikers van elektronica. Hoewel er bij veel publieke instellingen een wens ligt om duurzaam in te kopen, ontbreekt het inkopende organisaties aan instrumenten om invloed uit te oefenen op de elektronica-industrie.
Electronics Watch: ‘De elektronica-industrie is één van ’s werelds snelst groeiende sectoren. Ondanks het moderne en schone imago zijn de arbeidsomstandigheden in deze industrie ondermaats: extreem lange werkdagen, lage lonen, blootstelling aan giftige, kankerverwekkende stoffen – het is maar een greep uit de problemen die in deze sector spelen.’
Eerder sloot het Universitair Medisch Centrum Utrecht zich aan bij de organisatie.
Ik las gisteren dat ASUS zijn grafische kaarten geheel door robots laat maken en ook nog eens heel goed let op de materialen die zij gebruiken voor de vervaardiging van een van de belangrijkste onderdelen voor een gaming PC. Foxcon (de fabrikant van de Iphone en meerdere producten) is zijn fabrieken langzamerhand geheel aan robotiseren. Als ze nu bij hun concullega (en zelfs soms klant/leverancier) even vragen hoe je ook nog milieu bewust kan produceren komen we er wel. Waar ik me wel druk om maak, wat gaan al die voormalige arbeiders heen?