Laatst raakte ik op een feestje in gesprek met iemand die de it-wereld maar saai vindt. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en ik heb niet geprobeerd om mijn gesprekspartner van zijn ongelijk te overtuigen. Zelf vind ik de it-sector juist zo leuk omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn, die hun invloed hebben op de manier waarop wij met elkaar leven en zaken doen. En dan denk ik bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen binnen cloud computing.
Een term als ‘hybride cloud’ bestond een paar jaar geleden nog niet eens. En inmiddels is de definitie ervan al bijgesteld. Aanvankelijk werd met hybride cloud heel algemeen elke mix van traditionele ict en cloud-oplossingen bedoeld. Inmiddels staat hybride voor een doelgerichte, op maat gemaakte cloud-oplossing die verschillende op cloud gebaseerde elementen combineert met traditionele ict-onderdelen die gericht ingezet worden om een zakelijke behoefte aan te pakken.
De mogelijkheden van hybride cloud computing zijn zeer divers. We kunnen toegang tot verschillende bronnen nu ‘on demand’ regelen. Er zijn ook talloze oplossingen om de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten via de cloud te waarborgen. En de complete ontwikkelingscyclus van apllicaties, van de allereerste testfase tot aan de implementatie, kan in de cloud plaatsvinden.
Aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan om tot een succesvolle cloud-strategie te kunnen komen. Denk maar aan de mogelijkheid om naadloos en flexibel verschillende cloud-omgevingen met elkaar te integreren. Een absolute vereiste daarvoor is dat er robuuste software-controlefaciliteiten ingezet worden om de netwerken tussen virtuele en fysieke omgevingen te beheren.
Workloads versus risico
De grenzen tussen de publieke en private cloud vervagen. Het gesprek ging altijd over of/of, terwijl het nu over en/en gaat. De focus zal vanaf nu liggen op workloads versus risico en dat zal leiden tot gemixte oplossingen die publieke en private cloud-diensten bevatten. Essentieel daarvoor is de mogelijkheid om de cloud-infrastructuur geautomatiseerd te beheren en flexibel te configureren.
De cloud en het netwerk zijn van elkaar afhankelijk. Een cloud-implementatie kan niet succesvol zijn zonder betrouwbaar netwerk. Maar de netwerkdiensten moeten wel net zo ‘vloeibaar’ zijn als de cloud-oplossingen. Bedrijven moeten de mogelijkheid hebben om netwerkdiensten eenvoudig zowel op als af te schalen om snel te kunnen inspelen op hun veranderende behoeften. De behoefte aan flexibiliteit houdt ook verband met het Open Systems Interconnection (OSI)-model, met zijn meervoudige protocollen en implementaties van deze protocollen. Het belang van network function virtualization (NFV) moet erkend worden. Van collega’s die dag en nacht met cloud computing bezig zijn, begrijp ik dat NFV van onschatbare waarde is om configuraties echt te kunnen controleren.
DevOps
Zo lang als ik me kan herinneren voeren systeembeheerders en ontwikkelaars strijd over de administratieve controle. Er is iets veranderd in die strijd door de opkomst van DevOps, administratieve functies die gericht zijn op ontwikkeling. Een belangrijk kenmerk van de DevOps-functie is de mogelijkheid om de controle van beleidsregels en compliance geautomatiseerd en ‘Agile’ aan te pakken en een goed lifecycle management neer te zetten. En dankzij tientallen start-ups over de hele wereld die gebruikmaken van software voor configuratiebeheer, zoals Puppet, krijgen bedrijven steeds meer instrumenten in handen om het volledige gebruik op een reproduceerbare, compliant en beheersbare manier te controleren.
De cloud begint volwassen te worden. Dat blijkt wel uit het feit dat steeds meer applicaties ‘cloud first’ ontwikkeld worden. Natuurlijk worden nog altijd legacy applicaties gemigreerd naar de cloud. Maar veel applicaties die gebruikmaken van hd-videomateriaal en toepassingen rondom het Internet of Things gebruiken de cloud als startpunt. De mogelijkheden voor bedrijven zijn eindeloos. Juist bij applicaties die een hoge bandbreedte en hoge connectiviteit vereisen is het belangrijk om goede controlemechanismes in te bouwen. Niet alleen om de prestaties en beveiliging goed in het oog te houden, maar ook om feedbackcontroles voor kostenmanagement te kunnen uitvoeren. En zoals ik eerder al noemde is een flexibel netwerk een must om te winnen met dit ‘spel’.
Dat iemand zonder affiniteit het saai vindt is niet onbegrijpelijk en poging om het met een verzonnen vorm van versiebeheer leuker te maken is net als slogan van de Belastingdienst: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. De wens is waarschijnlijk de vader van de gedachte door te stellen dat de cloud volwassen wordt, gezien het feit dat we steeds meer naar hybride modellen gaan lijkt dat me een contradictio in terminis. Want er zit wat ‘legacy’ in het OSI-model, laag 8 geloofd teveel in ‘draadloos’ stroom maar in 2017 kan erfenis van data niet meer benificair aanvaard worden.