Een middelbare school uit een Rotterdamse achterstandswijk krijgt een donatie van drie ton en computerapparatuur van bedrijfsoftwareleverancier Afas. De SP is kritisch en voorspelt ongelijkheid in het onderwijs. Dit meldt het AD.
De Hugo de Groot-school uit Rotterdam-Charlois ontvangt drie jaar lang elk jaar honderdduizend euro en nieuwe computers van Afas. Volgens de school is, hoewel het softwarebedrijf wel graag wil weten waaraan het geld wordt besteed, zwart op wit vastgelegd dat het bedrijf op geen enkele manier invloed uitoefent op het schoolbeleid, schrijft het AD.
Bas van der Veldt, algemeen directeur van Afas, zegt ook de expertise van het bedrijf te willen delen met de school door volgend jaar onder meer html-lessen door een Afas-programmeur aan te bieden.
Het ministerie van Onderwijs zegt tegen de krant dat zo’n groot bedrag niet eerder aan een school is gegeven. Tjitske Siderius, Tweede Kamer-lid van de SP, heeft ernstige bedenkingen tegen de gift. Zij vindt dat de financiering van het onderwijs alleen door de overheid moet worden geregeld, anders ontstaan er Amerikaanse toestanden waar scholen afhankelijk zijn van giften van bedrijven. ‘Onderwijs moet overal dezelfde kwaliteit houden. Dealtjes leveren problemen op’, zegt zij in een reactie tegen het AD. Ook vindt zij dure excursies naar andere continenten voor excellente leerlingen, zoals de Hugo de Groot-school van plan is te organiseren, overbodig.
Gegrepen
Tegen het Radio 1-journaal meldde Van der Veldt dat het niet gaat om sponsoring, zoals het bedrijf dat wel doet bij voetbalclub AZ en het Circustheater in Scheveningen, maar om een donatie. Van der Veldt zegt gegrepen te zijn door het verhaal rond de school in Rotterdam, waar de ondernemende directeur Eric van ’t Zelfde de school voor sluiting heeft weten te behoeden.
Voor Afas is het onderwijs overigens wel een van de kernsectoren voor het verkopen van zijn bedrijfssoftware.
@M
Wanneer heb je voor het laatst gewerkt met LibreOffice?
Inmiddels heb ik meerdere klanten van MSO naar LO gebracht naar volle tevredenheid ook over de uitwisselbaarheid.
Laat bedrijfsleven investeren in scholen die het nodig hebben. Politiek breekt alles af qua onderwijs. Ons geld verdwijnt in defecte Fyra-treinen, bonussalarissen van zorg en banken. Geld zal in toekomst een andere waarde krijgen. Zolang kinderen er beter van worden en bedrijfsleven ook belang bij heeft, prima. Microsoft of iets anders, de nieuwe generatie zal het bepalen. Open Source is het begin van een wereld zonder grenzen, beperkingen en daardoor minder ongelijkheid.