Telecom en ict-concern KPN steekt 35 miljoen euro in een fonds dat innovatie van buitenaf moet bevorderen. Met de financiering wil het bedrijf start-ups betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en innovatie van netwerktechnologie.
De scope van het fonds is breed, maar is in beginsel direct of indirect gericht op projecten rondom connectiviteit, het verhogen van productiviteit en digitale media. Het gaat bijvoorbeeld om e-health toepassingen, dijkbewaking, tunnelinspectie, sensoren bij landbouwbedrijven enzovoort.
Financieel directeur Jan Kees de Jager: ‘Potentiële partners kunnen bij ons gebruik maken van onze toonaangevende netwerken, uitgebreide kennis op het gebied van connectiviteit en beveiliging en de mogelijkheid om nieuwe, innovatieve toepassingen onder de aandacht te brengen bij miljoenen klanten.’ Hij licht toe dat het concern een voorstander is van open innovatie. Door de krachten te bundelen met start-ups verwacht KPN ontwikkeling en commercialisering van innovatieve toepassingen te versnellen.
KPN Ventures
Een woordvoerder voegt toe dat er op dit moment nog geen projecten zijn toegewezen, maar verwacht dat de eerste namen van start-ups en projecten die geld krijgen uit het fonds binnenkort bekend worden gemaakt.
Met het fonds dat KPN Ventures heet, volgt KPN de trend van steeds meer grote bedrijven om start-ups te betrekken bij productontwikkeling en innovatie. ABN Amro zoekt bijvoorbeeld ook de samenwerking met start-ups op.
De Jager ‘We leven in een wereld waarin technologische innovaties elkaar steeds sneller opvolgen en klantgedrag snel verandert. Ook de vraag naar connectiviteit blijft toenemen. In dit speelveld is het meer dan ooit belangrijk om samen te werken met flexibele en innovatieve spelers en betrokken te zijn bij nieuwe ontwikkelingen.’
4G
KPN werkt voortdurend aan verbeteringen van zijn diensten, producten en netwerktechnologie. Het maakte eerder bekend dat het werkt aan de verbetering van het bereik in buitengebieden. Ook werkt het aan het verbeteren van het bereik door frequenties in het 4G-spectrum te stapelen.