Het eerste kwartaal van 2015 leverde 77 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt op. Opvallend is de terugkeer van de strategische overname; met name grote bedrijven uit het buitenland lieten de geldbuidel rammelen. Banken zijn in grotere transacties een stuk minder afwachtend geworden en verschaffen makkelijker financiering voor acquisities. Dit blijkt uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en transacties op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt.
Vergeleken met het wat tegenvallende vierde kwartaal van 2014 (56 transacties) blijkt de aftrap van 2015 met 77 transacties (zie voor overzicht onderaan artikel) een dynamische periode te zijn geweest, vertelt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 (70 transacties) is er een kleine groei geboekt. Wat hem vooral opvalt, is het behoorlijke aantal strategische deals: bedrijven die via een overname of investering bepaalde doelstellingen willen bereiken, zoals het versterken van een marktpositie of het uitbreiden naar een andere sector.
Pas op de plaats
‘Afgelopen jaren waren het met name de investeerders die in it-bedrijven stapten; de banken waren afwachtend’, zegt Schuitevoerder. ‘De strategen maakten pas op de plaats, maar nu it-bedrijven weer groeien en banken niet meer op hun handen zitten, komt er meer kapitaal vrij voor aankopen. Het gaat vaak om buitenlandse partijen, vaak beursgenoteerd, die een stuk technologie of markt kopen.’
Hij noemt als voorbeelden de Britse chipfabrikant ARM die Offspark heeft gekocht, een leverancier van de communicatietechnologie PolasSSL voor Internet-of-Things-apparaten, het Duitse ziekenhuissoftwarebedrijf Nexus dat de Nederlandse equivalent (quCare) inlijfde en de Amerikaanse onlinedienstverlener Endurance die 15,2 miljoen dollar betaalde voor 40 procent van de aandelen van appbouwer AppMachine (met optie tot koop van meer aandelen). Opvallend was ook de inlijving van het Nijmeegse Aia door de Amerikaanse klantcommunicatiespecialist Kofax voor 19,5 miljoen euro. Aia levert managementsoftware voor klantcommunicatie en documentbeheer.
Exit
Volgens Pieter de Vries, collega-adviseur bij MBCF, vallen zulke transacties regelmatig samen met het door private equity (weer) naar de markt brengen van it-bedrijven waarin een paar jaar geleden is geïnvesteerd. Vooral buitenlandse strategen zijn geïnteresseerd in zo’n exit. Hij wijst bijvoorbeeld op het door VMware overgenomen Immidio, een leverancier van virtualisatiebeheertools voor Microsoft Windows. ‘Dat bedrijf is in 2008 opgericht als spin-off van Login Consultants, werd verkocht aan participatiemaatschappij Solid Ventures en twee privé-investeerders, heeft daarna schaal en omvang gekregen en is nu omarmd door een grote Amerikaan.’
‘Of kijk naar Altran’, vervolgt De Vries, ‘een belangrijke Franse speler op het gebied van embedded software. Dat bedrijf kocht van Gilde Equity Management technisch automatiseerder Nspyre en is daarmee in Nederland twee keer zo groot geworden.’ Nspyre ging in 2008 van start – toen nog onder de naam Task24 – nadat de investeringsmaatschappij Gilde de technische automatiseringsdivisies van Atos Origin en Ordina kocht en samensmeedde.
Flexmarkt
Hij wil nog een andere transactie voor het voetlicht brengen: het eveneens Franse bedrijf Alten Groep dat zijn oog liet vallen op EclipseIT, een Nederlandse ict-dienstverlener, softwaretester en bi-specialist. De technisch systeemontwikkelaar Alten had in 2008 al PTS Software overgenomen, een specialist in technische systeemontwikkeling en onderdeel van Vedior Groep Nederland, en kocht vorig jaar de Duitse tak van ICT Automatisering die ingebouwde software voor de Duitse automobielindustrie maakt. Voor PTS Software had Alten al DDS Engineering en Orion Engineering gekocht. Het bedrijf vist kennelijk graag in de Nederlandse vijver van ict- en ingenieurstalent.
Ook Manpower blijft maar overnemen, stelt collega-adviseur Schuitevoerder. Ditmaal kocht het uitzendconcern ict-detacheerder Peak-it, waar het vorig jaar al iSense en Salarisprofs had overgenomen. ‘Het is een groot Amerikaans bedrijf dat verder wil groeien. De flexmarkt is aantrekkelijk, zeker op ict-gebied. Dit soort buitenlandse partijen hebben de middelen om via acquisities verder te groeien.’
Strategische kopers
Schuitevoerder verwacht dat zich de komende periode nog meer buitenlandse strategische kopers op de Nederlandse markt melden. ‘Dat kunnen serieuze transacties worden, net zoals in het eerste kwartaal. De voor Angelsaksische partijen gunstige valutaontwikkelingen spelen daar ook een rol bij.’
Dat koopgrage strategen interessante exit-mogelijkheden voor bestaande investeerders bieden, heeft ook tot gevolg dat er onder de groep van kapitaalverschaffers extra naar ict wordt gekeken, in de hoop dat over een aantal jaren dezelfde exit-cyclus zich weer voordoet, zegt De Vries. Zo liet in het eerste kwartaal van 2015 een aantal geëigende Nederlandse investeerders in ict zich wederom horen. Voorbeelden: Main Capital (OnGuard), Newion Investments (24i Unit Media), Value Creation Company (Safety Changer en Netdialog), Sanoma Media (SendCloud), HenQ Invest (Housing Anywhere) en Peak Capital (Peecho).
Vervagen
Maar uit het overzicht blijkt dat er ook nieuwe investeringsmaatschappijen opduiken, zoals Vortex Capital Partners, een fonds dat is samengesteld door een paar oud-ict-ondernemers. Vortex verstrekte afgelopen maart aan marketingtechnologiebedrijf Iceleads 3,5 miljoen euro ter financiering. Ook duiken informele investeerders vaker op. Zo stak oud-Telfort-eigenaar Marcel Boekhoorn in februari geld in online kantoorverhuurdienst Tribes.
Voorts laten investeringsmaatschappijen die zich voorheen in mindere mate richtten op de ict, steeds meer hun oog vallen op deze sector, zoals Holland Venture (IQ messenger) en Ecart Invest (Minox Software). En ruiken ook meer buitenlandse fondsen hun kans. Zo gaf het Zwiterse Highland Capital Europa databestandenuitwisselaar Wetransfer een kapitaalinjectie van ruim twintig miljoen euro en wist de start-up Framer, een open-source Javascript library, via het investeringsplatform Angellist 1,3 miljoen dollar op te halen bij de Amerikaanse fondsen Foundation Capital en Greylock Partners.
‘Het onderscheid tussen oude en nieuwe economie bij kapitaalverschaffers is aan het vervagen’, constateren de twee MBCF-adviseurs dan ook.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 6, zomer 2015.
Overzicht
Klik voor een scherpere PDF-versie van deze lijst HIER