Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over voorgeïnstalleerde, niet te verwijderen iPhone-apps. Apple werkt zichzelf tegen.
Geleidelijk aan voert Apple het aantal meegeleverde apps in iOS op. Deze toevoegingen zijn meer dan gewoon meegeleverd; ze zijn verplicht. Deïnstalleren kan namelijk niet, hoewel opbergen in een mapje tegenwoordig wel is toegestaan door Apple. Terwijl de in beslag genomen paar MB’s opslagcapaciteit feitelijk geen groot bezwaar meer is, stuit de trend sommigen wel tegen de borst. Waarom zijn de iOS-apps Aandelen, Weer, Notities, Klok, Gezondheid, sinds kort de Apple Watch-app en straks misschien ook de IoT (internet of things) Homekit-app niet te verwijderen? Apple schiet zichzelf in de voet. Wat vind jij?
@Peter: De meeste Android gebruikers hebben vanwege de prijs voor hun toestel gekozen. Daar is helemaal niks mis mee.
Je hebt echter Fandroids, en die zijn structureel voor Google en Samsung en Android, zijn blind voor de verzamelwoede van Google, en zijn tegen Apple, ook al kunnen ze niet verwoorden waarom; ze komen niet verder dan dat Apple “evil” is en dat je de toestellen niet kunt “rooten”. Overigens wil Samsung ook niet dat hun toestellen geroot worden; bij steeds meer modellen kan dat niet, of komen functies te vervallen als je dat wel doet.
@Johan: Je kunt en mag heel veel van je eigen spullen niet aanpassen. Je auto moet niet alleen aan allerlei veiligheidseisen voldoen, hij moet ook aan emissie-eisen voldoen, waardoor chiptunen door een ander dan de officiële dealer strafbaar is.
Ja, ik zou graag willen dat Apple enkele apps uit iOS haalt en in de app store stopt. Zolang dat nog niet gebeurd is, stop ik Aandelen, Apple Watch, Game Center en Tips in een mapje genaamd “Troep”, waardoor het nauwelijks schermruimte inneemt. Het zijn overigens geen grote apps, je gaat er geen gigabytes opslag mee terugkrijgen, de pijn valt dus mee.
Vergeleken met mijn Samsung Galaxy S2 Plus, die echt stampvol dubbele en zinloze en niet te verwijderen apps zit, is mijn iPhone redelijk verschoond van troep, dus heb ik geen enkele reden om te klagen.
Goed punt Frank over de chiptuning maar Johan als ik vragen mag wat zou jij vinden van een omstandigheid dat jij iets maakt voor een klant en die klant direct allerlei aanpassingen doet alvorens het gaar gebruiken. Na verloop van tijd krijg je een claim dat jouw product niet voldoet en dat het nu al kapot is. Wat zal je dan zeggen oh tuurlijk u mag alles aan het product aanpassen en alsnog neem ik ook de volledige verantwoordelijkheid ? Vandaag de dag komen juist allerlei kwetsbaarheden in systemen naar binnen juist via die root-jailbreak tools. Ik kan me en ik denk veel mensen met mij wel voorstellen dat fabrikanten bepaalde veiligheidsmechanieken inbouwen waardoor hun platform veilig blijft en ze er ook een verantwoordelijkheid voor kunnen blijven nemen.
Het oneigenlijk aanzetten van features is eigenlijk hetzelfde als een MicroSoft Office Standard kopen en een illegaal licentienummer gebruiken dat je de extra modules laat gebruiken van de veel duurdere enterprise editie. Allemaal typisch maar wel een achterhaalde Nederlandse gedachte dat je dat perse zou moeten willen en mogen.
De “het is van mij, dus ik doe ermee wat ik wil” gedachte is wat doorgeslagen.
Als je je iPhone in je auto vast wilt lijmen, omdat je erachter gekomen bent dat je ‘m toch alleen maar in de auto gebruikt, moet je dat vooral doen.
Als je iets in je Tefal pan vast wilt lijmen, maar dat gaat niet, omdat die lijm geen grip heeft op het gladde oppervlak, is dat dan een ontwerpfout van Tefal? Ik dacht het niet.
Zo is het niet kunnen verwijderen van noodzakelijke iOS / Android onderdelen ook geen ontwerpfout. Het OS heeft het nodig, dus zit het erin.
Nu kun je stellen dat de Health API en de Watch API noodzakelijke onderdelen van iOS moeten zijn, maar dat houdt voor mij niet meteen in dat de Health app en de Watch app dan ook maar meteen als verplichte apps op mijn telefoon moeten staan.
Het zou Apple sieren als ze enkele niet-noodzakelijke apps uit iOS zouden halen, en in de App Store beschikbaar maken.
Tot slot: deze discussie lijkt te zijn gestart om Fandroids een podium te geven. De situatie is onder Android vele malen erger dan onder iOS, dus wat dat betreft valt het bij Apple wel mee.
@Victoire:
“Ik kan me en ik denk veel mensen met mij wel voorstellen dat fabrikanten bepaalde veiligheidsmechanieken inbouwen waardoor hun platform veilig blijft en ze er ook een verantwoordelijkheid voor kunnen blijven nemen. ”
Als fabrikanten bij veiligheidsmechanieken aan hun klanten dachten, dan was het wel mogelijk om per app aan te geven welke rechten die app wel of niet krijgt. Nu is het zo dat dan maar elke app wordt toegelaten, ondanks de vele rechten die hij nodig zegt te hebben. Anders zijn er immers nog weinig apps die zich uberhaupt laten installeren.
Ook zouden er dan adblockers mogelijk zijn op de smartphones, want veel malware komt binnen via ads.
@Frank:
“Zo is het niet kunnen verwijderen van noodzakelijke iOS / Android onderdelen ook geen ontwerpfout. Het OS heeft het nodig, dus zit het erin.”
Je dwaalt wat af; dit artikel gaat meer over zaken die _niet_ noodzakelijk zijn.
En ja, ook als iemand ‘noodzakelijke’ zaken van zijn Phone wil verwijderen: wat dan nog? Ik vind dat je software naar gelieven aan zou moeten kunnen passen. Zonder dat de hardware dat gaat blokkeren.
@Peter ik weet niet wat je precies bedoeld met je reactie maar nu is het al zo dat iedere non-Apple app “gesandboxed” wordt waardoor de applicatie voor een heel groot gedeelte beperkt ofwel autonoom | geïsoleerd wordt. Ook kan je al per app instellen welke “privacy” afhankelijkheden je wil toelaten zoals locatie, camera, mic en contacten en notificatie gebruik.
Ad’s zijn lucratief juist voor de ontwikkelaar die een z.g. gratis variant in de App Store plaatst. Ik blokkeer Ad’s extern middels een slimme eigen DNS maar dat kan iedereen vrij simpel zelf inrichten. Zoek maar een op Pi-Hole. Ad’s blokkeren in je smartphone gaat niet snel gebeuren omdat businesses ervan afhankelijk zijn.