IT is continu aan verandering onderhevig. En hoewel de infrastructuur bij veel organisaties tegelijkertijd ook in omvang groeit, verandert en moderniseert, is aan de manier waarop die infrastructuur beheerd wordt weinig veranderd. Volgens Hewlett Packard Enterprise kan dat anders en met name eenvoudiger.
Datacenters hebben de laatste jaren nogal wat voor hun kiezen gehad. De afgelopen vijf jaar is niet alleen het aantal gebruikers dat ze moeten bedienen verdubbeld, maar is ook het aantal apparaten met een factor drie gegroeid.
Met de enorme expansie van apparaten, gebruikers en data, zijn ook datacenters de laatste jaren uit hun voegen gaan barsten. Bij veel datacenters geldt dat bij groei nieuwe systemen worden toegevoegd, die vaak ieder hun eigen onderhouds- en beheerprogrammatuur hebben. Zo zijn IT-beheersilo’s ontstaan: beheersystemen voor servers, storage en netwerken die op zich prima werken, maar die vaak onderling niet samenwerken en eruit zien als de cockpit van een 747. Daardoor is er geen sprake van geconvergeerd beheer. Het beheer kost daarom onnodig veel extra tijd. En zeker wanneer er snelle aanpassingen nodig zijn, is dat verre van ideaal.
Beheerders communiceren als gevolg van silo-beheertooling soms met elkaar via mail, tickets of in sommige gevallen zelfs nog met post-its, weet Marc Janssen, pre-sales consultant bij Hewlett Packard Enterprise . En dat zorgt ervoor dat aanpassingen veelal tijdrovend en foutgevoelig zijn. Die beheersilo’s, daar moeten IT-beheerders van af. De beste manier om dat te bereiken is het convergeren van beheertooling. Dat betekent één eenvoudige beheeroplossing voor servers, storage, networking, power en cooling.
De kunst van het weglaten
In een poging de IT-professional te helpen met het vinden van een weg in dat oerwoud aan schakels en beheersystemen ontwikkelde HPE OneView, een infrastructuurbeheeroplossing die de gebruiker ervan in één oogopslag laat zien hoe het met de infrastructuur staat. Simpel en gebruiksvriendelijk zijn daarbij de sleutelwoorden. “We hebben tijdens de ontwikkeling heel veel aandacht besteed aan wat de beheerder wil en hoe hij of zij werkt”, verduidelijkt Janssen. “OneView is daarvan het resultaat. Het is een ready-to-go appliance die geleverd wordt als virtuele machine die super eenvoudig is te installeren, configureren, upgraden en backuppen.”
All the information you need at your finger tips, dus eigenlijk. Janssen noemt het de kunst van het weglaten. Dat heeft geleid tot een overzichtelijke infrastructuurbeheerapplicatie die dankzij het gebruik van HTML5 niet alleen gebruikt kan worden op desktops en laptops, maar ook inzichtelijk is via tablets en smartphones. “We hebben de interface zo simpel mogelijk gehouden. Met de uiterst schaalbare HP OneView-oplossing kun je van afstand controleren, troubleshooten en de infrastructuur updaten. HPE OneView wordt geleverd met integratiesoftware voor Microsoft System Center, VMware vCenter, vRealize Operations en Log Insight. Daarnaast zijn er uitgebreide integratiemogelijkheden met welke andere beheeroplossing dan ook.”
HPE OneView bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het Dashboard, de slimme zoekfunctie Smart Search, Activity View (dat inzicht geeft in incidenten en achtergrondtaken) en Map View. Vooral dat laatste onderdeel is bijzonder. Map View stelt de gebruiker in staat een schematisch overzicht van de systemen in zijn infrastructuur te bekijken. Dat overzicht laat op een grafische manier de onderlinge relaties tussen infrastructuuronderdelen zien. Daarmee wordt de impact van een geplande wijziging van bijvoorbeeld een volume of een netwerk op voorhand inzichtelijk. Map View tovert als het ware een infographic van de infrastructuur op het scherm.
HPE OneView maakt het controleren, updaten en beheren van infrastructuren niet alleen makkelijker, maar ook sneller dan in de oude situatie. “Bij het nieuwe infrastructuurbeheer draait het om versimpelen”, aldus Janssen. “Het gaat erom dat je met minder mensen en tools het beheer beter, sneller en eenvoudiger kunt uitvoeren.”