Vanaf september 2015 worden de eerste grote ict-projecten en programma's bij overheden getoetst door het Bureau ICT-toetsing (BIT). Het bureau gaat toezien of de gunning van projecten en programma's met een contractwaarde vanaf 5 miljoen euro objectief is verlopen. Vanaf 1 juli 2015 starten de eerste proefprojecten van het toetsingbureau.
Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin meldt de minister dat hij nog voor 1 juli wil vaststellen hoe de onafhankelijkheid van het BIT moet worden gewaarborgd en het toetsingbureau gepositioneerd wordt.
Dat staat in het Concept Instellingbesluit Bureau ICT toetsing (BIT) dat voor het reces moet worden opgeleverd. In dat document zijn ook het waarborgen en hanteren van objectieve toetscriteria voor projecten en programma’s met een ict-component vanaf vijf miljoen euro vastgelegd. Ook de criteria om de kwaliteit en de onafhankelijkheid van het BIT te waarborgen staan in dat besluit.
De minister: ‘Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteiten van te werven functionarissen en leden van de raad.’ Er zijn functieprofielen opgesteld rond drie hoofdcompetenties. Dat zijn toezichthoudende, wetenschappelijke en bedrijfsinformatieve deskundigheid.
Blok meldt verder dat de werving en selectie van deskundigen voor het BIT is gestart. ‘Ten aanzien van werving van de Toezichtsraad BIT, is het voornemen om de drie leden van deze raad voor te laten dragen door een toezichthoudende instantie, een wetenschappelijke instantie en een beroepsvereniging.’
Pilot
Vanaf 1 juli 2015 start het BIT met de eerste pilot-toetsen. Daarbij worden regels en het toetsingproces in de praktijk getest. Vanaf 1 september 2015 starten de eerste reguliere BIT-toetsen. BIT-adviezen worden aan de Tweede Kamer aangeboden. Uitkomsten zullen op het Rijks ICT-dashboard gepubliceerd worden.
Begin 2016 moet het BIT op volle personele sterkte zijn. De minister meldt niet om hoeveel mensen het gaat.
Aanleiding BIT
De oprichting van BIT komt voort uit de aanbevelingen die de Tijdelijke Commissie ICT eind 2014 presenteerde in haar eindrapport ‘Naar grip op ICT’. Daarin somt de commissie 10 conclusies en 34 aanbevelingen op over misstanden rondom ict-projecten binnen de overheid en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. De oprichting van BIT is één van de aanbevelingen.
Het BIT zou toch projecten beoordelen? Volgens het bovenstaande beoordeelt het BIT aanbestedingen; is toch iets anders dan projecten.
Inderdaad heel vreemd. Ik dacht nog even aan een misverstand van de redactie maar de specifieke formulering van de door Computable hierboven opgenomen tekst en vooral de expliciete koppeling aan de 5 miljoen grens die aanbestedingsrechtelijk niet bestaat, wekken de indruk dat er letterlijk uit de brief van Blok wordt geciteerd in welk geval de minister het wederom niet helemaal heeft begrepen…..
Nou ja, het is in ieder geval iets. Zal mij benieuwen waar ze technisch inhoudelijk op gaan toetsen. Kijken of ze iets een beetje tijdloos kunnen formuleren of dat het alweer achterhaald is voordat het goed en wel op papier staat. Kletsmeierij met open standaards en zo. Dat ‘hoge eisen stellen aan de kwaliteiten van te werven functionarissen’ heb je selectiekwaliteit voor nodig. Daar gaat het vaak mis (maar zo nu en dan loop je wel eens tegen leuke verrassingen aan).:-).
Laten we onze hoop uitspreken dat de leden van het Bureau ICT toetsing (BIT) even scherp en opmerkzaam zullen zijn/blijven als Ruud Leether 😉
De BV Nederland kan/wil zich geen #ICTFAAL meer veroorloven, ondanks tekenen van economische groei, zijn er nog een enorme inhaalslagen te maken. Er zal nou eenmaal verder vooruit gekeken moeten worden dan en of andere politieke horizon. Het BIT zal nog moeten bewijzen dat zij deze rol van IT bewaker kundig invult…
Ik ben benieuwd hoeveel projecten van 4,999 MEuro we u gaan zien.
Ik ben benieuwd wanneer BIT (daartoe gedwongen door de politiek zelf) een beroepsprocedure gaat instellen.
Voor diegenen die de brondocumenten nog niet gevonden hadden : http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/05/29/kamerbrief-bij-concept-instellingsbesluit-bureau-ict-toetsing-bit.html
Mijn twijfels bij het BIT zijn met dit concept-besluit alleen maar groter geworden.
“Omdat het BIT niet adviseert over alle ICT-projecten bij de overheid, is de definitie van ICT-project beperkt tot een project of programma met een ICT-component van ten minste vijf miljoen euro.”
Hoezo niet alle ICTprojecten?
Hoezo ten minste vijf miljoen euro?
“Het BIT adviseert voor het doel, genoemd in het eerste lid, op verzoek of uit eigen beweging, over de risico’s en slaagkans van een ICT-project …” maar “Met de zbo’s zullen de vakministers afspraken moeten maken over toetsing van hun ICT-projecten door het BIT.”
Hoeveel eigen beweging blijft dan over m.b.t. ZBO’s?
Hoe verhoudt zich dit tot de reeds bestaande bevoegdheid van ministers uit de Kaderwet Zelfstandige Bestuursorganen om beleidsregels vast te stellen met betrekking tot de taakuitoefening door een zelfstandig bestuursorgaan?
“Binnen de totale kosten van een ICT-project moet het ICT-component gelijk of hoger zijn dan vijf miljoen euro. ICT-componenten kunnen bestaan uit hardware en software, ingehuurd extern personeel, intern personeel, uitbesteed werk aan derden en overige projectkosten.”
Is dat 5 mln. per ICT-component of ICT-componenten gezamenlijk?
Waarom niet 1 mln. per ICT-component, één van de adviezen was toch ‘grote projecten opknippen in kleinere projecten’?
Het nog steeds van kracht zijnde Besluit informatievoorziening in de rijksdienst 1990 stelt overigens “Voordat een geautomatiseerd informatiesysteem wordt ontwikkeld, ingevoerd of gewijzigd, waarbij aanzienlijke risico’s bestaan, laat de minister wie het aangaat een onafhankelijke contra-expertise verrichten.”
Daarnaast hebben we nog steeds het Bureau Gateway (http://www.bureaugateway.nl/)
Vragen, vragen.
Waarbij bij mij nog steeds de indruk ontstaat van een onhandige timmerman die zijn prima gereedschap laat liggen, om een nieuw powertool aan te schaffen. In de hoop dat het dan beter gaat.