Back-up was vroeger een helder begrip, al werd het door weinigen gehanteerd. Door de komst van cloud zijn er zoveel meer mogelijkheden gekomen dat naast de definitie ook de waardering van back-up, zeker back-up in de cloud, toe is aan een herziening.
De vraag naar producten en diensten om data op te slaan is de laatste jaren explosief gegroeid. Consumenten en bedrijven creëren steeds meer én steeds grotere bestanden. De behoefte alles langer te bewaren en steeds minder echt weg te gooien is eveneens toegenomen.
Deze ontwikkeling is verder versterkt doordat, als gevolg van betere productieprocessen, schaalgrootte voordelen en meer concurrentie, de prijs per eenheid opslag is afgenomen. Het is onder de streep voor echt iedereen makkelijker dan ooit iets voor langere tijd ergens op te slaan. In de volksmond is opslaan op een andere plek dan computer, smartphone of het kantoornetwerk al snel een back-up.
Dat er verschil tussen die back-up processen bestaat, is bij insiders bekend. De grote massa staat er echter niet stil bij deze verschillen. Zij beschouwen – bewust of onbewust – een back-up naar de cloud als een vorm van back-up. Denk maar eens aan smartphones die back-ups maken naar de iCloud, of Google Cloud. Gemaakte foto’s en instellingen worden naar de clouds van de makers van smartphone operating systems gestuurd, zodat de gebruiker kan terugvallen op een back-up bij verlies van smartphone of functionaliteit. Vaak wordt dit niet eens bewust door gebruikers ingesteld, maar vindt dit als achtergrond proces plaats.
Een ander groeiende vorm zijn de back-ups zoals die gebruik worden met Google Drive, Dropbox en Microsoft Onedrive. Hierbij kan een gebruiker data sturen naar een cloudplatform en deze online beschikbaar stellen. Deze manieren worden vooral door particulieren gebruikt, maar ook steeds meer bedrijven vinden de weg naar deze manier van back-uppen naar de cloud. Er is daarmee een steeds grotere acceptatie van het back-uppen naar de cloud.
Logischer en belangrijk
Door de toename in gebruik van clouddiensten is het maken van back-ups ook steeds logischer en tegelijk belangrijker geworden. Hierbij gaat het dan om de definitie van cloud back-up, dus de situatie waarbij de data vanuit de cloud in een back-up wordt opgenomen. Hierbij staat het continuïteitsvraagstuk centraal: wat als de cloud provider de dienstverlening om wat voor reden onderbreekt, hoe kan dan de data dan bereikt worden en hoe kan bijvoorbeeld gemigreerd worden naar een andere cloud provider?
Het is verder van belang oog te hebben voor vraagstukken die bij klassieke back-up strategieën amper een rol speelden. Waar slechts een enkeling in het verleden zou hebben overwogen back-ups met waardevolle of gevoelige data in het buitenland onder te brengen is dat bij cloud opeens een mogelijkheid. Sterker nog, vaak is het niet alleen een mogelijkheid, wie niet goed oplet zal niet eens doorhebben dat het standaard wordt toegepast bij menig cloudaanbieder.
Een andere invulling van het begrip continuïteit wordt door partijen als VMware, met het vCloud AIR programma geleverd. Het gaat hierbij om de koppeling tussen lokale cloudproviders en de publieke cloud van VMware. Hierbij kunnen workloads zeer eenvoudig gemigreerd worden tussen cloud providers, waarmee ook een vorm van back-up is gerealiseerd; immers het migreren van leverancier zorgt voor een onafhankelijkheid bij de gebruiker. Voor wat betreft de locatie van data die wordt opgeslagen, kan gekozen worden voor verschillende datacentra in de wereld. Op dit moment is er nog geen optie hierbij te kiezen voor opslag in Nederland.
Door de nieuwe generatie software in combinatie met cloud ontstaan ook geheel nieuwe vormen van back-ups. Binnen totaal gevirtualiseerde omgevingen is een complete kopie van zelfs een virtueel datacenter inmiddels geen fictie meer, maar proven technology.
Geïntegreerde vanzelfsprekendheid
Het is niet overdreven te stellen dat de kwaliteit van business continuity management en planning sterk is toegenomen en ook een stuk makkelijker te realiseren is geworden. Dankzij de steeds meer geïntegreerde vormen van back-up in clouddienstverlening is back-up eigenlijk niet meer een losstaande dienst, maar een goed geïntegreerde vanzelfsprekendheid. Ergens is het jammer dat dit aspect een weinig belicht onderwerp is in het gebruik van cloud.
Wat ik mis is de inzet van “eigen” cloudstorage.
Owncloud en Pydio zijn zinnige oplossingen voor bedrijven en aanpasbaar voor verschillende soorten van bedrijven.
Eigen regie over de backups heeft zo zijn voordelen.
En hoe gaan we om met de ouderwetse back-up.
Een gebruiker gooit een bestand weg en komt er een week later achter oh nee die had ik toch nog nodig. Deze zit nu in het negatieve van de cloud.
Waarom maken we een back-up?
Oja, om te kunnen herstellen en dat gaat meestal dus niet zo vlug met een cloud backup oplossing.
In “de cloud” kun je ook met versie-kontrole werken dus het argument dat een bestand dat een week geleden weggegooid is niet meer herstelbaar zou zijn is gewoon niet waar, je moet het wel behoorlijk inrichten.
@Ewout, tape is natuurlijk veeeel sneller als een internetverbinding, toch? En ook veel goedkoper!
Ewout, ik weet niet hoe vaak jij back-ups terug zet, maar meestal gaat dat om hele beperkte sets. Daarnaast met de durability van cloud storage is de kans dat je een back-up nodig hebt nog een heel stuk kleiner, 85% komt immers van fouten van gebruikers.
Daarnaast, als je je storage al goed in de cloud deed, dan is een wat grotere back-up set ook vrij snel op te halen.
Als je je classificaties goed op orde hebt kun je echt zeer snel schakelen.
Jan, Owncloud is aardig maar nog steeds redelijk primitief en relatief duur. Ja, open source, ja ik bedoel echt duur.
@Larik-Jan,
Ik vind je artikel slecht onderbouwd en ik kan het niet als een homogeen verhaal/opinie over dit onderwerp beschouwen. Ik verwijs je naar een artikel hierover van gisteren op deze site.
– Wat voor scenario en inrichting had je in je gedachte bij dit artikel? Hybrid model? Full Cloud? Of iets anders?
– Backup van gebruikersdata of smartphone is anders dan je business diensten. iCloud, Google Cloud etc zijn anders dan wat je nodig hebt voor het veilig stellen van 1 of meerdere IaaS of PaaS omgevingen.
– Het uitvoeren van je DR Plan via Cloud vereist een architectuur waar eerder in over nagedacht is. Het is anders dan het terugzetten van je Word bestanden of iets anders.
– Gedreven zijn door producten en leveranciers (zoals je VMware hebt benoemd) beperkt je gezichtsveld. Misschien wil ik in een hybrid model gebruik maken van verschillende leveranciers die hun eigen oplossingen hebben dan VMware.
Ik kan hier en daar nog wat andere punten benoemen maar dat heeft geen zin. Hopelijk kom je in je volgende artikel met wat meer onderbouwing.
Als backup om in geval van nood een paar bestanden terug te halen is een cloudoplossing wel toereikend.
Maar als je disaster recovery moet doen van de nodige TB dan is zo’n oplossing best wel tijdrovend. In zo’n geval kan het toch wel heel handig zijn om ergens een harde schijf ter beschikking te hebben met je backup.
@Henri
Ik denk dat er, met uitzondering van het dedicated netwerk, niet zoveel verschil zit tussen een centrale storage waar regio- en bijkantoren hun back-up naar toe schrijven en een oplossing in de cloud. Nirvanix is trouwens een prima voorbeeld betreffende tijd die het kost om omgekeerd je back-up te maken.
@Jan
Natuurlijk kun je net als vroeger met briefcase-functie van Windows 95 (rsync) bestanden naar een netwerkshare, die zich in de meterkast of cloud kan bevinden, synchroniseren. Of deze oplossing ook lekker schaalt voor een bedrijf als we kijken naar de indexering is echter wat twijfelachtig.
Mijn advies is: Classificeer eerst de data en zoek dan de juiste technologie er bij. En niet andersom.
Pas bij een heldere RTO/RPO/SLA kunnen er de juiste keuzes op het gebied van technologie gemaakt worden.
Iedere technologie heeft nu eenmaal zijn plussen, minnen en kostenplaatje.
Mijn ervaring is dat one size fits all niet altijd opgaat in back-up land.
Hier heb ik in het verleden al redelijk vaak wat over geschreven:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/5162344/1277017/backup-one-size-doesnt-fit-all.html
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4635530/1277017/wijze-van-opslaan-bepalend-bij-veiligstellen-data.html
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4564285/1277017/veiligstellen-van-data-is-nog-een-hele-kunst.html
https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4531116/1277017/zonder-data-geen-bedrijfsvoering.html