Vond u ook dat het afgelopen Eurovisie songfestival verdacht veel leek op een selectietraject voor een nieuw ict-systeem? Ik wel. Met een ict-selectietraject bemoeit zich ook Jan en alleman.
Deze Jan en alleman kun je grofweg in drie partijen verdelen. Als eerste natuurlijk de deskundigen, laten we dit de ict-afdeling en het management noemen, vergelijkbaar met de vakjury bij het songfestival. Dan hebben we de gewone medewerkers die het systeem moeten gebruiken oftewel het publiek dat bij het songfestival ook mag stemmen. Als laatste hebben we dan nog vaak een adviesbureau dat het traject begeleidt en advies geeft.
Bij het songfestival bestond het adviesbureau uit de twee commentatoren Cornald Maas en Jan Smit. Cornald Maas zat erbij omdat hij een songfestival deskundige is en Jan Smit omdat hij heel verstand heeft van slechte muziek. Want slechte muziek was er genoeg. Zuiver zingen was ook geen voorwaarde om mee te mogen doen. Een laag decolleté wel. Op de slechte muziek had Jan Smit nogal wat commentaar. Sterker nog, ik dacht halverwege, als Jan Smit net zo kritisch op zijn eigen liedjes zou zijn, was hij gewoon palingroker geworden.
Gevolg van bovenstaand circus is dat niet objectief het beste liedje wordt geselecteerd maar dat er een politiek spel ontstaat waar, net als bij ict-trajecten, vooral wordt geselecteerd op de buitenkant. Niet de inhoud van de liedjes of hoe mooi het werd gezongen, nee de buitenkant. Vette pech voor Trijntje want die had een weddenschap verloren en moest daarom optreden in een Volendammer broekpak. Gevolg hiervan was dat eigenlijk iedereen naar de finale ging behalve Trijntje en een verstandelijk beperkte band uit Finland.
Kortom, maak van je ict-selectietraject geen songfestival waar iedereen een stem heeft maar maak een gedegen business case, ga toetsen en proefdraaien. Of je moet van een stukje entertainment houden, maar dan moet je achteraf niet gaan zeuren dat de leverancier heel iets anders heeft geleverd dan hij had beloofd.
Jacob, onthoud 1 ding: wansmaak is ook smaak.
Dit artikel lezen is net zo teleurstellend als Eurovisie songfestival, geen entertainment of diepgaande analyse maar enkel een zinloze activiteit. Als Jacob net zo kritisch op zijn eigen schrijfsels zou zijn dan was hij gewoon… euh ja, wat eigenlijk… geworden.
Enige gekke aan Eurovisie Songfestival is deelname van Australië.
Er is natuurlijk een groot verschil met de overigens erg vermakelijke vergelijking die Jacob hier maakt: de “belanghebbenden” bij het songfestival hebben veel minder belang bij het winst of verlies. Het publiek heeft het minste belang bij het songfestival, die feesten toch wel, ongeacht wie er wel of niet heeft gewonnen. Daar zit ook het verschil met de gebruikers, die MOETEN het gaan gebruiken (of ze willen of niet). Potentiele kijkers van het songfestival kunnen dat heel gebeuren naast zich neerleggen en hun tuin gaan aanharken.
De consultants (externe deskundigen)hebben er in de ICT-wereld echt wel belang bij; het kan immers een potentiele opdracht worden. Minder relevant is het voor Cornald en Jan, het is gewoon een schnabbel voor ze. Voor hen is het aan elkaar praten van 4 uur liedjes geen primaire inkomstenbron. De deskundigen hebben in beide werelden (de ICT-wereld en het songfestival gebeuren) het meeste te verliezen. Zij worden natuurlijk door iedereen beoordeeld op het slagen. Overigens wel komisch om te zien dat de vaak politie gedreven stemmen (vanuit politieke, geografische of machts motieven) in beide werelden precies hetzelfde werken 🙂
@ewout,
worden door jouw diepgaande analyses jouw voorstellen wel geselecteerd dan ? Zuivere ICT is geen garantie. Een diep decollete wel, ook al ligt de data op straat. Die broekpatch iteratie was ook nog in de alpha fase released.
@Felix
Of mijn analyses wel of niet gelezen is niet interessant, krijg er geen geld (schnabbel?) voor en de waardering laat nog weleens te wensen over. Je opmerkingen over de ‘front-office’ zijn trouwens wel herkenbaar maar ik geloof niet dat veel mensen zich daar druk om maken.
Als we kijken naar oppervlakte spanning en soortelijk gewicht dan kan ik je opmerking over garantie alleen maar binnen de van Archimedes plaatsen, iets met drijvend vermogen van uitwerpselen.
Spoelstra heb dus gelijk, je gaat niet naar de finale.
Zijn artikel was wellicht niet diepgaand, maar wel KISS, raak en gaat niet over drollen. Elegant noemen we dat in ons vak 🙂
Misschien je baard laten staan.
Is het leven an sich niet een groot ‘Songfestival’?