Ik vind het mooi om te zien hoe open source steeds verder de wereld verovert. Linux was al koning van de besturingssystemen, maar op een ander belangrijk gebied hadden propriëtaire oplossingen binnen organisaties soms nog de voorkeur: databases. In een recent rapport concludeert Gartner nu dat open source databases inmiddels dezelfde functionaliteit bieden als gesloten databases, maar voor een lagere total cost of ownership (tco).
De tco van open source software wordt grotendeels bepaald door de kosten voor onderhoud en beheer. Door de beperkt beschikbare expertise of gebruiksvriendelijke beheeroplossingen konden de kosten in het verleden soms zo hoog oplopen, dat de tco niet veel verschilde dan die van gesloten oplossingen. Door de inspanningen van commerciële open source-leveranciers zijn er inmiddels veel goede beheertools beschikbaar en ook hebben bedrijven op het gebied van opleidingen en certificeringen grote stappen gezet.
De open source relationele database is volgens het ‘State of Open Source RDBMS 2015‘-rapport van Gartner dermate volwassen geworden, dat kostbare traditionele databases alleen nog noodzakelijk zouden zijn als daar een heel specifieke technische noodzaak voor is. Hiermee wordt open source effectief de nieuwe database-standaard.
Best practices
It-profesionals zouden dit rapport van Gartner goed moeten bestuderen. Het is lastig genoeg om budget te krijgen voor nieuwe technologische initiatieven. Een kostbare database-licentie kan daar vaak een behoorlijk deel van opslokken. Het biedt vanzelfsprekend veel voordelen dat het traditionele licentiemodel vermeden kan worden door een open source database in te zetten. De best practices ten aanzien van databasegebruik luiden als volgt:
– Gebruik het lage kostenmodel van op open source gebaseerde databases voor nieuwe of makkelijk te migreren applicaties en voor het vervangen van traditionele databases.
– Spaar licenties voor duurdere tradionele databases uit om groei te realiseren op andere gebieden, in verband met hardware upgrades en enterprise resource planning (erp)-uitbreidingen.
Tco omlaag, functionaliteit omhoog
Alles wijst erop dat de open source database een behoorlijke opmars gaat maken de komende jaren. Gartner voorspelt dat in 2018 meer dan 70 procent van de nieuwe in-house applicaties ontwikkeld zullen worden op basis van open source database-managementsystemen (Osdbms). Daarnaast zal in diezelfde periode 50 procent van bestaande commerciële Rdbms’en vervangen worden door een open source alternatief.
Ik denk dat de vraag naar robuuste en schaalbare database-oplossingen de komende jaren alleen maar zal toenemen. Net als de Linux en Apache een enorme bijdrage hebben geleverd aan de razendsnelle groei van het internet, denk ik dat de open source database in de nieuwe wereld van big Data en het internet of things (Iot) net zo’n grote rol gaat spelen.
@Corne Smiesing
Ik had Oracle op de linuxmachine en de gebruikers-interface is inderdaad veel gladder dan Mysql/Postgresql, alleen een limiet van 4Gb en daarmee niet bruikbaar, wil je meer kost dat veel.
Overigens met MySQL-Workbensch en SQuirreL Client (verschillende DBs) heb je twee tools waarmee je goed met databases kunt werken.
Hmmm en ineens wordt Linux de hemel in geprezen omdat er MySQL (Maria zo je wilt) en Postgres op draaien.
Beetje een soortgelijk argument om voor Windows te pleiten omdat er MS-Word op kan draaien.
Aan de essentie van OSS wordt wederom voorbij gegaan.
Jazeker bedrijven verzinnen allerlij beheertools, maar met gedegen vakkennis heb je die tools niet nodig.
En jazeker bedrijven verzinnen ineens certificaties, alsof je daar werkelijke vakkennis mee kunt toetsen.. daarin wijken Linux en Windows echt niet van elkaar af.
Gewoon een goede basisopleiding die concepten duidelijk maken levert wellicht een hardere leerschool op maar ook professionals die hun mannetje staan als de poep in de ventilator vliegt.
@Nico daar het artikel expliciet over databases gaat en je rederlijkerwijs mag aannemen dat een gewone gebruiker niet per se een highperformance database op zijn werkstation nodig heeft lijkt het me redelijk te stellen dat we het hier louter over servers hebben, en daarin heeft Linux toch echt wel de wereld weten te veroveren (Ik ben een unix crack van de oude stempel maar tjonge zeg als ik weer op een Linux doos zit waar alles gewoon werkt en je niet met onzin limitaties veroorzaakt door licenties zit anders wel door stilstaande technologische ontewikkeling dan is dat toch een verademing zelfs op mijn mac komt de meeste software die ik draai uit ports)
Overigens (ontopic) het gaat idd goed met de OSS databases, maar vier jaar geleden waren er toch nog echt wel goede redenen om voor een produkt als Oracle (met al zijn vervelende gebrek aan support issues) te kiezen.
@Henri
Vijandigheid?
Kom, kom… dit is gewoon een vorm van vrije meningsuiting welke vooral laat zien waar ‘onthechtingsverschijnselen’ werkelijk zitten. En ja, open source maakt een enorme opmars – zoals Atilla ook al stelde – en heb hier thuis even geteld en de score is 3 tegen 15 als ik even kijk naar alle routers tot mediaservers, daarmee is linux natuurlijk nog geen koning want die functie heb ik al;-)
Nu denk ik niet dat Gartner geïnteresseerd is in ontwikkelingen op kleinere schaal maar kwantitatief heeft open source – zoals ik al eens in een opinie schreef – de wind echt in de zeilen doordat het innovatiever is als gevolg van de lagere instapkosten maar helaas is er ook nog zoiets als de wet van de remmende voorsprong door TCO, een ooit door Gartner bedacht model dat vooral economisch en niet technisch gestuurd was. Oeps…. ik zeg al weer teveel want dit gaat me vast weer de gebruikelijke vijandigheid opleveren omdat patronen herkennen niet echt gewaardeerd wordt.
@Ewout
“de wet van de remmende voorsprong door TCO, een ooit door Gartner bedacht model” is nonsens.
Die wet stamt uit 1937 beschreven door Jan Romein en is heel wat ouder als Gartner. Als eerste voorbeeld werd de straatverlichting van Londen genoemd.
@Jan
Even goed letten op de interpunctie, ik stelde in reactie dat TCO-model is bedacht door Gartner en dat in het kader van afschrijving hierin op eerdere investeringen je komt in de wet van de remmende voorsprong.
Hoewel je IQ natuurlijk boven elke discussie verheven staat twijfel ik enigszins over je EQ want nu voel ik me vereerd dat mijn naam als belletje werkt. Letterlijke voorbeelden van Wikipedia nemen getuigd niet echt van diepgaand inzicht in de materie, in het kader van de wet op de remmende voorsprong had je toch ook IPv4 kunnen noemen?
@Corne Smiesing
Meeste bedrijven hebben aan een default Postgress meer dan voldoende als een MySQL/MariaDB het niet meer trekt. Oracle wordt interessant als je 99.9% achtige constructies wilt opzetten, meer dan 100Miljoen records in tabellen bij moet houden en een zeer degelijke en tweakbare RDBMS wil hebben. Nadeel zijn de licentie en onderhoud kosten en je zult ook specialisten nodig hebben die onder een Oracle motorkap kunnen werken.
Maar ook voor OS database is het tegenwoordig gewoon mogelijk om goede service te krijgen mits je bereid bent daarvoor te betalen.
@Ewout je formulering impliceert dat Gartner de Wet op de remmende voorsprong geformuleerd had. Over 1 ding zijn we het eens Gartner is een instituut waar ik me al 30 jaar afvraag waarom ze steeds weer open deuren intrappen en daarmee verdienen.
@Jan
Nee, ik stel dat niet. Wat ik beweer is dat een model van afschrijving een nogal ‘asset’ gedreven aansturing is terwijl ICT vraagstuk steeds meer een informatie uitdaging is, software is eating the world.